Afaceri de la zero

Investitorii americani sfideaza orice risc

10.04.2006, 00:00
Investitorii fac plasamente din ce in ce mai mai riscante, fiind convinsi ca dobanzile vor ramane stabile, relateaza Wall Street Journal.

Investitorii in produse financiare sofisticate se asteapta ca dobanzile de pe piata americana sa ramana stabile, dar planurile lor ar putea fi date peste cap.

Multi dintre investitori cred ca piata de capital este in acest moment de asa natura incat este timpul sa incheie imprumuturi mai consistente si sa faca plasamente mai riscante. Dar acest mod de a gandi este adesea periculos. Investitorii fac aceste pariuri in principal prin intermediul unor produse realizate de catre expertii in matematica de pe Wall Street, astfel incat riscurile sa fie distribuite. Aceste produse reunesc mai multe imprumuturi si le impart in sectiuni in functie de riscul atasat, pe care le vand investitorilor.

Problema este ca nimeni nu stie cat ar putea pierde putinii investitori care achizitioneaza produsele financiare cu risc mai ridicat, in cazul in care lucrurile nu merg bine. Este vorba de investitorii care pariaza 1 milion de dolari si ar putea castiga 10 milioane sau pierde in jur de 5 milioane.

De ce sunt investitorii atat de increzatori in faptul ca piata va fi lipsita de evenimente reprezinta o adevarata enigma. Optimismul nu pare a-si avea locul aici. Nu se stie cand va pune banca centrala capat seriei de majorari ale dobanzii de referinta. Iar piata obligatiunilor, unde ratele pe termen lung sunt mai mici decat cele pe termen scurt, anunta un declin economic.

Acest lucru sugereaza ca preturile pe piata bondurilor vor suferi schimbari majore. Totusi, investitorii sunt din ce in ce mai increzatori in faptul ca preturile vor inregistra evolutii pozitive sau negative mai putin dramatice decat pana acum. Indicele Merrill Lynch, care evalueaza asteptarile privitoare la volatilitatea pietei obligatiunilor, a scazut sub cele mai mici valori inregistrate vreodata la sfarsitul lunii februarie.

Anterior, cea mai mica valoare fusese inregistrata in iulie 1998. La doua luni dupa aceasta expresie de optimism, s-a declansat criza Long-Term Capital Management (un mare fond de hedging) si indicele, impreuna cu pietele financiare globale, a luat-o razna. Cu alte cuvinte, investitorii sunt acum mai increzatori decat oricand in faptul ca pietele de obligatiuni vor fi calme.

De unde atata incredere? Jim Bianco, ce urmareste evolutia pietelor de obligatiuni pentru firma sa de cercetare, crede ca aceasta incredere deriva in parte din faptul ca Fed a devenit atat de previzibil in ceea ce priveste majorarea ratelor. Faptul ca pietele nu sunt speriate de campania Fed e un lucru bun, insa acesta ar putea deveni un aspect negativ daca majorarile de rate nu vor incetini cresterea economica.

Acesti investitori increzatori ar putea sa greseasca. In acest moment, Fed este asteptata sa puna capat in curand seriei de majorari ale ratelor pe termen scurt, iar ratele pe termen lung sunt estimate a se aprecia.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania