Afaceri de la zero

La St. Andrews, Tiger Woods a intrat in galeria marilor campioni ai lumii

25.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Din panoplia de succese dobandite pe covorul verde al circuitelor profesioniste de golf, unul singur ii lipsea: Openul Marii Britanii. Duminica, americanul Eldridge Tiger Woods a intrat definitiv in legenda adaugandu-l si pe acesta celorlalte trei mari turnee anuale, US Open, Masters si US PGA.

La numai 24 de ani, numarul unu mondial izbuteste o performanta pe care doar americanii Jack Nicklaus, Gene Sarazen, Ben Hogan si sud-africanul Gary Player au mai reusit-o. "Ceea ce a realizat acest tanar este de-a dreptul fenomenal. In intreaga mea cariera nu am intalnit ceva asemanator", a declarat Nicklaus, omul care a adunat nu mai putin de 18 succese in turneele de Mare alem.

Duminica, americanul a spulberat iluziile tuturor adversarilor, reusind un parcurs incredibil - 269 de lovituri (67, 66, 67, 69), cu 19 sub media concursului, si cu unul mai putin decat recordul stabilit de englezul Nick Faldo in 1990- pe Old Course din St. Andrews (Scotia). "Tiger are capacitatea specifica marilor campioni de a-si canaliza nervozitatea, presiunea si de a profita din plin de orice oportunitate ivita. Doar Jack Nicklaus era capabil de asa ceva. Trebuie sa recunoastem cu totii ca astazi Tiger nu are adversar care sa-l poata invinga. Este de datoria noastra sa ridicam stacheta daca vrem sa-l detronam", a recunoscut cu fair-play, David Duval, marele sau invins.

Succesul din Scotia i-a adus nu doar satisfactia unor recorduri ci si un cec de 775.000 de dolari care-i rotunjeste la 20 demilioane venitul obtinut exclusiv din golf, valoarea totala a premiilor, inclusiv sponsorizarile, estimate pentru acest sezon fiind de 50 de milioane de dolari. Cota sa la principalele case de pariuri britanice pentru recentul Open a fost de 7/4, valoarea pariurilor ridicandu-se la 15 milioane de dolari.

Pentru anul viitor, casa Ladbrokes l-a cotat deja la 2/1 in vreme ce Royal Lytham ii acorda o cota de 6/4 pentru un viitor succes la US PGA.Victoria din Openul britanic este cea de-a 27-a din cele 102 de turnee la care a participat ca jucator profesionist, fapt care i-a determinat pe analisti sa-l includa in galeria marilor campioni alaturi de nume ilustre ca:

Muhammad Ali: A inceput boxul la 12 ani, devenind in 1960 campion olimpic. A cucerit titlul mondial al greilor invingandu-l prin KO pe Sonny Liston in 1964. Este singurul pugilist care a castigat de trei ori titlul mondial. In cariera sa a disputat 61 de partide terminand invingator in 56 dintre ele (37 KO).

Pete Sampras: "Pistol Pete", este la varsta de 28 de ani de sapte ori invingator la Wimbledon si de 13 ori laureat al turneelor de Grand Slam. In 1990, la varsta de 19 ani a devenit cel mai tanar invingator la US Open. Intre 1993 si 1998 a fost numarul unu mondial in lumea tenisului. Doar accidentele l-au putut impiedica sa nu-si imbogateasca si mai mult palmaresul.

Pele: Cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. A debutat la Santos la varsta de 16 ani, pentru care, in primul sezon al carierei, a inscris 32 de goluri. In nationala carioca a debutat contra Argentinei la varsta de 17 ani. In intreaga cariera a castigat doua titluri de campion mondial cu Brazilia in 1958 si 1970, a marcat 12 goluri (in 14 meciuri) la Mondiale, 97 de goluri (111 jocuri pentru echipa nationala) si 1281 de goluri (in 1363 de jocuri disputate sub culorile lui Santos si cosmos New York).


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania