Afaceri de la zero

G8: Economia modiala nu va fi afectata de pierderile de pe pietele de capital de saptamana trecuta

12.06.2006, 00:00
Ministrii de finante din grupul celor mai industrializate state ale lumii, G8, sunt de parere ca, in ciuda pierderilor de pe pietele bursiere din intreaga lume si majorarii dobanzilor, cresterea economica globala nu va fi afectata, informeaza Bloomberg.

Pietele bursiere din SUA, Europa si Asia au inregistrat pierderi masive de capital saptamana trecuta, dupa ce bancile centrale au majorat ratele de referinta pentru a frana cresterea inflatiei.

Desi dezechilibrele la nivelul schimburilor comerciale dintre state si pretul ridicat al petrolului constituie piedici in calea expansiunii, oficialii G8, printre care ministrul de finante al SUA, John Snow, si cel al Germaniei, Peer Steinbrueck, considera ca ritmul de crestere economica la nivel global va fi unul sustinut.

Pietele bursiere de pe mai toate continentele au inregistrat corectii, dupa ce mai multe banci centrale, printre care cea a Uniunii Europene, Turciei, Africii de Sud, Indiei sau Coreei de Sud, au decis saptamana trecuta cresterea ratei dobanzii de referinta. La aceasta se adauga faptul ca investitorii se asteapta ca reprezentantii bancii centrale a SUA si cei ai Japoniei sa majoreze, de asemenea, rata de referinta luna aceasta. Pentru SUA ar reprezenta cea de-a 17-a crestere consecutiva, fata de japonezi, care nu au mai majorat rata dobanzii de peste cinci ani.

Indicele Morgan Stanley, care urmareste actiuni ale companiilor la nivel mondial, a coborat 4,4% saptamana trecuta, cel mai mare declin din septembrie 2002. Indicele a pierdut 8,7% dupa ce atinsese un maxim de sase ani pe 9 mai.

"In ciuda volatilitatii ridicate de pe piata de capital, ne asteptam la o dezvoltare accelerata la nivelul economiei mondiale", a declarat Steinbrueck.

Privitor la cresterea pretului petrolului, care a castigat 32% numai in ultimul an si a atins un nivel record de 75,35 dolari/baril in aprilie, ministrii au facut un apel la cresterea investitiilor in sectorul energetic.

Oficialii G8 si-au dat acordul privind luarea de masuri pentru imbunatatirea conditiilor de viata in randul populatiei sarace din tarile exportatoare de petrol.

Acestia considera ca toate statele sunt responsabile de schimbarile survenite in economia globala si ca sunt hotarati sa inlature dezechilibrele ce tind sa afecteze economia mondiala, cum ar fi deficitul de cont curent al SUA, care se ridica la 805 mld. dolari (637 mld. euro), format in special pe seama Chinei si tarilor exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu. Ministrul nipon de finante, Sadakazu Tanigaki, considera ca o volatilitate crescuta in cursurile de schimb ale monedelor nu este de dorit, cu referire la deprecierea recenta a dolarului. Ministrul de finante al Frantei, Thierry Breton, spera ca moneda europeana sa nu-si continue ascensiunea din ultima perioada, in timp ce John Snow a facut un apel la rate flexibile pentru monedele asiatice.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania