Afaceri de la zero

Echipa nationala si tristul adevar de dincolo de rezultat

05.09.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Romania a invins Lituania cu 1-0 la Bucuresti, iar Ungaria si Italia au remizat, 2-2, la Budapesta. Judecat strict prin prisma rezultatelor inregistrate duminica seara, debutul preliminariilor Mondialului din 2002 in grupa a opta este favorabil tricolorilor.

Daca Squadra Azzura pierdea, se putea vorbi chiar de un start excelent. Mai mult decat sa-ti vezi principala contracandidata la locul intai de la bun inceput in dificultate, nimeni nu-si poate dori.

Rezultatele nu reflecta insa decat in mica masura realitatea. Adevarul este ca, in timp ce maghiarii si italienii au jucat fotbal de calitate pe Nepstadion, nationala noastra s-a chinuit de mama focului cu o trupa de desculti in ale fotbalului. Ba se poate spune ca, pe langa vicecampioana Europei, Romania trebuie sa ia foarte in serios de acum incolo si Ungaria.

Sambata seara, in preziua meciului, selectionerul Laszlo Boloni si-a dus elevii la film. Au vazut "Gladiatorul" si unul dintre jucatori marturisea ca pelicula "a reusit sa ne inraiasca suficient pentru a-i bate pe lituanieni".

De inrait i-a inrait, dar numai pana in fata careului advers si doar in anumite momente ale jocului. Interceptiile, iesirile din aparare, combinatiile, toate mergeau snur pana cand tricolorii se loveau de zidul lituanian asezat inaintea portii lui Padinmaskas.

In astfel de momente se cerea o minte limpede in regie, care sa vina cu sclipirea, cu acea fenta sau pasa divina care sa faca mat reduta adversarului. N-am avut-o.

Odata era Dobrin, si daca n-a mai fost el a venit Balaci. Iar cand Balaci a trebuit sa predea stafeta au preluat-o Boloni si apoi Hagi. Astazi trebuie sa constatam ca n-avem ce pune in loc. Pentru prima oara dupa multe decenii.

Teoria selectionerului, cu distribuirea sarcinilor pe umerii mai multor jucatori, nu poate fi mai mult decat o solutie de criza.

Pentru insusirea ei este nevoie de timp si de aceea pare mai nimerita pentru o echipa de club, nicidecum pentru o reprezentativa care se aduna din an in paste, cel mai adesea inaintea partidelor oficiale.

Cu Lituania, Dorinel Munteanu a preluat de la Hagi rolul de distribuitor, pe care l-a interpretat bine pana la marginea careului advers, in vreme ce Catalin Munteanu trebuia sa creeze bresele in apararea lituaniana, asa cum foarte bine o facuse in amicalul cu Polonia.

N-a fost insa ziua lui Catalin, pe care sfintirea tricoului cu numarul 10, mostenit de la Hagi, l-a ajutat doar cat sa-i ofere lui Ganea centrarea de gol (min. 89).

Catalin Munteanu nu este singurul dintre internationalii de duminica seara care a dezamagit. Chivu a facut primul sau meci slab de cand imbraca tricoul cu tricolor, fiind neinsiprat cam in tot ceea ce a intreprins, la fel Mutu, a carui introducere s-a dovedit una dintre mutarile neinspirate ale selectionerului.

Pe aceasta lista si-ar avea locul inclusiv Vio Moldovan, dar prestatia lui trebuie privita si prin prisma putinelor baloane utile care i s-au oferit spre finalizare.

Impresia ca ceea ce vine din urma nu este chiar ce ne-am fi dorit a fost intarita si de faptul ca tricolorii care au convins sunt dintre veterani.

Belodedici, care joaca de parca n-ar fi trecut 34 de ani peste el, Dorinel Munteanu, caruia nu i se poate reprosa decat faptul ca n-a sesizat la timp ca nu se afla in zi de sut, si Ionel Ganea, omul caruia i-a fost de ajuns o jumatate de ora pentru a-si demonstra calitatile de puncheur. ai de a evita dezastrul ce se profila la orizont.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania