Afaceri de la zero

Giulestiul si Bania dau astazi examenul de admitere in Cupa UEFA

10.08.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Rapid si Universitatea Craiova intra astazi in valtoarea cupelor europene. Sau mai bine zis bat la portile Cupei UEFA, in conditiile in care disputa prima mansa a turului preliminar. Giulestenii dau piept cu armenii de la Mika Astarak (20.30), in vreme ce Universitatea, la revenirea in acest gen de intreceri dupa o absenta de cinci ani, primeste replica formatiei macedonene Pobeda Prilep (18.00, in direct pe Romania 1).

Doua echipe "de facut", cum ar spune Danut Lupu, numai ca, de cand Dinamo a esuat in fata necunoscutei Polonia Varsovia, aratandu-ne cam pe unde suntem cu adevarat in ierarhia fotbalului de club european, orice adversar trebuie tratat cu atentie. Apoi, Rapidul mai are si trista experienta de anul trecut, cu Skonto Riga, ceea ce indeamna o data in plus la circumspectie.

Prudenta in abordarea partidelor este de preferat si din alte considerente. Atat Rapid cat si Craiova si-au primenit masiv efectivele. Au venit foarte multi jucatori noi, iar pe bancile tehnice stau alti antrenori decat in stagiunea trecuta, ceea ce greveaza factorului omogenitate. Acest aspect a fost usor de sesizat in prima etapa a noii editii de campionat, cand si una si alta au invins fara sa convinga.

De asemenea, in calcul trebuie luat inclusiv factorul psihic. Prin declaratiile pe care le-au facut pana acum, conducatorii celor doua si-au pus jucatorii sub presiune. George Copos, principalul actionar al Rapidului, nici nu vrea sa auda despre un eventual esec, iar in Banie, Gigi Netoiu considera ca a adus destui jucatori talentati in aceasta vara pentru ca "atiinta" sa nu mai traiasca emotiile trecutei editii de campionat.

Mirosind tensiunea care s-ar putea rasfrange asupra jucatorilor Craiovei, marea lor majoritate fara experienta internationala, antrenorul Florin Marin a alternat sedintele de pregatire cu plimbari prin Parcul Romanescu.

Bine pentru moralul echipei a picat si vestea ca experimentatul Florin Batranu, care in ultima vreme a acuzat probleme musculare, ar putea reveni in centrul liniei defensive dupa ce zilele acestea s-a antrenat normal. Oltenii au pus mana si pe cateva casete video cu jocuri ale Pobedei, adversar care era asteptat sa soseasca ieri, in jurul pranzului, la Craiova.

Oaspetii nu au cine stie ce nume in lotul de 21 deplasat de antrenorul Nicolai Ilievski, doar brazilianul Zilson de Jesus da Silva si sarbii Dimitrevici si Dinis trezind oarece interes prin prisma apartenentei la doua natiuni cu traditie in fotbalul european.

Nici MIKA, adversara Rapidului, nu are vedete, poate cu exceptia antrenorului Eduard Markarov, prezent cu "nationala" URSS la Mondialul din 1966. Dar giulestenii sunt interesati mai degraba de jocul propriu, care in confruntarea cu Petrolul a cam scartait.

De bun augur este si revenirea lui Mutica, scapat de suspendarea pentru dubla semnatura prin amabilitatea Stelei, care si-a retras plangerea de la Liga. Iordanescu a avut si el grija ca intre antrenamente jucatorii sa aiba parte de timp liber, pe care, luni, acestia l-au folosit pentru a merge impreuna la o bere. Gen de iesire pe care "vrem s-o repetam dupa fiecare victorie, deci si la finele partidei cu armenii", dupa cum ne-a asigurat ieri Daniel Iftodi.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania