Afaceri de la zero

Laszlo Boloni a inceput reforma in echipa nationala

18.08.2000, 00:00 Autori: Alexandru Dida , Aurelian Botezatu


Pentru suporterii echipei nationale, duelul de miercuri seara cu Polonia a fost mai mult decat un simplu "amical". A avut o incarcatura deosebita pentru ca era meciul de debut al lui Laszlo Boloni pe banca primei reprezentative, si singura posibilitate de a vedea la lucru pe majoritatea posibililor titulari din primul joc al preliminariilor CM 2002, in 2 septembrie, contra Lituaniei.

A fost 1-1 (Adrian Ilie, min. 21 - Olisadebe, min. 81), dar rezultatul a contat prea putin, la fel ca si adversarul.

Toata atentia a fost indreptata spre ceea ce a adus nou selectionerul in jocul echipei noastre.

De la jucatorii chemati in premiera la lot, dinamovistii Kirita si Tames, si pana la schimbarile in plan tehnico-tactic. Ca o concluzie, au fost si lucruri bune, dar au iesit in evidenta si tare mai vechi.

La plus ar fi de mentionat impresia favorabila lasata de debutantul Kirita, chemat sa-l inlocuiasca pe Vali Nastase, coechipierul sau de la Dinamo, care impreuna cu Belodedici, surpriza lui Boloni la convocari, si Ciobotariu au alcatuit un trio ce cu greu a putut fi depasit de rapizii atacanti polonezi.

Tot la plus merita trecut devotamentul lui Adrian Ilie fata de echipa si de noul selectioner. Desi accidentat, atacantul Valenciei a riscat sa lobeze mingea peste portarul Dudek pentru 1-0, ceea ce a scos in evidenta noua fata a mofturosului Ilie de alta data.

Boloni a spus din capul locului ca nu intentioneaza sa faca o revolutie la lot, dar ca va cauta sa imprime echipei un stil agresiv si o mai mare disciplina, elemente care l-au caracterizat inca din perioada cand era jucator activ.

Ceea ce nu se poate spune ca nu s-a vazut in jocul de miercuri seara, chiar daca mai este mult pana departe.

Tricolorii au inceput intr-adevar in forta, fiecare a cautat sa-si ia adversarul in primire inca de la centrul terenului, sa impinga jocul cat mai departe de propria poarta, sa accelereze faza de atac, dar asta nu s-a intamplat tot timpul.

Dupa deschiderea scorului, si-a facut din nou loc acea automultumire specifica jucatorilor nostri, care, treptat, au pus din ce in ce mai putine probleme adversarului. S-a mers la un moment dat aproape in exclusivitate la ce-o pica, mingile pleznite la intamplare, in fata, devenind suparatoare.

Aceeasi maniera de joc s-a pastrat si dupa pauza, trezirea fiind data abia in minutul 68, o data cu inspirata introducere a lui Catalin Munteanu.

Iar cele zece minute de foc de dupa egalarea obtinuta de Olisadebe, marcate de barele lui Moldovan ('88) si Catalin Munteanu ('90), au venit sa demonstreze, o data in plus, ca romanul da totul abia atunci cand simte cutitul la os.

Miercuri, s-a vazut in anumite momente ale jocului ca se poate si fara Hagi si Gica Popescu. Raspunderile lui Hagi pot fi impartite pe mai multi umeri, Dorinel Munteanu, Adi Ilie, Catalin Munteanu, Dan Petrescu, iar pentru inlocuirea lui Gica Popescu variantele sunt mai multe.

Una dintre ele, de altfel, a fost testata cu rezultate satisfacatoare chiar impotriva Poloniei. Paradoxal, surpriza neplacuta a venit tocmai de la compartimentul unde ne credeam cel mai bine acoperiti: portarii. Atat Stelea cat si Lobont au dovedit o nesiguranta ingrijoratoare, gafand nepermis la faze simple, intr-o partida fara miza.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania