Afaceri de la zero

FIA inchiriaza Formula 1 pentru un secol

13.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Ultima aparitie editoriala a revistei germane Auto, motor und sport, aduce in discutie posibilitatea abandonarii de catre FIA a monopolului asupra Formulei 1 si vanzarea acesteia in sistem de leasing.

La solicitarile presei, FIA, prin intermediul purtatorului ei de cuvant, nu a confirmat, dar nici nu a dezmintit afirmatia publicatiei germane. Potrivit acesteia, FIA ar trebui sa cedeze pentru viitorii 100 de ani profitabilele drepturi comerciale ale Formulei 1 catre SLEC Holding Ltd., cu precizarea ca suma de 380 de milioane de euro, va putea fi platita in rate. In viitoarea conjunctura, FIA si-ar mentine numai controlul sportiv asupra reginei competitiilor automobilistice.

SLEC Holding Ltd se afla in momentul de fata in coproprietatea lui Bernie Ecclestone, vicepresedintele FIA si patronul FOA (Formula One Association), care detine 50% si in cea a grupului german din domeniul audiovizualului, EM.TV, detinatorul celeilalte jumatati.

Potrivit relatarilor aparute in Auto,motor und sport, noua repartitie a puterii ar putea deschide, in viitorul apropiat, calea intrarii la Bursa a societatii lui Bernie Ecclestone, raspunzand in acelasi timp numeroaselor critici sosite din partea Comisiei europene. Comisie care, in repetate randuri, a acuzat FIA si societatile lui Ecclestone de incalcarea regulilor concurentei prin incheierea unor contracte de exclusivitate in cadrul Formulei 1. Cum respectiva comisie reclama reforma cu orice pret, FIA va trebui sa se conformeze si sa cedeze drepturile de retransmisie a imaginilor tv si sa concesioneze licenta unor terte parti pentru a fi scutita de necazuri in viitor.

Revista germana afirma ca pentru SLEC s-a si gasit un adversar pe masura, grupat intr-un consortiu de sase constructori de marca din domeniul automobilismului in frunte cu Mecedes, Ford si BMW. "Fiecare dintre cele sase marci vor trebui sa contribuie cu cate 60 de milioane de dolari, bani de buzunar care provin din profituri anticipate".

Potrivit estimarilor facute de Auto, motor und sport, se pare ca sansele consortiului respectiv de a castiga batalia cu vulpoiul Ecclestone si cu SLEC Holding Ltd. sunt destul de modeste, acesta din urma fiind personajul care a dat stralucire Formulei 1, sporandu-i atat prestigiul cat si forta financiara.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania