Afaceri de la zero

Grupa B, sub reflector

06.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Seria prezentarilor celor 16 participante la turneul final al campionatului european din Belgia si Olanda continua astazi cu ultimele doua componente ale grupei B, Suedia si Belgia.



SUEDIA, ECHIPA CU DOI SELEC?IONERI

Pentru reprezentativa Suediei, deviza preliminariilor a fost "mai intai rezultatul, apoi spectacolul". Siguranta in locul riscului, joc de echipa in locul individualismului - acestea sunt maximele cuplului de antrenori Tommy Soderberg - Lars Lagerback, pe care echipa le-a respectat intru totul. Rezultatul? Strategia a dat roade si nordicii au incheiat lideri intr-o grupa cu Anglia si Polonia, ceea ce reprezinta "o buna performanta pentru o tara mica, ca a noastra" - dupa cum a apreciat Keneth Andersson. Desi atacant de meserie, jucatorul Bolognei n-a fost catusi de putin deranjat de tactica aleasa de selectioner. ai nu este singurul convins ca aceasta este calea cea buna pentru "nationala". "Atuurile noastre sunt in aparare si de aceea consider ca sistemul ales este cel mai potrivit", si-a exprimat parerea fostul international Ronnie Hellstrom.

Pe ce se bazeaza Soderberg? Inainte de orice, pe o aparare in linie condusa de Patrik Andersson. Aparare care s-a dovedit in calificari atat de bine pusa la punct incat n-a incasat decat un gol, la 2-1 cu Anglia. ai acela din lovitura libera! Problemele par sa fie mai degraba in ofensiva, datorate in special accidentarilor. Henrik Larsson (Celtic Glasgow) a revenit pe gazon abia de curand, dupa ce in urma cu cateva luni si-a fracturat piciorul. Absenta sa a creat un gol imens in ofensiva, lipsindu-l pe Keneth Andersson de principalul sau servant. Accidentarile lui Jesper Blomqvist (Manchester United) si Anders Andersson (AIK Stockholm) au cantarit si ele in balanta deciziilor la nivel tactic, impunandu-i selectionerului linia de urmat.

Vedeta echipei este Patrik Andersson. In varsta de 28 de ani, jucatorul lui Bayern este capitanul echipei si seful apararii. Foarte bun in duelurile aeriene si la marcaj, plasament de exceptie.

Suedia este singura echipa prezenta la Euro cu doi selectioneri. Dupa incheierea preliminariilor, Tommy Soderberg a cerut si a obtinut din partea federatiei exact aceleasi competente si acelasi salariu pentru asistentul sau, Lars Lagerback.

NOUA FA?A A BELGIEI

Selectionerul Robert Waseige este un fan al fotbalului ofensiv si jucatorilor sai pare sa le fi intrat in sange sistemul predicat de el: 1-4-4-2. Waseige are si un alt fel de a-i stimula decat predecesorul sau, Leekens. Niciodata inaintea unei partide importante nu le vorbeste despre adversar, ci intotdeauna despre propriile lor forte. "Vreau ca jucatorii sa vina intotdeauna la lot cu placere", marturiseste selectionerul, pentru care aceasta reprezinta una din cheile succesului. Chiar daca nu este un tehnician simpatizat de presa, care i-a reprosat in mai multe randuri o anume delasare, Waseige si-a intarit substantial pozitia prin victoriile obtinute in ultima vreme de "dracii rosii", in fata Italiei si a Norvegiei. Urmare a jocului spectaculos practicat de selectionabili, el si-a apropiat foarte mult si suporterii, care spera ca Belgia va reusi sa redevina echipa de temut a anilor '70-'80.

"Cred ca putem sa urcam in sferturile de finala - spune mijlocasul Marc Wilmots. Iar daca vom ajunge acolo, orice e posibil mai departe". Ar fi ceva, pentru ca ultimul succes belgian dateaza tocmai din 1980: prezenta in finala CE desfasurat in Italia. De atunci, pe masura iesirii la pensie a unei generatii de exceptie, in frunte cu Vercauteren, Vandereycken, Czerniatinski sau Pfaff, Belgia a decazut, ajungand in ultimii ani sa tremure in fata unor reprezentative pana mai ieri considerate piticii fotbalului european.

Vedeta este Marc Wilmots. Desi nu are banderola de capitan, este seful pe teren. Nu lipseste de la negocierea primelor si selectionerul discuta cu el absolut toate problemele tactice.

Selectionerul Robert Waseige trece in Belgia drept omul care i-a redat Belgiei stralucirea. In varsta de 60 de ani, el iubeste la nebunie vinul rosu si se da invant dupa o masa buna. Neinvins in meciurile test, Monsieur Robert a fost rasplatit de federatie cu prelungirea contractului pana-n 2002.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania