Afaceri de la zero

Impotriva Portugaliei, Romania nu mai poate admite jumatatile de masura

16.06.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Antrenorii si jucatorii obisnuiesc sa spuna ca meciul cel mai greu este cel care urmeaza. Este si acesta un mod elegant de a ascunde teama de adevar, si unul cat de poate de direct de a-si afisa credinta in superstitii. Dar si o stratagema prin care se doreste amplificarea valorii adversarului care sa pregateasca terenul atat in cazul unui esec cat si in cel al unei victorii.

Plecand cu judecata de la acest punct de vedere, e limpede ca fata de jocul pe care tricolorii il vor disputa maine-seara, de la ora 21.45, contra Portugaliei, pe stadionul Gelredome din Arnhem, pretentiile noastre, dupa egalul cu Germania, sunt mult mai mari. Motivatia, teoretica, e simpla: lusitanii nu au cota nemtilor chiar daca au batut Anglia in primul joc la Euro.

Atentie insa, fiindca Portugalia nu arata ca o echipa dinainte invinsa chiar daca i-am luat in "preliminarii" patru puncte din sase si am invins-o la ea acasa. Desi se bate moneda pe faptul ca noi suntem cei obligati sa atacam in partida de maine, pentru ca noi avem nevoie neaparata de victorie, lucrurile nu trebuie dramatizate. "Portugalia este o echipa valoroasa, la fel de valoroasa ca si Germania si Anglia. Noi insa nu ne temem de ei. Pentru ca, in grupa, noi i-am invins chiar la ei acasa", sustine Gica Hagi, capitanul tricolorilor care pare cel mai indarjit jucator roman in aceste zile. Poate ca amigdalele, care l-au sacait in ultima vreme, sa poarte o parte de vina. Dar asta nu e totul. E limpede ca Gica nu e in apele lui. Faptul ca este considerat prea batran de presa lusitana, pare sa-l supere cel mai tare. Motiv pentru care rabufneste in fata ziaristilor: "Portughezii vorbesc ca avem echipa batrana? A lor e cumva mai tanara? Le vom arata pe teren cine e mai batran".

Batrani sau tineri, jucatorii romani nu au decat un singur gand: victoria. Victorie pentru care trag din greu la antrenamente, dovada si numeroasele probleme de sanatate cu care au de luptat medicul Pompiliu Popescu si cei doi vraci adusi din Spania si Anglia, Brau si Carretta. Prin mainile lor au trecut in ultimele zile Hagi, Adi Ilie, Filipescu, Galca, Contra, Ciobotariu si Bogdan Stelea a carui entorsa pare sa-l ingrijoreze inca pe antrenorul Ienei. "Orice razboi are victimele lui", glumeste nea Imi, incercand sa-si ascunda temerile.

Daca problemele medicale sunt cunoscute, si in mare parte rezolvate, raman de solutionat doar cele legate de strategia de joc, de sistemul adoptat, de titularii posturilor. Cine-l va marca pe Figo? Dar pe Rui Costa? Vor juca Pauleta si Paulo Souza? Cum vom anihila triunghiul Figo - Rui Costa - Paulo Bento? Este eficace un sistem om la om pe tot terenul? Dar unul in linie, in aparare? Sunt intrebari firesti la care antrenorul Ienei si secunzii sai trebuie sa gaseasca cel mai bun raspuns. Pentru ca, in fata Portugaliei nu putem evolua cu jumatati de masura. Doar arma contraatacului nu ne va fi suficienta. Ideal ar fi sa evoluam cu trei varfuri, Moldovan, Ganea si Adi Ilie, daca vrem sa dovedim ca tintim victoria si numai victoria. Nu putem lasa calificarea pentru ultimul joc cu Anglia!

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania