Afaceri de la zero

Incertitudinile bancii tehnice indreapta Rapidul spre o linie moarta

07.07.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Situatia Rapidului tinde sa devina dramatica. Cu aproximativ o luna inaintea startului unei noi editii de campionat (5 august) si a turului preliminar in Cupa UEFA (10 august), giulestenii n-au antrenor principal. Plecarea pe nepusa masa a lui Mircea Lucescu la Galatasaray a lasat un gol imens la nivelul conducerii tehnice, gol pe care patronul George Copos se straduieste deocamdata in van sa-l acopere. Copos a vrut sa pastreze standardul si sa aduca la echipa un meserias de 24 de karate. Initial, Ladislau Boloni i-a intors spatele, speriat de necunoscutul unui campionat de care a stat departe in ultimii 13 ani, dar mai nou declara ca si-a rezolvat problemele arzatoare de la Nancy si este dispus sa accepte. Devenit intre timp number one, Puiu Iordanescu trage de timp. In principiu a fost de acord cu un contract pe doua sezoane, insa i-a picat o oferta grasa de la fostul club, Al Hilal, si vrea sa mai mediteze. E dreptul lui, dar cu fiecare zi care trece Rapid are numai de pierdut.

Incertitudinea este cel mai bun cuvant pentru a caracteriza starea ce domneste in sanul lotului care s-a pregatit pana deunazi in Poiana Brasov cu "secunzii" Grigore Sichitiu si Nicolae Manea. Efectiv care sambata urmeaza sa plece intr-un turneu in Belgia. Fara antrenor, ar fi un dezastru pentru ca e timpul ca mecanismul echipei sa fie pus la punct, iar nucleul de baza conturat. Un nou tehnician inseamna o alta filozofie de joc, care necesita timp pentru a fi inteleasa si asimilata de catre aceia chemati s-o puna in practica pe gazon. Un alt antrenor inseamna si alte pretentii in privinta componentei lotului. De aici tensiuni in sanul lotului, dar si la nivelul conducerii, care intr-un timp relativ scurt va trebui sa rezolve cererile acestuia. Iordanescu, de pilda, a mai cerut 3-4 jucatori de valoare.

ai asa, situatia transferurilor giulestene nu e tocmai roza. Sigure sunt pana acum achizitiile lui Razvan Lucescu, Buga (ambii FCM Brasov), Iftodi, Buta (ambii Dinamo), ultimul la schimb cu Mugur Bolohan, precum si revenirea lui Bundea de la Kickers Offenbach, ca sa le luam pe cele mai importante. Situatia lui Constantinovici (FCM Brasov) urma sa fie definitivata ieri, iar la capitolul incertitudini pot fi trecuti Dascalescu, despre a carui posibila reintoarcere la Astra s-a discutat in ultima vreme, Mircea Rednic si Nelutu Sabau. Rednic ar reveni doar daca Boloni va prelua carma echipei, pentru a-l seconda pe banca tehnica Tot la incertitudini isi are locul si craioveanul Cornel Frasineanu, care miercuri a fost suspendat de Universitatea pe o perioada de doi ani deoarece era sub contract si a tratat cu o alta grupare. Oltenii sunt de acord sa-l cedeze Rapidului, dar nu pentru mai putin de 1 milion de dolari. Greu de crezut ca George Copos va plusa cu inca 700.000 de dolari la oferta deja existenta. In fine, Giulestiul l-a pierdut in favoarea lui Dinamo pe Danut Lupu, ceea ce, totusi, nu pare sa regrete nimeni sub Podul Grant.

Colac peste pupaza, la toate problemele din ultima vreme ale conducatorilor Rapidului s-a adaugat si conflictul cu divizionara B Corvinul Hunedoara. Diferend plecat de la transferul portarului Bogdan Lobont la Ajax, de pe urma caruia Corvinul sustine in continuare ca are de luat 1.115.000 de dolari. Suma ce reprezinta 30% din valoarea tranzactiei, lucru specificat in protocolul de colaborare dintre hunedoreni si Rapid, incheiat in august 1997, o data cu trecerea lui Lobont la formatia alb-visinie. Reclamantii n-au primit satisfactie din partea Comisiei pentru Statutul Jucatorului si au amenintat ca, in cazul in care in tara nu li se da satisfactie vor merge cu jalba-n protap la UEFA.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania