Afaceri de la zero

Forta de munca ieftina din China tinde sa devina un mit

06.04.2006, 00:00
Produsele ieftine chinezesti ar putea fi scoase de pe piata in curand datorita costurilor salariale in crestere de pe piata interna.

Sute de fabrici din China, cu precadere cele din zonele care se dezvolta cel mai rapid, fac eforturi ca sa gaseasca muncitori, o schimbare care ar putea sa zdruncine serios piata mondiala de produse manufacturate, scries International Herald Tribune.

Lipsa de muncitori face ca salariile sa creasca in mod constant, largind banda de populatie din clasa mijlocie, si ar putea afecta produsele de origine chinezeasca, renumite in intreaga lume pentru pretul foarte scazut la care sunt produse.

La fabrica Well Brain, in una din zonele "mai speciale" ale Chinei din punct de vedere economic, acest lucru se vede foarte clar. In ultimii ani, Well Brain, un producator de talie medie care produce electronice de genul uscatoarelor de par si mixerelor, a crescut salariile si profiturile si chiar a trimis o echipa de recrutatori in tara pentru cautarea de noi muncitori.

Acest tip de comportament era de neconceput acum trei ani de zile, cand milioane de tineri se aflau pe drumurile Shenzhenului in cautarea oricarei oportunitati de a se angaja.

"Acum cativa ani, oamenii veneau singuri la usa ta", spune Linang Jian, manager al departamentului de resurse umane la Well Brain.

"Acum postam afise si cautam cinci persoane si daca avem noroc o persoana se va interesa de acel loc de munca", a continuat el.

Daca trecem peste plangerile proprietarilor de fabrici si ne gandim putin, situatia nu este chiar atat de dramatica si din aceasta ar putea sa profite atat China, cat si restul lumii. Economistii sunt de parere ca aceasta criza de pe piata fortei de munca indeamna companiile sa imbunatateasca conditiile in care lucreaza angajatul si sa recruteze mai agresiv, oferind castiguri suplimentare si bonusuri fortei de munca.

Schimbarile sugereaza de asemenea ca, in cele din urma, China a avansat in ierarhia economica mondiala, pentru ca acum muncitorii vad oportunitati dincolo de a fi un simplu muncitor necalificat.

"Marea provocare a Chinei va fi modul in care isi va schimba domeniile de activitate curente, din palierul de jos, cum ar fi industria jucariilor, textilelor si echipamentelor sportive", este de parere Jonathan Anderson, economist la UBS in Hong Kong. "Va trebui sa se axeze pe alte tipuri de industrii", a adaugat el.

Cand lipsa fortei de munca a devenit pregnanta pentru prima data, la sfarsitul anului 2004, guvernantii au considerat-o ca o simpla anomalie de scurta durata. Acum si-au schimbat punctul de vedere si considera ca va fi una de durata. Expertii spun ca aceasta lipsa de muncitori este cauzata de "infierbantarea" economiei chineze, din cauza ca agricultura a inceput sa devina profitabila si fabricile continua sa se extinda chiar daca tinerii chinezi in cautare de munca sunt tot mai putini. Prosperitatea isi face de asemenea simtita prezenta in tara, iar muncitorii care au migrat acum stau mai aproape de casa.

Desi este foarte greu de estimat, datele oficialilor sugereaza faptul ca marile industrii exportatoare cauta cel putin un milion de muncitori, iar numarul ar putea fi mult mai mare.

"Cred ca am ajuns la un punct de cotitura", spune Hong Liang, un economist de la Goldman Sachs care a studiat costurile fortei de munca in China. "Era costurilor extrem de scazute din China este pe sfarsite. Sunt destui muncitori, insa cei calificati sunt din ce in ce mai putini", a continuat el.

Din cauza lipsei de muncitori, nivelul salariilor in fabricile chinezesti creste sensibil, amenintand sa slabeasca competitivitatea Chinei pe plan mondial si stramutarea multora din aceste fabrici catre alte parti ale Asiei.

Reprezentantii Li & Fung, una dintre cele mai mari companii din domeniul comertului, a declarat faptul ca lipsa de forta de munca corelata cu cresterea salariilor i-au determinat deja sa caute produse mai ieftine in alte parti ale Asiei.

"Acum privesc China mult mai diferit decat o faceam acum trei ani de zile", a declarat Bruce Rockowitz, presedinte al Li & Fung din Hong Kong, referindu-se la consturile ridicate. "China nu mai este tara cu cele mai mici costuri de productie. Are loc o evolutie in acest sens. Oamenii se orienteaza acum spre tari ca Vietnam, India si Bangladesh", a adaugat el.

Ca sa ne facem mai bine intelesi, China nu si-a pierdut titulatura de dusumea a economiei mondiale. Unii analisti dau alte semnificatii crizei de pe piata fortei de munca. "Rapoartele cu privire la o lipsa de muncitori necalificati si cu calificare medie s-au inmultit peste noapte", precizeaza Andy Rothman, analist la CLSA.

"Companiile au probleme cand vine vorba de gasirea oamenilor experimentati care sa ocupe nivelul de mijloc si slujbele la nivel de management", considera el.

Rapoarte care identificau o lipsa a muncitorilor pe piata fortei de munca au aparut aici la sfarsitul lui 2004, zonele indicate fiind cele din partea de sud a Chinei, Guangdong si Fujian. Unii economisti nu au dat crezare rapoartelor, spunand ca aceasta este doar o situatie temporara si cel mai probabil cauzata de piata prea imatura si lipsita de eficienta.

Insa in ultimii doi ani, din ce in ce mai multe companii se confrunta cu probleme neobisnuite in a gasi forta de munca ieftina in productia, ambalarea si transportul marfurilor, cu precadere in cele mai puternice regiuni exportatoare ale Chinei, in delta fluviului Pearl, care alimenteaza Honk Kongul, respectiv delta fluviului Yangtze, care are ca destinatie capitala financiara a tarii, Shanghai.

Salariile au crescut simtitor in ambele zone. Potrivit cifrelor guvernului, salariul minim, care varia in 2004 intre 47 si 60 de euro pe luna, excluzand beneficiile, a crescut cu circa 25% in ultimii trei ani in marile orase ca Shenzhen, Beijing si Shanghai cel mai adesea prin mandat guvernamental. Nivelul de salarizare la marile fabrici care varia intre 82 si 164 de euro pe luna a crescut de asemenea.

Aici, in Shenzhen, unul din primele orase care beneficiaza de pe urma schimbarii climatului economic al tarii, reprezentantii fabricilor spun ca gasirea de forta de munca ieftina este mai grea ca niciodata. La Nantou, unde multimi de oameni veneau in cautarea unui loc de munca, se gasesc acum doar cativa agenti de recrutare stingheri.

"Oamenii care vin la noi sunt din ce in ce mai putini", a declarat un muncitor de la agentia de recrutare Xingda care a dorit sa-si pastreze anonimatul. "Toate agentiile de recrutare se confrunta cu aceeasi problema. Multi tineri se indreapta acum spre zona fluviului Yangtze, unde salariile sunt mai mari", spune el.

In provincia Guangdong, anul trecut, guvernantii au precizat faptul ca fabricile aveau nevoie de 500.000 de muncitori, in provincia Fujian acestea nu reuseau sa gaseasca alti 300.000 de muncitori. Chiar si la nord de Shenzhen, provincia Zhejiang, renumita pen-tru productia de perii, ar avea nevoie de 200.000 de muncitori, au declarat oficialii guvernului.

Grupul Wahaha, un producator chinez de bauturi racoritoare din Hangzhou, este una dintre companiile din zona cele mai promitatoare. Insa chiar si aceasta companie, care are 500 de angajati ar mai avea nevoie de inca 50 de muncitori. "Problema se agraveaza de la an la an", a declarat Sun Youguo, manager la departamentul de resurse umane al companiei. "Din cauza crizei fortei de munca trebuie sa acordam o mai mare atentie angajatilor care vor sa-si schimbe locul de munca", a precizat el.

Politica guvernului joaca un rol important in mentinerea acestei crize de pe piata de munca in zona de coasta. Incercand sa micsoreze prapastia dintre veniturile populatiei urbane bogate si cea rurala saraca din China, guvernul a eliminat anul trecut taxele din agricultura si s-a implicat in dezvoltarea zonelor sarace, din continent si provinciile vestice, care cel mai probabil au fost lasate in urma.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania