Afaceri de la zero

increderea in economia germana impulsioneaza euro

29.03.2006, 00:00
Moneda europeana castiga teren in fata dolarului si a yenului datorita stabilitatii economice din Germania.

Increderea populatiei in economia germana a atins, in mod surprinzator, un nivel record inregistrat acum 15 ani, fapt ce a sustinut aprecierea monedei euro, raportata la dolar si yen. De asemenea, aceasta situatie va duce la o crestere a ratelor de dobanda de trei ori pe parcursul acestui an, informeaza Bloomberg.

Indicele increderii in economia germana bazat pe un sondaj de opinie realizat pe un esantion de 7000 de directori executivi a crescut pana la valoarea de 105,4 puncte de la cea de 103,4 puncte din februarie, cea mai mare inregistrata din aprilie 1991.

"Aceste rezultate au luat prin surprindere intreaga piata bursiera. In consecinta, oamenii se grabesc sa cumpere euro. Anticipam ca evolutia ratelor la dobanzi sa determine o apreciere continua a monedei europene", considera analistii.

Castigurile obtinute din exporturi creeaza un surplus de lichiditate ce determina o crestere a cheltuielilor interne, respectiv o crestere a ratelor de dobanda. Astfel, Banca Centrala Europeana va mari ratele pentru a reduce inflatia in cele 12 state care au aderat la moneda euro.

Increderea europenilor in economia italiana a crescut, in conditiile in care, desi considerata cea mai putin competitiva economie din cele 12 state, aceasta a reusit sa se redreseze in ultimul an.

Jucatorii de pe piata bursiera preconizeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va ridica la 3,25% rata de imprumut a dobanzii pana la sfarsitul anului curent. In momentul de fata aceasta rata nu depaseste pragul de 2,5 procente. Analistii estimeaza ca beneficiile contractului pe trei luni Euribor, care se va incheia in luna decembrie a acestui an, au crescut cu 0,05%, ajungand la o valoare de 3,39 de procente.

Cu toate acestea, valoarea obligatiunilor guvernamentale europene va inregistra cel mai scazut nivel din septembrie 1999, in conditiile in care sunt anticipate noi cresteri ale ratelor la dobanzi.

Specialistii Bancii Centrale Europene preconizeaza ca expansiunea zonei euro va cunoaste un ritm accelerat, ajungand la un nivel de 2,1%, cu aproape un procent mai mare decat anul trecut.

"Politica monetara a Bancii Centrale Europene ramane una de acomodare, chiar si dupa cele doua cresteri, din lunile decembrie si martie, ale dobanzilor. Inca sunt optimist in ceea ce priveste o reechilibrare in urmatoarele luni a situatiei precedente", declara Guy Quaden, membru al consiliului director la BCE.

In ciuda faptului ca situatia actuala se arata imbucuratoare, increderea investitorilor germani in dezvoltarea economica a atins un declin in luna martie. Astfel, studiile arata ca indicele care masoara nivelul de optimism al investitorilor a scazut de la 69,8% la 63,4% in decurs de doar o luna. In aceste conditii, analistii se asteapta ca indicele de incredere sa mai inregistreze valori scazute in urmatoarea perioada.

Increderea francezilor in economia proprie a coborat si ea dupa un maxim de 16 luni in martie, ca urmare a ingrijorarilor legate de o noua lege care face ca disponibilizarile sa fie aplicate mult mai usor. Somajul la nivelul zonei euro a fost de 8,3% in luna ianuarie, aproape dublu fata de rata somajului inregistrata in SUA. "Cresterea consumului va necesita timp, pentru ca inca avem probleme cu somajul si o piata inflexibila a muncii", este de parere Sylvain Broyer, economist la Ixis CIB din Frankfurt.

"Increderea oamenilor in economia germana nu isi gaseste un argument decisiv in rezultatele economice", considera Herbert Bodner, seful executiv la Bilfinger Berger , cea de-a doua mare companie de constructii din Germania. "Insa este singura cale de a pastra economia pe o panta ascendenta si de a-i imprima acesteia mai mult dinamism", a adaugat el.

Fondul Monetar International (FMI) previzioneaza o crestere a economiei germane de 1,5% in 2006 de la 0,9% cu un an in urma. Optimismul ridicat in randul oamenilor a crescut apetitul investitorilor la bursa, indicele DAX 30 apreciindu-se cu 12% de la inceputul anului. "Sunt cateva semne bune de crestere a economiei germane", considera Sandra Petcov, economist la Lehman Brothers din Londra. "Datele cu privire la vanzarile pe retail ne fac sa credem ca incetul cu incetul consumul castiga ritm", a mai adaugat ea.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania