Afaceri de la zero

Grupa A, sub reflector

08.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Am ajuns la ultima fila dedicata prezentarii celor 16 participante la turneul final din Belgia si Olanda. Incheiem cu reprezentativa Romaniei si prima ei adversara la Euro, Germania

INTRE A DORI aI A PUTEA

Reprezentativa Romaniei si-a luat ieri zborul spre Euro 2000, unde "vrem sa obtinem o performanta deosebita" - dupa cum a precizat "capitanul" Gica Hagi. Daca se poate chiar titlul continental, obiectiv avansat de veteranii echipei, ceea ce ar constitui un frumos adio pentru o generatie ce a dus greul ultimilor 10 ani. Generatia lui Hagi, Ionut Lupescu, Dan Petrescu si Dorinel Munteanu, a caror ambitie de a da lovitura este cu atat mai mare cu cat, la singurele turnee finale pentru care s-a calificat, cele din 1984 si 1996, Romania n-a reusit nici macar o victorie, iesind de fiecare data in faza grupelor.

?inand cont de acest aspect si de valoarea grupei din care face parte "nationala", cu Germania, Anglia si Portugalia ca adversare, se poate spune ca deja calificarea in sferturile de finala ar insemna o performanta uriasa. Acesta este de fapt si obiectivul cel mai realist, fixat jucatorilor de catre federatie. Realizabil, cu conditia ca totul sa mearga struna. Altfel spus, forma maxima, mai ales in cazul jucatorilor cheie, moral beton, obligatoriul dram de noroc in momentele critice, fara accidentari sau suspendari care pot slabi forta echipei.

Cel putin cu moralul, tricolorii par sa stea foarte bine. Ieri, inaintea plecarii spre cantonamentul de la Grimbergen (Belgia), toti erau optimisti. Cosmin Contra arde de nerabdare sa le demonstreze colegilor de la Alaves, care nu-i dau Romaniei nici o sansa in grupa A, ca lucrurile nu stau nici pe departe asa, iar Gica Popescu le-a amintit celor prezenti ca "este de departe cel mai bun an al meu si ar fi nemaipomenit sa-l incununez cu o medalie". In ceea ce priveste forma sportiva, e mai greu de tras o concluzie. Dupa o campanie de calificari in cea mai mare parte a ei reusita, meciurile test sustinute in acest an ne-au aratat o echipa destul de obosita, cu prestatii oscilante. Dar pe rezultatele unei perioade de incercari nu poti sa te bazezi mai mult decat pe experienta si valoarea unor jucatori care evolueaza de ani buni impreuna, caliti in campionatele puternice ale Europei. Ei sunt primii care stiu ca un turneu final inseamna alta gasca in alta traista.



COLOSUL CU PICIOARE DE LUT

Nimeni nu si-ar fi putut imagina acum patru ani, cand Klinsmann se incorona campion al Europei, cat de rau va arata reprezentativa Germaniei astazi. In acest rastimp, detinatoarea trofeului a decazut de la un sezon la altul, pe fondul unei crize de valori fara precedent in istoria sa. Cu Erich Ribbeck la carma, Germania s-a chinuit in calificarile pentru Euro 2000. Panzerul a alternat evolutiile mediocre cu cele slabe, consecinta fireasca a lipsei de coeziune a unui team care a suferit destule modificari de-a lungul timpului. Modificari generate fie de forma fluctuanta a unora dintre jucatorii incercati (Heinrich, Hamann, Ziege, Preetz), fie de accidentarile care, mai ales in perioada preparativelor pentru turneul final, l-au impiedicat pe Ribbeck sa alinieze cea mai buna echipa. Este vorba in special de internationalii lui Bayern, Kahn, Scholl, Jeremies si Babbel, a caror dorinta de a veni la "nationala" a fost pusa la un moment dat chiar la indoiala, reprosandu-li-se ca s-ar menaja pentru campionat si Champions League. Scantei au iesit si de pe urma declaratiilor mijlocasului Jeremies, care dupa "amicalul" cu Olanda (1-2) si-a permis sa califice situatia reprezentativei drept "jalnica".

Vedeta este Lothar Matthaus. La 39 de ani inca activ, Patriarhul fotbalului german se va retrage din "nationala" imediat dupa Euro. Era pe punctul de a o face in 1998, dar selectionerul a dorit sa cladeasca o noua echipa in jurul lui.

Selectionerului Erich Ribbeck ii sunt zilele numarate. Potrivit vicepresedintelui federatiei, Franz Beckenbauer, tehnicianul in varsta de 62 de ani va fi inlocuit indiferent de rezultatele de la Euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania