Afaceri de la zero

In drum spre Sydney , pugilistii romani si-au luat "centurile" de la patinoar

14.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Departe de faima si intersul enorm pe care l-a manifestat in urma cu un deceniu, turneul international de box "Centura de Aur", desfasurat intre 9 si 12 august pe ringul instalat pe patinoarul "Mihai Flamaropol" din Capitala, si-a consumat, sambata, finalele celei de-a 29-a editii.

Din capul locului merita subliniata seriozitatea cu care antrenorii lotului national al Romaniei, Feri Vastag si Grigore Bondavali au tratat fiecare meci al elevilor lor. "Ne-am dorit sa avem parteneri redutabili pentru a vedea unde ne situam cu nivelul de pregatire. Speram ca varful de forma sa-l atingem la Olimpiada", a apreciat antrenorul principal al lotului.

Daca prezenta masiva a componentilor lotului national in finalele celor unsprezece zece categorii nu a surprins catusi de putin, replica oferita de partenerii de intrecere ai acestora, pe parcursul diverselor etape, a lasat mult de dorit, unele dintre partide nedisputandu-se din cauza neprezentarii acestora din urma.

"Nu este posibil ca Iulian Ilie sa nu se prezinte la meciul cu Dorel Simion. Cum poate acesta sa se pregateasca pentru Olimpiada daca el nu boxeaza. Chestia cu arcada sparta nu tine", si-a manifestat nemultumirea Ion Scarlat, sponsorul fratilor Simion, o prezenta permanenta in jurul ringului.

Opt dintre componentii lotului national si-au onorat cartea de vizita la aceasta editie reusind sa-si prinda in jurul braului mult ravnita centura.

In ordinea categoriilor acestia sunt: Marian Velicu (48 kg), Bogdan Dobrescu (51 kg), Crinu Olteanu (54 kg), George Lungu (60 kg), Dorel Simion (67 kg), Marian Simion (71 kg), Adrian Diaconu (75 kg0 si Constantin Onofrei (A‚ 91kg).

Singurele finale pierdute de elevii pregatitii de Feri Vastag au cele de la 57 de kilograme, respectiv 63,5 kilograme. In prima, componentul clubului bucurestean Mercur, Viorel Simion, un nume parca predestinat boxului, s-a dovedit mult mai precis si mai rapid in executii decat Ovidiu Bobarnat, acesta din urma nereusind sa impuna ritmul si tactica partidei, acceptand in mod inexplicabil lupta de aproape desi este beneficiarul unei alonje superioare.

Daca victoria lui Viorel Simion nu a putut fi pusa la indoiala catusi de putin de catre cei prezenti in tribunele patinoarului "Mihai Flamaropol", infrangerea lui Victor Puiu in fata tunisianului Khelifi Sami, poate fi pusa mai de graba pe seama recunoscutei politeti romanesti, potrivit careia nu poti lasa invitatii fara nici o satisfactie.

Desi in ring lucrurile au stat pe dos, Puiu conducand pemanent lupta in cele patru reprize, verdictul i-a fost acordat lui Sami, poate si pentru a-i inchide gura "galagiosului" antrenor al lotului tunisian, nimeni altul decar romanul Relu Auras.

Acesta, nemultumit de decizia arbitrilor semifinalei categoriei 54 de kilograme dintre George Mocanu (Farul Constanta) si elevul sau Moes Zemzemi, scor 5-1 in favoarea pugilistului roman, explodase pur si simplu: "Va faceti de rusine cu asemenea arbitraj! Nu vedeti ca diferenta e mult prea mare!"

Singura categorie la care Romania nu a avut reprezentant la "Centura", a fost cea de la 81 de kilograme, Claudiu Rasco fiind menajat pentru Olimpiada.

" Sunt multumit de prestatia baietilor pentru aceasta etapa de pregatire. Urmeaza in continuare un stagiu de pregatire in Italia, unde componentii loturilor vor face sparring cu adversari locali, apoi Olimpiada. Acolo speram ca Dorel si Marian Simion, Crinu Olteanu si Adrian Diaconu, pugilisti care nu obisnuiesc sa se intoarca acasa cu mana goala, sa cucereasca aurul", a declarat la final antrenorul Feri Vastag.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania