Afaceri de la zero

Internetul este bun chiar si pentru exportul de fier vechi

20.07.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Companiile romanesti care vor sa exporte fier vechi isi pot face cunoscuta oferta pe Internet in doar 5-10 minute, timp in care completeaza online un formular de anunt, sansele de vanzare fiind foarte mari in conditiile in care cererea pe site-urile de profil este cu mult mai mare decat oferta.

Deja, pe pagina www.recycle.net, una dintre cele mai importante porti de acces la piata globala a materialelor reciclabile, exista in prezent o oferta de 200.000 de tone de fier vechi din Romania, cantitate ce reprezinta aproximativ 13% din totalul exporturilor acestei resurse inregistrate in 1999. Alte site-uri la care pot fi trimise asemenea anunturi sunt www.metalworld.com, www.tradeoffer.com sau www.metalonline.com.

Unul dintre avantajele prezentarii online a ofertei comerciale este existenta, pe aceste pagini de web, a unei cereri masive de fier vechi din partea firmelor straine, care nu pun conditii legate de punctul de imbarcare a marfii.

Dupa ce in perioada 1993-1997 a fost interzis, exportul romanesc de fier vechi a cunoscut in ultimii ani o crestere progresiva. In 1999, cantitatea de fier vechi ce s-a vandut peste hotare a atins cifra de 1,4 milioane tone. Cotatiile internationale la aceasta marfa s-au majorat in ultimii ani, fapt ce a condus la o crestere a atractivitatii acestui tip de afacere, exportatorul roman castigand anul trecut cel putin 60-70 de dolari pentru o tona de fier vechi.

Un alt factor care a impulsionat aceste exporturi a fost decizia luata de Guvern la sfarsitul anului trecut de a scadea impozitul pe profit pentru aceasta activitate pana la nivelul de 5%.

Sindicatele din metalurgie au protestat la inceputul acestui an impotriva exportului masiv de fier vechi fapt ce a condus, in opinia acestora, la disparitia de piata interna a acestei materii prime ieftina. Sindicalistii au cerut reglementari fiscale mult mai dure si contingentari pentru aceasta activitate.

Raspunsul Ministerului Industriilor si Comertului la aceste revendicari a fost negativ. Motivatia a fost ca o eventuala incercare de a ingradi comertul exterior in acest domeniu ar incalca o serie de acorduri incheiate intre Romania si Uniunea Europeana iar 75% din exporturile de fier vechi au ca destinatie tocmai tari din aceasta structura.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania