Afaceri de la zero

FMI anunta o crestere economica mondiala record pentru acest an

16.03.2006, 00:00
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza o crestere economica globala de 4,8%. Presedintele FMI, Rodrigo Rato, a declarat ca avansul economiei va depasi nivelul de 4,3%, estimat anterior de FMI, ca urmare a unei imbunatatiri a situatiei economice in Europa si Japonia.

In opinia lui Rato, mediul economic este atat de "prolific" incat impactul daunator al pretului petrolului asupra cresterii productiei si asupra inflatiei a fost contrabalansat de ratele scazute ale dobanzilor si de efectele benefice ale globalizarii.

"In prezent economia mondiala creste mai rapid decat am preconizat in septembrie", a declarat Rato, facand referire la cel mai recent raport al FMI asupra economiei globale, in care se prevedea o crestere de 4,3% pentru 2006.

Fondul Monetar International va publica urmatorul raport in luna aprilie. Cotidianul german Haldelsblatt a relatat ca institutia financiara internationala isi va majora estimarile privind cresterea economica mondiala la 4,8%.

"Situatia economica se va imbunatati atat in Europa, cat si in Japonia", a declarat Rato.

Presedintele FMI considera ca decizia Chinei de a reduce gradul de control asupra cursului de schimb al monedei nationale, yuanul, va avea un impact pozitiv asupra economiei mondiale. Insa, Rato a mai precizat ca Beijingul trebuie sa extinda aceasta liberalizare la nivelul intregului sistem financiar.

Yuanul s-a apreciat cu 3,5 procente, dupa reevaluarea cursului de catre statul chinez in luna iulie a anului trecut, dar avansul ar fi fost mai mare, de 4-5 procente, in conditiile unei piete libere, a afirmat Rato. Strategia de limitare a cererii interne chineze a fost de asemenea salutata de presedintele Fondului, intrucat masura va avea drept urmare o economie mai stabila si mai flexibila, care va influenta pozitiv economia mondiala.

Beijingul cauta modalitati de reducere a ratei interne de economisire, care se plaseaza la nivelul de 40%, pe fondul preocuparii populatiei privind lipsa sistemelor de pensii si de asigurari medicale.

Pe de alta parte, presedintele FMI spera ca politica monetara restrictiva practicata de banca centrala a Statelor Unite (Fed) sa ii determine pe americani sa economiseasca mai mult.

"Anul acesta va reprezenta o provocare pentru bugetul Statelor Unite si vom asista probabil la o noua crestere a deficitului. Acestea nu sunt vesti tocmai bune", a mai spus Rato.

Presedintele FMI, care in trecut a ocupat postul de ministru in guvernul spaniol, considera ca cele mai presante probleme pentru Senatul si presedintia SUA sunt securitatea sociala si sistemul de impozite si taxe.



Crestere record

* Rodrigo Rato, presedintele Fondului Monetar International, estimeaza o crestere a economiei mondiale de 4,8%

* In ultimul raport emis de FMI se prevede o crestere de numai 4,3%

* Principalele motoare ale acestei cresteri vor fi Europa si Japonia

* Rato a mai salutat liberalizarea partiala de catre guvernul chinez a cursului yuanului

* Presedintele FMI mai considera ca pretul instabil al petrolului nu va avea un impact major asupra economiei globale

* Cele mai mari probleme ale SUA anul acesta vor fi deficitul si protectia sociala.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania