Afaceri de la zero

Investitorii stau la coada pentru a intra pe piata bursiera din China

28.04.2006, 00:00
China intentioneaza sa permita investitorilor contractarea de credite pentru cumpararea de actiuni si totodata sa vanda titluri de proprietate, proiecte menite sa "puna la treaba" depozitele bancare de peste 4.000 mld. $ (3.250 mld. euro) si sa sustina comertul, scrie International Herald Tribune.

Comisia de Supraveghere si Securitate Economica din China ia in calcul alegerea a cinci firme de brokeraj pentru a demara in acest an servicii de imprumuturi si vanzari speculative, potrivit unui plan trimis burselor din Shanghai si Shenzhen, obtinut de Bloomberg News. Programul pilot se poate extinde in timp la mult mai multe firme, rezulta din proiect.

"Actiunea va aduce la viata bursa", a declarat Qiu Zhicheng, analist la Haitong Securities in Shanghai. "Va diminua grijile ca piata va fi trasa in jos de listarea marilor companii", declara acesta.

Acest plan vine la sfarsitul anului de interdictie a tranzactiilor publice, pregatind terenul pentru oferte din partea companiilor precum Air China. Totodata, China face eforturi sa-si alinieze bursa la pietele de capital mondiale si sustine revigorarea sistemului bancar, ai carui indici sunt in scadere de opt ani. Daca vor fi aprobate, modificarile ar putea reprezenta un avantaj pentru firmele de brokeraj la fel de mare precum o noua sursa de fonduri pentru investitii.

In cadrul tranzactiilor in marja, investitorul achita doar un anumit procent in asa-numitele tranzactii in marja, firma de brokeraj suportand diferenta printr-un imprumut. La vanzarile speculative, investitorii vand actiuni pe care le-au imprumutat sperand sa le poata rascumpara la un pret mai mic pentru a obtine profit.

China a oprit tranzactiile in mai anul trecut pentru a evita un surplus de cerere datorat faptului ca firmele intentionau sa tranzactioneze actiuni in firme cu capital majoritar de stat de peste 200 de miliarde de dolari (163 mld. euro). Comisia de supraveghere financiara a declarat luni ca in curand va ridica interdictia, care a impulsionat indicii locali. Indicele compus al bursei din Shanghai a crescut cu 36 de procente de la pragul minim atins in 11 iulie, iar cel al bursei din Shenzhen a sarit cu 46 procente din 18 iulie. Luni, indexul bursei din Shanghai a crescut cu 19,08 puncte, sau 1,4%, incheind ziua la 1.378,61 puncte, cel mai inalt nivel din noiembrie 2004.

Guvernul va permite initial companiilor sa vanda actiuni prin plasamente, apoi prin vanzari publice de actiuni suplimentare si intr-un final prin oferte initiale, au declarat membrii comisiei.

Air China si Aluminium Corp. of China, ambele companii listate in Hong Kong, se afla printre companiile care au declarat ca intentioneaza sa vanda actiuni pe continent.

In forma initiala a proiectului, autoritatile doresc sa infiinteze in acest an o companie, numita China Securities Finance, pentru a oferi imprumuturi firmelor de brokeraj pentru a finanta tranzactiile in marja.

Acestea isi propun totodata sa permita brokerilor sa imprumute direct de la banci pentru a finanta contributiile clientilor la ofertele publice initiale.

Modificarile "vor suplimenta fondurile de pe piata, vor lansa comertul, vor genera noi surse de venit brokerilor si vor netezi terenul pentru introducerea de noi indici", potrivit proiectului initial, care a fost distribuit burselor si corporatiei China Securities Depository & Clearing luna trecuta.

Schimbarile nu sunt lipsite de riscuri. "Inovatia fiscala e o arma cu doua taisuri", a declarat Qiu Zhicheng.

"Provocarea vine din felul in care autoritatile vor sti sa gestioneze riscul, in conditiile in care piata din China are o reputatie proasta din cauza caracterului speculativ", a mai declarat acesta.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania