Afaceri de la zero

Miliardarii de carton se duc, dar intreprinzatorii de hartie raman

17.02.2003, 00:00 Autor: Romulus Deac

"Locuri de munca la domiciliu, castiguri lunare de 3 milioane de lei", suna o oferta care poate fi intalnita frecvent la mica publicitate. Un anunt mult mai tentant este "Munca la domiciliu, castig garantat de cel putin 200 de dolari pe luna". Dar si acesta este surclasat de un altul care promite nici mai mult, nici mai putin decat 1.000 de dolari in 30 de zile. Asemenea momeli, care se folosesc de iluziile oamenilor si de lipsa unor reglementari, ascund o metoda printre altele de a baga mana in buzunarul celor neinformati. Astfel, firme fantoma castiga bani grei oferindu-le naivilor locuri de munca inexistente. De patit nu patesc nimic, pentru ca escrocheria, desi e la vedere, nu incalca nici una dintre legile existente.
In anunturile de acest gen apar rareori adrese concrete sau numere de telefon. Cel mai frecvent, singurul mod prin care se poate lua contact cu firma este o casuta postala, unde curiosii trebuie sa trimita un plic simplu, care sa contina un alt plic, timbrat si autoadresat. Dupa cateva zile, acesta din urma se intoarce la expeditor cu o scrisoare in care se spune ca persoanele sau firmele contactate nu sunt decat niste intermediari pentru companii occidentale.
"Activitatea firmelor care intermediaza locuri de munca la domiciliu este o escrocherie la vedere. Numai ca, atata timp cat nu este vorba despre munca la negru sau alte abateri de la Codul Muncii, noi nu avem nici o competenta in a lua masuri", marturiseste Corina Lorintz, purtator de cuvant al Inspectoratului de Protectia Muncii Cluj.

Fabricanti de jucarii si programatori
Pentru a-i atrage si mai mult pe amatori, raspunsurile intermediarilor includ o lunga lista de posibile "slujbe" oferite de partenerii lor externi, de la confectionarea de jucarii sau ambalarea de produse pana la productia de programe informatice. De aici incep, insa, cheltuielile. Pentru adresa unei firme straine, catre casuta postala a intermediarului trebuie expediata o noua scrisoare, in care sa se precizeze oferta aleasa. Dupa aceasta noua "runda" de scrisori, solicitantul primeste un pachet expediat in sistem ramburs.
In fapt, aceasta este o metoda de comert prin posta, care presupune plata unor marfuri la ridicarea lor, banii find apoi virati expeditorului. De regula, "marfa" consta in niste hartii pe care apare adresa unor firme occidentale aflate in cautare de colaboratori la distanta.

Grijile vor lua sfarsit
"Majoritatea acestor firme sunt din SUA si in majoritatea cazurilor ofera de lucru numai celor din USA si Canada. Firma noastra a facut eforturi financiare considerabile pentru a selectiona cele mai profitabile oferte si pentru a gasi acele firme a caror oferta este valabila all over the world (in intreaga lume)", se arata intr-o prezentare a SC International InfoBusiness SRL. Dupa acest hop, urmeaza escrocheria propriu-zisa - asa-zisa "taxa de garantie", cuprinsa intre 15 si 50 de dolari.
Talonul prin care se comanda materiale informative ale firmei International InfoBusiness SRL este pur si simplu o foaie normala, tiparita la imprimanta. "Sediul" firmei: OP 77 - CP 50, Bucuresti.
"Nimeni nu isi permite sa expedieze materiale gratuit tuturor celor care le solicita. In acest mod, agentia se va convinge ca sunteti o persoana serioasa, dornica de castig, si nu aruncati materialele la gunoi" - asa se "justifica" taxa intr-o oferta a unei alte firme de profil, SC Rigmari Com SRL. Apoi, teoretic, "angajatului" ar urma sa i se trimita primul pachet cu materiale de lucru. "Din acest moment, grijile dumneavoastra vor lua sfarsit", decreteaza aceeasi oferta.
Asa si este. Solicitantii nu mai primesc nici un pachet si raman doar cu niste hartoage fara valoare. Bataia de cap cu gasirea unui loc de munca prin posta ia sfarsit.

La limita legii
"Nu prea avem ce face. Totul se desfasoara la limita legii si nu se poate vorbi de inselaciune in sensul strict al definitiei acesteia. Modul in care se deruleaza afacerea este, practic, asemanator cu cel al unui contract. Ei vin cu o oferta, pentru care oamenii platesc o suma oarecare si isi asuma un anumit risc. Singura cale de recuperare a banilor ar fi doar cea a deschiderii unui proces civil", afirma inspectorul principal Adrian Marian, purtator de cuvant al Politiei Cluj.
"Am vrut sa vad cum functioneaza si am trimis si eu o scrisoare unei asemenea societati. Am primit un asa-zis catalog, de fapt o cartulie de cateva pagini, in care figurau tot soiul de oferte aberante. Evident, in schimbul unor taxe piperate. E clar ca avem de-a face cu o escrocherie, dar verificarea firmelor implicate nu intra in competenta noastra. Legal, nu putem face nimic", spune, la randul ei, Lenuta Suteu, director al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania