Afaceri de la zero

Dupa scandalurile din ultima vreme, Franta adopta noi strategii pentru a aduce investitorii inapoi

01.06.2006, 00:00
In ultima perioada, Franta s-a confruntat cu un puternic deficit de imagine, astfel incat, in momentul de fata, sunt luate masuri pentru a readuce investitorii straini.

Franta se pregateste pentru o noua ofensiva de persuadare si atragere a investitorilor straini, scrie International Herald Tribune. Astfel, francezii vor sa-i convinga pe investitorii straini ca acum este cea mai buna perioada pentru a face afaceri in Franta. Motivul care sta la baza lansarii acestei ofensive este ca, in ultimul timp, Franta a fost zguduita de un scandal politic si de un val de proteste studentesti si revolte suburbane, ceea ce a zdruncinat increderea investitorilor in siguranta mediului francez de afaceri.

Dominique de Villepin, primul-ministru francez, care a fost supus in ultima perioada oprobriului public, in urma recentelor rebeliuni de strada, cauzate de schimbarile legilor din Codul muncii, a anuntat ca vor fi luate o serie de masuri care sa faciliteze prezenta investitorilor straini in Franta. In acest sens, vor fi luate masuri care vor include refacerea drumurilor de la aeroporturi pana in orase sau introducerea unor formulare in limba engleza, disponibile pentru structurile online ale vamilor.

"Trebuie sa luptam pe toate fronturile, sa fim in permanenta in alerta si sa fim gata in orice moment sa ne adaptam pentru a evolua pe plan international", a declarat Villepin.

Mai multi directori si oficiali straini au spus ca in ultimii ani crizele succesive care au afectat Franta i-au determinat pe investitorii straini sa fie mai prudenti in momentul in care intentioneaza sa investeasca in Franta. Mai mult decat atat, stereotipurile conform carora Franta ar fi un stat refractar la ideea de schimbare au avut o influenta negativa asupra investitorilor.

Winston Maxwell, partener in cadrul sucursalei de la Paris a firmei americane de avocatura Hogan & Hartson, a declarat ca o parte dintre clientii sai din SUA au inceput sa se orienteze catre locatii alternative pentru a-si plasa fondurile investitionale. Aceasta schimbare a fost cauzata de abrogarea Primului Contract de Angajare, cunoscut mai ales sub acronimul sau francez CPE. Aceasta masura, care are rolul de a acorda angajatorilor o mai mare flexibiliate in angajarea si disponibilizarea personalului, a fost retrasa in luna aprilie, in urma unor demonstratii in masa, care au avut loc in Franta si au adus guvernul in pragul unei crize.

"Mesajul pe care l-am transmis a fost urmatorul: Franta nu poate fi reformata. Reactia din SUA nu a fost cauzata de furie si iritare, asa cum s-a intamplat in cazul razboiului din Irak, ci de dezamagire", a spus Maxwell.

In Japonia, investitorii au fost influentati nu doar de demonstratiile de strada si de revolte, ci si de greva foamei de 39 de zile a lui Jean Lassalle, un legislator francez. Acesta a recurs la o asemenea masura extrema pentru a impiedica inchiderea unei fabrici japoneze situate in satul sau natal. Lassalle a inceput din nou sa manance in urma cu o luna, dupa ce presedintele Jacques Chirac i-a telefonat personal si Nicolas Sarkozy, ministrul de resort, a semnat un acord cu Toyal, o divizie a companiei japoneze Toyo, care activeaza in industira aluminiului. Potrivit acestui acord, compania japoneza prefera sa extinda fabrica deja existenta, decat sa deschida o noua fabrica la o distanta de 80 de kilometri, in schimbul unor compensatii de la guvern, pentru a acoperi costurile suplimentare.

Hiroshi Hirabayashi, ambasadorul Japoniei la Paris, a declarat ca se indoieste ca acest caz particular ii va determina pe investitorii japonezi sa ocoleasca Franta. Cu toate acestea, exista motive care sa ii determine pe investitorii japonezi sa se gandeasca de doua ori inainte sa intre pe piata chineza. Astfel, Franta acumuleaza bile negre in ceea ce priveste legile muncii sau situatia generala a economiei.

"Problemele legate de Lassalle si CPE au creat o imagine negativa Frantei, mai ales la nivel investitional. In momentul de fata, exista ingrijorari in ceea ce priveste situatia economica si politica a Europei in general si a Frantei in particular. Companiile japoneze isi vor analiza cu mare grija oportunitatile de investitie in aceasta parte a lumii", a adaugat Hirabayashi.

Asa-numitul "scandal Clearstream", o afacere extrem de complexa care a generat acuzatii si probleme la cel mai inalt nivel guvernamental, a reprezentat o noua lovitura pentru sistemul administrativ deja slabit.

Christine Lagarde, ministrul francez al comertului, a anuntat in cadrul unui interviu ca masurile pentru atragerea investitorilor straini fac parte dintr-un plan lansat in 2004. Mai mult decat atat, la aplicarea acestor masuri se lucreaza de cateva luni.

"Sincronizarea este foarte buna, avand in vedere faptul ca avem nevoie sa-i reasiguram pe investitori ca pot investi fara nicio problema in Franta", a mai spus Lagarde.

Un aspect important pe care trebuie sa il vizeze aceste masuri este abolirea unei "licente de comert extern", care isi gaseste originile in perioada napoleoniana. Aceasta norma stipula ca importatorii si exportatorii straini sa treaca printr-un lung proces birocratic, prin care sa faca publice o serie de informatii personale, de la diploma de liceu pana la vaccinarile efectuate. Formularele de la vami vor fi supuse procesului de schimbare, astfel incat lucrul cu actele sa fie redus cu 30%. Mai mult decat atat, incepand cu anul 2008, companiile vor avea posibilitatea de a completa online aceste formulare.

Intre timp, directorii straini care vin in Franta vor putea sa se bucure de pistele imbunatatite din cadrul aeroporturilor. De asemenea, vor beneficia de mai multe locuri in care sa aiba acces la Internet sau in care isi pot reincarca telefoanele mobile. Totodata, va fi introdus un help line in limbile franceza si engleza, care sa vina in ajutorul directorilor straini, in momentul in care completeaza declaratiile de impozit, sau pentru expatriatii francezi, care pot afla ce taxa trebuie sa plateasca in conditiile in care intentioneaza sa se intoarca in tara.

Aceste masuri sunt bine-venite in randul investitorilor straini, insa cele mai dorite schimbari sunt cele care vizeaza Codul muncii si sistemul de impozitare.

"A avut loc o pierdere lenta si continua a increderii companiilor americane in mediul francez de afaceri, mai ales in conditiile in care s-a marit numarul statelor membre in UE si, implicit, a aparut posibilitatea de a investi in cat mai multe tari", a spus Paul Haskell, CEO-ul si fondatorul companiei Haskell, ai carei principali clienti sunt subsidiarele franceze ale companiilor americane.

"Nu va avea loc o schimbare brusca, dar, incetul cu incetul, lucrurile incep sa se indrepte si investirorii vor lua in considerare acest lucru", a adaugat Haskell.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania