Afaceri de la zero

Franta - Spania, intre nebunia lui Barthez si drama lui Raul

27.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Raul si-ar fi dorit sa conduca Spania spre un al doilea titlu european, la fel cum a condus Realul spre castigarea Ligii Campionilor. Dar se vede treaba ca nu le poti avea pe toate. Euro 2000 s-a transformat intr-un cosmar pentru decarul iberic in minutul 90 al sfertului de finala cu Franta (1-2), cand a irosit si ultima sansa a echipei sale de a spera intr-o victorie. Penaltiul ratat a parafat eliminarea Spaniei si mentinerea invincibilitatii cocosului galic in duelurile directe, care dureaza de 19 ani.

Momentul a fost dureros inclusiv pentru selectionerul Jose Antonio Camacho. O data pentru ca i-a fost dat sa traiasca si ca antrenor o drama care l-a marcat in perioada cand era jucator activ. In 1984, Camacho a pierdut finala Europenelor din Franta in duel cu reprezentativa gazda, condusa atunci de Michel Platini. De data aceasta, ai sai au trebuit sa se incline in fata geniului lui Zidane, chiar daca pe ansamblu s-au ridicat macar la nivelul adversarului.

Franta n-a mai putut repeta la Bruges evolutiile din grupa. I-a facut viata grea si Spania, dar si-a facut-o si singura. Fiindca Mendieta si Raul n-ar fi ajuns in fata punctului de la 11 metri daca Thuram si Barthez (ce nebunie sa-ti prinzi adversarul de picior in ultimele secunde de joc!) nu gafau impardonabil. De altfel, Thuram a facut cel mai slab meci al sau la acest turneu final, fiind pus in dificultate cu regularitate de un Munitis despre care nimeni nu stia mare lucru inaintea competitiei. ai este considerat cel mai bun fundas dreapta din lume!

Reprezentativa cocosului galic a reusit totusi sa se adune de fiecare data, gratie catorva individualitati de extra-clasa, in frunte cu providentialul Zidane. Al carui gol ('33), dintr-o lovitura libera executata ca la carte, a picat ca o mana cereasca, in plina perioada de superioritate iberica. Iar cand balanta parea sa incline spre spanioli, impulsionati de egalarea obtinuta in urma penaltiului transformat de Mendieta ('38), a iesit la rampa, putin inainte de pauza, Djorkaeff cu al sau sut ca din tun.

Cu avantaj pe tabela dupa 45 de minute, campioana mondiala a iesit de la cabine intarita psihic. A reusit sa-si organizeze mult mai bine jocul si treptat a trecut chiar la conducerea lui, preluarea fraielor fiindu-i usurata si de o mutare total neinsipirata a selectionerului spaniol. Intr-un moment in care echipa sa avea mai mare nevoie de un om de creatie pentru a putea sparge zidul defensivei franceze, Camacho l-a scos pe regizorul Mendieta. Schimbarea avea sa se dovedeasca catastrofala, pentru ca in ultimul minut de joc Spaniei nu i-a lipsit numai conducatorul de joc, ci si omul capabil sa transforme loviturile de pedeapsa chiar si cu ochii inchisi. Asa insa, a fost Raul in fata punctului cu var.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania