Afaceri de la zero

Inflatia din Statele Unite iese din matca

18.05.2006, 00:00
Indicele preturilor bunurilor de larg consum a crescut in aprilie cu 0,5%, dupa un avans de 0,4% in urma cu o luna.

Cresterea preturilor este pusa pe seama costurilor mai mari la benzina, relateaza Bloomberg.

Competitia a obligat pana acum multe companii sa nu faca trecerea complet la costuri mai mari la energie. Datele recente referitoare la costurile comertului cu ridicata si la preturile din import indica o inflatie sub control.

Un raport guvernamental arata ca preturile de producator, exceptand cele la mancare si energie, au crescut cu 0,1% pentru a doua luna, sub previziunile economistilor. Costurile bunurilor importate, exceptand produsele petroliere, au crescut cu 0,1% in aprilie, au declarat oficialii de la Ministerul Muncii.

Pretul la pompa al benzinei fara plumb a ajuns la 2,74 dolari galonul in aprilie, de la 2,42 dolari in luna precedenta, potrivit datelor de la Ministerul Energiei. Cresterea din aprilie a pretului de vanzare al benzinei a fost cea mai semnificativa de la uraganul Katrina, cand ajunsese la 3,069 dolari galonul.

Companiile ofera reduceri pentru ademenirea cumparatorilor. Ford si DaimlerChrysler ofera imprumuturi fara dobanda pentru unele autovehicule. General Motors a declarat ca in Chicago si Minneapolis ofera celor care cumpara noile modele de autovehicule carduri de combustibil in valoare de 1.000 de dolari. Kevin Rollins, directorul celui mai mare producator de calculatoare, Round Rock, a declarat ca reducerile de preturi ce vor avea loc vor revigora vanzarile.

Operatorul de croaziere Carnival si-a revizuit ieri profitul anticipat din cauza pretului la combustibili si a pericolului reprezentat de uragane.

Dolarul a scazut ieri de la 109,76 la 109,48 yeni, iar euro

s-a apreciat comparativ cu dolarul, ajungand la 1,2866 dolari, de la 1,2859.

In timp ce inflatia pare sub control, costurile mari la energie si la alte resurse vor afecta in primul rand consumatorii. Acestia se declara mai pesimisti fata de economie luna aceasta, potrivit unui sondaj al Universitatii din Michigan.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania