Afaceri de la zero

Industria si serviciile financiare revigoreaza economia Angliei

27.04.2006, 00:00
Datele emise de Biroul National de Statistica indica pentru primul trimestru fiscal 2006 o revigorare a cresterii economice.

Economia Angliei, a doua ca marime din Europa, a inregistrat cea mai mare crestere economica din ultimul an in primul trimestru fiscal al acestui an, sustinuta de o revigorare a sectorului de productie industriala, informeaza Bloomberg.

Cresterea economica in primele trei luni ale acestui an a fost de 0,6%, conform datelor oferite de Biroul National de Statistica. Acest ritm de crestere nu a mai fost atins din ultimul trimestru fiscal al lui 2004. In termeni anuali, cresterea economica este de 2,2 procente, fata de nivelul de 1,8% inregistrat in primul trimestru al lui 2005 in comparatie cu media anuala a lui 2004.

Exporturile Marii Britanii au fost incurajate de trendul de crestere economica manifestat la nivel mondial in ultimele luni. Productia industriala si-a apreciat rezultatele intr-un ritm record pentru ultimii sase ani. Conform declaratiilor oficialilor de la Banca Angliei, exporturile, investitiile companiilor si cresterea cheltuielilor private ar putea ridica rata de crestere economica la 2,7 procente, de la recordul negativ al ultimilor 13 ani inregistrat in 2005, cand economia britanica a crescut cu numai 1,8% fata de anul precedent.

"Banca Angliei va fi reconfortata de raportul care indica o echilibrare a contributiei sectorului industrial fata de cel al serviciilor in cadrul cresterii economice", este de parere Gavin Redknap, economist la Standard Chartered Bank din Londra. "Raportul nu va schimba inclinatia lor (a conducerii Bancii Angliei - n.r.) de a lasa pentru moment rata dobanzii practicate la acelasi nivel", a adaugat el.

Banca centrala a mentinut nivelul dobanzii de baza la 4,5% inca din luna august 2005, iar acum investitorii mizeaza pe o noua apreciere a dobanzii pana la sfarsitul anului, pe baza previziunilor de accelerare a cresterii economice.

Castigurile contractelor de tip futures cu scadenta in luna decembrie a acestui an au atins pragul de 4,83% in Londra, fata de nivelul de 4,84% practicat inaintea publicarii raportului. Aceste contracte sunt stabilite pe baza dobanzii interbancare pe trei luni pentru moneda nationala, care este in medie cu 15 puncte de baza mai mare decat tinta bancii centrale pentru ultimii zece ani.

Conform Biroului National de Statistica, productia, care reprezinta 15 procente din economia engleza, a avut o rata de crestere de 0,5% in primele trei luni ale acestui an, dupa scaderea de 1,1% inregistrata in ultimul trimestru fiscal al anului trecut. Productia industriala totala, care ia in calcul si productia miniera si de utilitati si reprezinta 20% din economia britanica, a crescut cu 0,7% in primul trimestru, dupa o scadere de 0,9 procente.

Cresterea inregistrata in sectorul de productie industriala a atins cel mai bun ritm din al treilea trimestru al lui 1999 pana azi. Motorul principal al cresterii a fost cresterea substantiala, de 1,8 procente, a sectorului mineritului, al materialelor de constructii si al extractiei petroliere, precum si cresterea de 1,6% in productie si utilitati.

Conform declaratiilor oficialilor Fondului Monetar International, economia globala continua sa depaseasca asteptarile specialistilor in ciuda preturilor in crestere la petrol si alte materii prime pentru industria energetica.

Cresterea sectorului de afaceri si servicii financiare a mentinut un ritm bun, de 0,9%, comparativ cu evolutia de 1,1% inregistrata in ultimele trei luni ale lui 2005. In ceea ce priveste companiile de comunicare, de transport si de stocare, expansiunea economica a fost de 0,9%, fata de 1,4% in trimestrul precedent. Cresterea serviciilor de stat a ramas la acelasi nivel de 0,5 procente.

Sectorul serviciilor reprezinta trei sferturi din economia Angliei si se poate lauda cu 55 de trimestre consecutive de crestere. Un indice separat a consemnat o crestere de 0,8% in luna februarie, cu 0,1% mai mica decat in luna precedenta.



Economia engleza in primul trimestru

* productia (15% din economie) a crescut cu 0,5%, dupa scaderea de 1,1% din ultimele trei luni ale anului trecut

* cresterea economica totala a sectorului de productie industriala (20% din economie) a fost de 0,7%, dupa o depreciere de 0,9% in trimestrul precedent

* industria mineritului, a materialelor de constructie si extractia de titei a crescut cu 1,8%

* productia industriala si utilitatile s-au apreciat cu 1,6%

* cresterea in cadrul companiilor de afaceri si servicii financiare a fost de 0,9 %

* serviciile de stat au ramas la nivelul de crestere de 5,5%

* sectorul serviciilor a inregistrat al 55-lea trimestru consecutiv de expansiune
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania