Afaceri de la zero

Ia-ti toiagul tau si umbla. Dar fa-ti dinainte si o rezervare la hotel

16.09.2003, 00:00 Autor: Diana Sava

Pelerinajul modern imbina conceptul de turism religios cu cel de turism cultural. Aceasta combinatie insa este putin exploatata la noi, in principal pentru ca segmentul de clienti caruia se adreseaza are putine in comun cu alte categorii de beneficiari ai serviciilor oferite de industria de turism.
In general, romanii care aleg aceasta varianta de turism o fac pentru religie si asteapta de la aceste excursii mai mult o satisfactie spirituala. Pelerinajul este in primul rand o calatorie de recunoastere si meditatie crestina si abia in al doilea rand o ocazie de a descoperi peisaje si locuri pitoresti. Pe de alta parte, turismul religios difera si prin organizare de celelalte forme de turism: sejururile sunt bine structurate, programul este riguros, iar pelerinii, veniti intotdeauna in grup, sunt insotiti obligatoriu de un ghid spiritual, cel mai des un preot, precum si de un ghid turistic.sleadend
ctuala, in Romania sunt foarte putine agentii de turism care se incumeta sa organizeze pelerinaje. Sunt, totusi, si agentii care au inceput sa adauge la oferta de turism cultural si vizitarea de locuri considerate sacre.
Credo Turism din Bucuresti a fost prima agentie de turism specializata in organizarea de pelerinaje, care a dezvoltat de-a lungul ultimilor ani si alte forme de turism - de divertisment sau de afaceri. Tot fara a fi specializata in turism religios este si agentia Karpaten Turism, tot din Bucuresti, care se ocupa insa exclusiv de incoming (sosirile in Romania ale turistilor straini) si care sustine ca aduce anual in Romania in jur de 2.800 de turisti straini. In afara acestor agentii private, pelerinaje mai organizeaza Patriarhia Romana, prin Biroul de Pelerinaje.



Oamenii din "mica Roma"
Credo Turism este o afacere de familie care a inceput in 1992. In 1991, sotii Fagetan, de profesie profesori, nascuti in Ardeal si formati la Blaj - "mica Roma" a lui Eminescu, oras considerat centrul Bisericii Greco-Catolice - erau apropiati Eminentei Sale Cardinalul Alexandru Todea, care le-a propus celor doi sa organizeze plecarea tinerilor la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Czestochowa, in Polonia. "Aceasta manifestare s-a desfasurat in prezenta Suveranului Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea si din Romania au participat 3.000 de tineri. Atunci am inteles ce inseamna turismul religios. Pelerinajul este o traire complexa si noi am incercat sa imbinam descoperirea valorilor monumentelor istorice si a operelor de arta cu spiritualitatea locurilor sacre si cu frumusetile naturii", explica Eleonora Fagetan, managerul Credo Turism.
Urmatoarea manifestare organizata a fost in decembrie 1991 la Budapesta - Intalnirea Europeana a Tinerilor. "De atunci am organizat participarea tinerilor din Romania la Zilele Mondiale ale Tineretului, care se desfasoara o data la trei ani, si la Intalnirile Europene, care au loc anual. Anul 2000 a reprezentat apogeul activitatii agentiei. Cu ajutorul nostru, aproape 10.000 de romani au ajuns la Roma pentru a sarbatori Marele Jubileu al Anului 2000. Chiar de la infiintare am avut in vedere participarea la jubileu si de aceea la inceput am numit firma Credo Jubileu 2000".
O data cu organizarea acestor intalniri ale tinerilor, familia Fagetan a cunoscut mai multe comunitati ecumenice si cu ajutorul acestora si al agentiei de turism a Vaticanului, Incontri Romani, a inceput sa organizeze pelerinaje in toata Italia (Roma, Padova, Cascia). Incet-incet, s-au extins si in Franta (Lourdes, La Salette si Paris - Capela Medaliei Miraculoase), apoi in Spania (Montserrat), in Portugalia (Fatima), in Elvetia, Germania, Olanda, tarile Nordice, Marea Britanie, Canada, Grecia, Turcia si in Israel. "Am ajuns sa organizam pelerinaje in toata lumea. La inceput, investitiile nu au fost deloc mari, pentru ca am avut un birou pe langa biserica. Abia din 1994 am fost pe picioarele noastre si doi ani mai tarziu am reusit sa cumparam un apartament pentru sediul firmei, in centrul istoric al Capitalei", spune Fagetan.



In zece ani, un milion de dolari
Trei ani mai tarziu, Credo Turism a construit un hotel de doua stele in Costinesti, iar ulterior a cumparat de la Biroul de Turism pentru Tineret patru vile care au fost renovate in totalitate. Din 1992 pana in 2002, firma a investit in jur de un milion de dolari atat in modernizarea sediului din Bucuresti, cat si in renovarea bazei hoteliere de la Costinesti. "In urmatorii doi ani intentionam sa mai investim in complexul de la Costinesti in jur de 400.000 de dolari pentru a construi acolo un restaurant, o cofetarie, o pizzerie, un club, sali de conferinte, sali de fitness, sauna, piscina si o capela. Pana acum am reusit sa facem totul prin forte proprii, dar de data aceasta nu avem toti banii si vom apela la o sursa externa de finantare", explica managerul firmei.
Cea mai mare realizare a firmei este, in opinia Eleonorei Fagetan, construirea unei biserici in satul natal al sotului sau, Feisa, din judetul Alba, care urmeaza sa fie sfintita anul acesta, in prima duminica a lunii octombrie.
Firma familiei Fagetan a fost prima specializata in turism religios pe piata romaneasca si, dupa cum afirma managerul agentiei, nu a avut concurenta pana in momentul in care s-au eliminat vizele pentru romani pentru tarile din spatiul Schengen. "Pana atunci noi, cu ajutorul Bisericii, le facilitam oamenilor obtinerea vizelor. De obicei, persoanele care mergeau in pelerinaj aveau o recomandare din partea preotului. Dupa ce s-au ridicat vizele, tot mai multe agentii au descoperit locurile de pelerinaj din Europa, ceea ce ne bucura, pentru ca este important ca tot mai multi romani sa ajunga sa viziteze locurile sfinte, fie ortodoxe, fie catolice".
Dupa cum spune Eleonora Fagetan, cei care merg in pelerinaje nu se gandesc numai la rugaciuni, ci sunt interesati de valorile spirituale si culturale ale popoarelor, in program fiind loc si pentru relaxare. "In general, sunt oameni de foarte buna calitate, care au peste 25 de ani si sunt in proportie de 90 la suta intelectuali. In 2000, la Roma au mers si oameni de la tara, dar si medici, profesori, ingineri si juristi. Avem clienti fideli care au mers cu noi in mai multe pelerinaje cu destinatii diferite".



Dupa 2000, cererea a scazut
Imediat dupa 2000, cererea a scazut, in mare parte pentru ca puterea de cumparare a scazut si cei care mergeau in astfel de excursii nu au mai reusit sa puna un ban deoparte. In general insa, in cazul turismului religios, perioadele cele mai bune sunt mai-iunie si septembrie-octombrie, iulie-august sunt luni destul de bune, iar februarie si noiembrie sunt luni aproape moarte. Cele mai cerute pelerinaje sunt cele in Italia (Roma), Franta (Lourdes), Portugalia (Fatima), Israel, Grecia si Turcia. Cele mai ieftine sunt in Grecia (sapte zile - 180 de euro), Italia (sapte zile - 250 de euro), iar cele mai scumpe costa 900 de euro si constau in doua circuite prin Europa: unul prin Italia, Franta, Spania, Portugalia, iar celalalt prin Austria, Olanda, Belgia, Franta si Elvetia.
Un pelerinaj de noua zile in Italia crestina costa 355 de euro, iar unul de 13 zile la locurile sfinte ale Greciei costa 495 de euro. Un pelerinaj de 12 zile "Sanctuarele lumii germane" costa 595 de euro. Un pelerinaj de zece zile la Sanctuarul Sfintei Fecioare de la Lourdes costa 455 de euro, iar unul de 20 de zile "Popasuri spirituale pe drumul Sf. Iacob" costa 895 de euro. Itinerariul biblic de opt zile "Pe urmele lui Isus" costa 845 de euro, iar itinerariul misionar "Canada cu sanctuarele Notre Dame du Cap si Sainte Anne de Beaupré, costa 1.855 de euro. Preturile nu includ taxele de viza, intrarile la obiectivele turistice, cina si programele optionale.
Imediat dupa 1990, amatorii romani de pelerinaje voiau sa viziteze cat mai multe tari intr-un singur circuit, solicitand programe care sa cuprinda vizite amanuntite ale obiectivelor turistice si religioase. Din 1994 pana in 1999, activitatea firmei a mers foarte bine, s-au organizat si cate 50 de pelerinaje pe an, dar dupa 2000 cererea a scazut. "Faptul ca noi le obtineam vizele era un avantaj. Acum insa si parohiile pot forma grupuri de oameni, iar apoi doar apeleaza la noi sa ii ajutam sa faca traseele si programele. De obicei, foarte reusite sunt pelerinajele unde merge intreaga comunitate, pentru ca ei se cunosc deja intre ei si perioada de acomodare dispare".
Eleonora Fagetan considera ca la ora actuala sunt si alte agentii de turism care la turismul cultural au inceput sa adauge si locuri de pelerinaj, dar o agentie specializata pe turism religios nu exista. "In strainatate, sunt agentii specializate, dar exista si cate un departament de pelerinaje in cadrul fiecarei parohii. La noi, pe langa cel de la Patriarhia Romana, eu nu mai stiu decat un birou de pelerinaje la Iasi, cu care mai colaboram din cand in cand".
Pana sa fie eliminate vizele, nu toti cei care se adresau firmei erau interesati de pelerinaje. Unii doreau, pe langa vizite la obiective religioase, si distractie si timp liber pentru cumparaturi, si atunci familia Fagetan s-a gandit sa organizeze circuite si pentru acestia. In acest caz, preturile sunt putin mai mari, pentru ca se ofera un plus de confort - hoteluri si autocare de trei stele sau mai mult.
De anul trecut, firma ofera si turism de afaceri, intentionand sa combine  participarea la targuri, expozitii si simpozioane cu vizitarea oraselor si chiar a locurilor sacre de pe traseu.



Romanii din diaspora, pe post de straini
In 1999, dupa sapte ani de experienta in organizarea de pelerinaje in strainatate, Credo Turism a decis ca este momentul sa organizeze pelerinaje si in tara, in special pentru straini. "Pe partea de incoming am avut francezi, italieni, spanioli, in grupuri mari de 40-50 de persoane, dar si nemti si americani, dar in grupuri mai mici".
Pelerinajele in tara includ manastirile din Moldova, de pe Valea Prahovei, din Ardeal, din nordul Olteniei, cetatile din Transilvania si Dobrogea. O excursie de noua zile la locurile sacre din Moldova si Maramures costa 440 de euro pentru un grup de 40 de turisti si 615 de euro pentru un grup de zece turisti. O excursie de zece zile la locurile sacre din Transilvania costa 315 euro pentru un grup de 40 de persoane si 450 de euro pentru un grup de zece persoane.
Firma are si o serie de clienti romani plecati in Canada sau SUA care vor sa viziteze Europa si sa petreaca cateva zile in Romania. Unii aterizeaza la Budapesta sau Bucuresti, viziteaza cateva zile locurile natale si apoi se ataseaza grupurilor care pleaca in Italia, viziteaza Roma si se intorc acasa. Altii aterizeaza, de exemplu, la Paris, se alatura grupurilor agentiei si viziteaza sudul Frantei, nordul Italiei, vin in Romania unde mai petrec cateva zile si apoi se intorc cu avionul acasa. "Am avut foarte multe astfel de cereri din Canada, dar din cauza razboiului si a epidemiei de pneumonie atipica - SRAS - foarte multi au renuntat".
In 2000, firma a realizat o cifra de afaceri de 30 de miliarde de lei, iar anul trecut cifra de afaceri a fost de 20 de miliarde de lei, dintre care 60 la suta au provenit din organizarea de pelerinaje.



Doar 10 la suta sunt tineri
De la sfarsitul lui 1999, Patriarhia Romana, prin Biroul sau de Pelerinaje, organizeaza pelerinaje la locurile sfinte din tara si din Grecia, Macedonia, Italia, Egipt, Israel si Asia Mica. Biroul are o tripla menire: misionara, administrativ-organizatorica si asigurarea unei surse de finantare pentru activitatile de asistare sociala a Sectorului si Asociatiei Diaconia, cat si a altor obiective.
Un pelerinaj de sase zile in Macedonia, pe urmele Sfantului Nicodim, costa 200 de euro, pentru un grup de minim 30 de persoane platitoare, sau 245 de euro, pentru un grup de 15 persoane platitoare (pretul nu include asigurarea medicala si viza turistica pentru Macedonia). Un circuit de zece zile in Asia Mica costa 355 de euro pentru un grup de 15 persoane sau 320 de euro pentru un grup de 30 de persoane (pretul nu include asigurarea medicala). Un perinaj de opt zile in Grecia costa 275 de euro, pentru un grup de 40 de persoane, iar in pret nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice, asigurarea medicala si croazierele la Athos si Egina.
Pelerinajele in tara costa intre 280.000 de lei si 3.000.000 de lei. De exemplu, o excursie de o zi la manastirile Sinaia si Pestera Ialomicioarei costa 280.000 de lei (nu este inclus pretul telecabinei), iar una de o zi la Manastirile Dervent si Pestera Sf. Apostol Andrei costa 390.000 de lei. Un pelerinaj de trei zile in Oltenia costa 1,6 milioane lei, iar unul de trei zile in Dobrogea costa peste 1,7 milioane de lei. Un pelerinaj de patru zile in Moldova si Bucovina costa 3 milioane de lei, iar unul de patru zile in Bucovina, 1,6 milioane de lei.
Dupa cum spune Paula Iordache, reprezentant al Biroului de Pelerinaje, cele mai cerute pelerinaje sunt cele din Grecia si cele la manastirile din Bucovina. "Celelalte merg destul de slabut. De obicei, cele de o zi si cele din week-end sunt foarte solicitate, pentru ca foarte multi vor sa iasa si prefera acest tip de excursie pentru un interval scurt de timp liber pe care il au la dispozitie".
Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Romane are cerere si in sarbatorile cand sunt hramuri de biserici si manastiri, atat in tara, cat si in Grecia. Clientii Biroului de Pelerinaje al Patriarhiei Romane sunt in proportie de 60 la suta pensionari, in varsta de peste 60 de ani, 30 la suta sunt persoane intre 40 si 50 de ani, iar restul de 10 la suta sunt tineri. Pelerinii sunt cazati de regula la manastiri. "Aici, pretul de cazare pe noapte este de 250.000 de lei, dar sunt manastiri care cer si cate 300.000 - 400.000 de lei pe noapte".



"Noi mergem cu credinciosi"
Paula Iordache considera ca Patriarhia nu are prea mare concurenta pentru ca cele mai multe agentii care ofera si turism religios nu pun la dispozitia clientilor si un ghid spiritual. "Si astfel segmentul de oameni la care ne adresam difera. Noi mergem cu credinciosi care vor si sa asiste la o slujba, nu numai sa viziteze o manastire. Sunt si unele biserici care organizeaza singure excursii si care ofera preturi mai mici decat noi, dar cei care merg nu au deloc siguranta unei cazari".
Perioadele cele mai aglomerate sunt aprilie si iulie - august. "De obicei, depinde si de vreme. Noi pentru copii oferim reducere si atunci cand au ei vacanta avem multe cereri".
Pe la inceputul lui 2000, imediat dupa infiintarea Biroului, nu au fost prea multe cereri, pentru ca lumea nu stia de existenta acestuia. "Cererile pentru Bucovina au fost mereu si au crescut continuu. Pe celelalte destinatii cererea a fluctuat. De exemplu, la inceput toata lumea voia sa mearga in Oltenia, apoi cererea a stagnat si acum a crescut iar", explica Iordache.
In 2000, aproape 1.500 de persoane au mers in pelerinaje, dintre care 1.300 au ajuns in tara Sfanta, iar 200 au fost in Grecia, sa se inchine la moastele Sf. Apostol Andrei. Paula Iordache spune ca toti banii stransi din organizarea de pelerinaje sunt distribuiti de Patriarhie pentru opere de caritate, mai ales Asezamantului Mama si Copilul.
Conform raportului de evaluare anuala al Patriarhiei Romane, in anul 2001, veniturile obtinute de institutie din surse proprii au fost de peste 1,4 miliarde de lei. diana.sava@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania