Afaceri de la zero

La Liege, Romania serveste nemtilor problema Hagi

12.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Din decembrie incoace, de cand sortii ne-au scos Germania in cale la europene, s-au scris tone de hartie despre cum i-am putea ingenunchea pe nemti. Despre tehnica noastra superioara si despre ambitia si puterea lor de lupta. Despre schimbul de generatii la noi si despre criza lor de valori. Despre Hagi si Matthaus. De acum, gata! A sosit ziua cea mare. Asta seara, de la ora 19.00, in direct pe TV Romania 1, vom vedea care pe care.

Pana deunazi, problema noastra era Gica Hagi. Joaca sau nu? "Hagi este refacut si va juca contra noastra", anuntau sambata marile cotidiene germane "Bild" si "Express". Amandoua au trimisi speciali in cantonamentul Romaniei si dau redactiilor destula marfa. Toata incepe si se incheie cu Gica. Acum este in primul rand problema lor. Le e teama de el si asta se vede din modul cum scriu. "Express" l-a descusut intr-un interviu pe Marcel Raducanu, fostul jucator al Stelei si al Borussiei Dortmund, despre cum poate fi oprit Hagi. "Daca prinde o zi buna, poate castiga meciul de unul singur. Ii iese primul dribling, nu mai ai ce-i face. Dar daca-l controlezi putin la picioare in minutul doi, l-ai linistit", zice Marcelo. Dar Romania cum poate fi batuta? "Apararea trebuie tinuta sub presiune. E punctul slab. Iar liberoul Gica Popescu e destul de greoi". "Express" a dus lucrurile mai departe si deasupra unui alt articol a titrat "Un antrenor fara putere", sugerand ca nu Ienei ci Hagi face legea in lotul nostru. Germanii au vazut cum "Regele" l-a luat deoparte pe Stelea in timpul antrenamentului si a exersat cu el lovituri libere si penalty-uri, fara sa ceara incuvintarea selectionerului. Au mai vazut ca sedinta de pregatire se incheie la semnul lui si au aflat ca tot Hagi face si echipa. Macar la "nationala", daca la Galatasaray nu este posibil. Ideea cu Hagi antrenor-jucator pe malul Bosforului a picat inca de la anuntarea succesorului lui Fatih Terim. Fin diplomat, Louis Fernandez a zis ca "echipa trebuie intinerita".

Pana sambata, germanii au avut si ei problema Matthaus. Acum trei saptamani ruptura musculara la coapsa dreapta, miercuri, in timpul testului cu Liechtenstein, intindere la aceeasi coapsa. Prinde echipa, au ba? "E un jucator foarte experimentat si de aceea ma las pe mana lui. El va decide daca intra sau nu cu Romania", a subliniat selectionerul Erich Ribbeck. ai Lothar a dat raspunsul ieri: "voi fi pe teren". Avantaj sau dezavantaj pentru noi? Ienei vorbeste de un avantaj, gandind probabil ca, la 39 de ani, Matusalemul fotbalului german ar fi mai usor de depasit de catre zvarlugile Mutu si Adi Ilie. Ribbeck pare sa fi rezolvat si problema anihilarii lui Hagi. Il va lua in primire Jeremies. Atacul? Toata lumea merge pe mana cuplului Bierhoff-Kirsten, numai selectionerul nu zice nimic. Moralul? Bierhoff este convins ca va juca finala. Contra Olandei. Dar si noi vrem in finala!

Tot in aceasta seara, de la 21.45 (TV Romania 1), se vor afla fata in fata Anglia si Portugalia, urmatoarele noastre adversare. Desi presa engleza nu-l vrea in echipa, Shearer s-a refacut de pe urma accidentarii la genunchi si va juca. Daca selectionerul Kevin Keegan a putut rasufla astfel usurat, omologul sau, Humberto Coelho are noi griji. Sa Pinto si Vidigal s-au lovit la antrenament, iar Paulo Sousa este in continuare incert.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania