Afaceri de la zero

Dolarul se apreciaza din nou pe fond speculativ

23.03.2006, 00:00
Aprecierea dolarului pe fondul cresterii ratei de referinta a dobanzii ar putea fi contrabalansata de un deficit de cont curent excesiv.

Dolarul s-a apreciat pentru a treia zi consecutiv fata de euro si fata de yen, pe fondul speculatiilor unei noi mariri a ratei dobanzii de referinta. Aceasta crestere este superioara celor asteptate in Europa si Japonia, scrie Bloomberg.

Ratele dobanzii pentru contractele futures indica reinnoirea vechilor previziuni ale investitorilor privind atingerea pragului de cinci procente a dobanzii de baza practicate de banca centrala a SUA pana in luna iulie a acestui an.

Schimbarea survine in urma unui raport, conform caruia pretul de baza al productiei la nivelul pietei americane a crescut mai mult decat asteptarile pietei, cumulat cu discursul presedintelui Fed, care a precizat ca perspectivele economiei americane sunt "pozitive". Dolarul a inregistrat saptamana trecuta cea mai mare depreciere din ultimile doua luni, pe fondul scaderii convingerii ca Fed va creste pentru a 15-a oara consecutiv rata de baza a dobanzii.

Moneda americana s-a tranzactionat miercuri la un pret de 1,2093 fata de euro pe bursa monetara din Londra, fata de cotatia de 1,2095 dolar/euro inregistrata la New York in ziua precedenta.

Oficialii Fed au apreciat anul trecut de opt ori consecutiv rata de baza a dobanzii, contribuind considerabil la aprecierea de 14% a dolarului fata de euro si de yen. Banca Centrala a Europei (BCE) a marit pe 2 martie rata dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la nivelul de 2,5%.

Banca Japoniei a mentinut nivelul de baza al dobanzii putin peste nivelul de 0% inca din 2001.

Aprecierea dolarului ar putea fi insa limitata de scrisoarea deschisa adresata publicului american de catre Ben Bernanke. Presedintele bancii centrale a SUA preciza ca nu pot fi eliminate din peisajul economic eventualele efecte negative asupra economiei, determinate in mare parte de cresterea deficitului comercial.

"Deficitul nu este neaparat sursa principala a declinului dolarului", a explicat Bernanke intr-o scrisoare adresata deputatului de California Brad Sherman.

"Cu toate acestea, posibilitatea unei viitoare corectii cauzate de deficitul comercial al SUA nu poate fi exclusa din ecuatie", a adaugat el.

Conform unui studiu facut public pe 14 martie, deficitul de cont curent al Americii a atins nivelul record de 224,9 miliarde de dolari (186,2 miliarde de euro) pe trimestrul patru, ceea ce inseamna ca din ce in ce mai multi dolari au fost convertiti in valuta pentru a plati importurile. Nivelul deficitului de cont curent reprezinta cea mai extinsa metoda de caracterizare a comertului.

"Discutiile despre deficitul de cont curent si despre riscurile privind evolutia viitoare a dolarului vor contribui la deprecierea acestuia", este de parere Harvinder Kalirai, director de cercetare la State Street din Sydney.

"Deprecierea dolarului a coincis cu publicarea scrisorii lui Bernanke", a adaugat el.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania