Afaceri de la zero

Data viitoare poate il chemam si pe Tiger Woods

29.09.2003, 00:00 Autor: Diana Sava


Se spune ca adevarul in golf nu sta in valoarea premiilor sau in numarul cupelor castigate, ci in caracterul jucatorului. Cu toate acestea, in strainatate jucatorii profesionisti de golf castiga mai mult chiar si decat cei mai bine cotati fotbalisti. Saptamana trecuta a avut loc si in Romania prima competitie de golf cu premii in bani, Cupa Romaniei Elvila la Golf. Organizata pe terenul Clubului de golf "Lac de Verde" de la Breaza, turneul a fost sponsorizat de Elvila, care a acordat premii in valoare totala de 10.000 de euro. "Va fi o competitie anuala, pentru care am adoptat modelul din fotbal, cu sponsor unic. Eu cred ca pe viitor golful va produce bani buni in Romania, pentru ca el produce bani multi in strainatate - si daca noi ne indreptam spre Uniunea Europeana, trebuie sa ne aliniem si aici", afirma Viorel Catarama, presedintele Elvila.



Viorel Catarama, castigatorul ultimei competitii de la Breaza, Cupa de Golf Toshiba, a fost el insusi concurent, la grupa de amatori. La competitia de sambata au participat numai jucatori romani (24), impartiti in doua grupe: cei de la categoria profesionisti, care au jucat pe sistemul stroke play brut, adica s-a luat in considerare doar numarul loviturilor realizate in concurs, si cei de la categoria amatori, care au jucat stroke play net, adica din numarul de lovituri realizate de concurent in concurs se scade handicapul sau declarat la inceputul competitiei.



Locul I a primit 2.500 de dolari si a fost ocupat de Viorel Coman la profesionisti si de Octavian Hoandra la grupa de amatori. Pe locul doi s-au clasat Dan Pazara la profesionisti si Viorel Catarama la amatori, ambii primind cate 1.300 de dolari. Locul III, premiat cu cate 800 de dolari, a fost ocupat de Gabriel Iusan la profesionisti si de Misu Negritoiu la amatori. Au fost acordate si doua premii speciale in valoare de cate 400 de euro - "longest drive" (cea mai lunga lovitura), obtinut de Calin Colnic si "nearest to pin" (cea mai aproape lovitura de cupa), obtinut de Mihai Coman.





"Ia-le tu pe toate"



Asa i-au zis unii concurenti, cu invidie si admiratie, lui Viorel Coman, dupa anuntarea premiilor. Coman este considerat printre jucatorii cu experienta, de aceea victoria sa nu a surprins pe nimeni. El a jucat pana acum golf numai in Romania, mai ales la terenul din judetul Alba. Acesta se considera un jucator de golf de week-end, afirmand ca in timpul saptamanii nu are timp pentru asa ceva, fiind ocupat cu afacerile. In afara de golf, Coman a mai practicat schi de performanta, tenis si patinaj. "Noi suntem jucatori de week-end, dar faptul ca aceste evenimente se intampla in Romania este o dovada in plus ca ne trezim la realitate si ca si prin golf se poate intra incet-incet in lumea moderna si in Europa. Si nu numai in Europa. Pe planeta sunt aproximativ 500 de milioane de jucatori, iar noi suntem numai 50".



In opinia sa, cea mai frumoasa lovitura realizata sambata a fost cea de la green-ul 9, care i-a adus si premiul special. "A fost o lovitura care se realizeaza greu chiar si daca esti profesionist. Cea mai nereusita lovitura a fost cea de la gaura 4, cand am jucat prima lovitura pe green si, din cauza faptului ca m-am lacomit si am vrut sa atac un birdie (o lovitura sub par-ul terenului respectiv), am trecut de gaura si am avut in final doua lovituri peste par".



Printre participanti s-au numarat si fostii jucatori de tenis Dinu Pescariu, Florin Segarceanu si Gabriel Trifu si cinci instructori ai Clubului de la Breaza. Cei 24 de concurenti au fost impartiti in sase grupe (fiecare grupa formata din doi jucatori profesionisti si doi amatori) care au inceput concursul in acelasi timp, dar de pe terenuri diferite. Concursul a presupus doua runde, adica parcurgerea celor noua gauri ale terenului de la Breaza de doua ori.



Competitia a inceput la ora zece fix. De data aceasta vremea a fost foarte frumoasa, cu soare mult, foarte potrivita pentru golf, spre deosebire de celelalte sapte competitii de golf din acest sezon desfasurate la Breaza, cand ba a plouat, ba a fost foarte cald.





Ultima gaura de la green-ul 6



Golful inseamna concentrare, repetitie si decizie si se ghideaza dupa reguli stricte de eticheta, fiind considerat un joc de gentlemani. Atunci cand cineva loveste, nimeni nu are voie sa vorbeasca, iar ceilalti jucatori stau in afara tee-ului. In general, este foarte liniste in timpul unei competitii de golf. In afara de aplauze, exclamatii de incurajare, de bucurie sau de amaraciune nu prea se vorbeste. Concentrarea este maxima.



Presedintele Elvila, Viorel Catarama, a facut parte din grupa V, alaturi de Razvan Costescu si oamenii de afaceri Viorel Coman si Bogdan Stanca. Din toate loviturile realizate sambata, Catarama considera ca ultima gaura de la green-ul 6 a fost cea mai frumoasa. "Am fost la un pas de a face birdie. Pana la urma am facut par, dar cele doua lovituri au fost foarte frumoase. Cea mai neinspirata lovitura a fost in turul al doilea la terenul 4".



Viorel Catarama joaca golf de doi ani de zile si cei care joaca impreuna cu el stiu foarte bine ca nu ii place deloc sa se vorbeasca atunci cand este pe teren, ca orice zgomot il deranjeaza. In afara de Breaza a mai jucat golf si in Bucuresti, pe terenul de la Clubul Diplomatilor, in Alba, pe terenul de la Pianul de Jos, dar si in strainatate. In opinia sa, terenul de la Breaza este foarte bun, dar ar trebui extins la 18 gauri pentru ca acest turneu sa poata fi omologat dupa regulile internationale. In afara de golf, Catarama mai joaca si tenis de camp. "Nu am ambitia sa devin jucator profesionist de golf, dar ma antrenez de cel putin doua ori pe saptamana si in vacanta in fiecare zi".





Negritoiu, mai calm decat Catarama



George Armasu, directorul general al Clubului Lac de Verde, caracterizeaza jocul presedintelui Elvila ca fiind mai dezinvolt, brutal uneori si nu tocmai elaborat dupa toate regulile golfului, in sensul ca se grabeste si nu e mereu atent la directia vantului sau la steagul de pe green. Despre stilul de joc al lui Misu Negritoiu, George Armasu spune ca este destul de calm si elaborat. Vicepresedintele ING Bank a facut parte din grupa IV, alaturi de fostul tenisman Florin Segarceanu, Florin Andronescu si Gabriel Iusan, instructor al clubului.



Misu Negritoiu s-a declarat foarte multumit de jocul sau, deoarece a realizat mai putin decat handicapul sau declarat, 36. "Cea mai frumoasa lovitura pe care am facut-o astazi si pe care aproape ca n-am mai realizat-o alta data a fost cea cu putter-ul, cand am introdus mingea in gaura de la o distanta de aproape cinci-sase metri. Cea mai nereusita lovitura a fost la gaura 5, unde se foloseste crosa wood si se loveste lung. Acolo se masoara si cea mai lunga lovitura si, desi eu de obicei realizez o lovitura destul de lunga acolo, astazi am ratat-o de doua ori".



Misu Negritoiu joaca golf de doi ani de zile, dupa ce inainte jucase squash si tenis. "Vad ca trecerea de la tenis la squash si acum la golf este foarte buna. Foarte multi fosti jucatori de tenis se indreapta catre golf. Mi-a intrat deja in sange si cred ca joc destul de bine, pentru cat m-am antrenat pana acum. Pe langa golf, mai fac si ciclism si alergare".



Vicepresedintele ING Bank recunoaste ca nu se antreneaza prea des, doar de doua-trei ori pe luna, si ca nu a mai jucat pe alt teren in afara celui de la Breaza. "As vrea sa ma duc si la Alba si poate o sa ma antrenez si in strainatate daca o sa am timp".





Rezultatele se vad dupa 10-15 ani



In jurul orei 15.00, pe masura ce grupele de concurenti soseau de pe teren, se comparau scorurile neoficiale si nevalidate inca de comisia tehnica, pentru a vedea cine "ramane in carti". "La green-ul 5 am dat superb doua lovituri cu driver-ul foarte aproape de green, dar apoi, din cauza vantului, mingea a inceput sa o ia la vale", ii explica unui alt concurent fostul presedinte al AVAB, Dan Pazara. "Eu am facut atatea putting-uri, ca m-am plictisit", se aude din partea opusa.



In acest sezon, Dan Pazara a mai castigat Cupa BMW si a iesit pe locul al treilea la Cupa Toshiba. In opinia sa, toate loviturile sale au fost frumoase, iar pe cele nereusite incearca sa le uite.



Singurul reprezentat al Clubului de la Breaza care a urcat pe podium a fost Gabriel Iusan. Acesta este instructor la club si afirma ca se antreneaza in jur de 6-8 ore pe zi. "In golf trebuie sa joci foarte mult, iar rezultatele foarte bune se vad abia dupa 10-15 ani de antrenamente si de joc", afirma acesta.



Cea mai frumoasa lovitura a sa a fost la terenul 4, cand a reusit sa puna mingea pe green la 30-40 de centimetri de cupa. "Din pacate am ratat a doua lovitura, dar a fost bine. Cea mai nereusita lovitura a fost cea de la intoarcere de la terenul 2 care m-a facut sa pierd locul al doilea. Am dat o lovitura foarte slaba, probabil pentru ca aveam si emotii, pentru ca pana atunci aveam un scor foarte bun care ma clasa pe locul al doilea. Dar asa este golful, uneori pierzi, uneori castigi".





Si Moldova are o federatie



Organizarea acestei competitii a costat in total peste 15.000 de dolari. In afara celor 10.000 de dolari pentru premii si care au fost dati de Elvila, restul au fost investiti de Clubul de la Breaza. Taxa de inscriere (green fee) a fost de un milion de lei de participant si a fost perceputa inainte de inceperea competitiei. George Armasu, directorul general al clubului, afirma ca interesul pentru golf a crescut foarte mult in Romania si aceasta se poate vedea mai ales din faptul ca sunt jucatori care joaca din ce in ce mai mult si au ajuns sa poata declara un handicap. "Cred ca anul viitor cel tarziu vom putea avea si o Federatie de Golf in Romania", spune Armasu.



Romania este printre putinele tari din Europa care nu au inca o federatie. Chiar si in Republica Moldova exista o federatie de specialitate, iar in alte tari europene practicarea golfului a capatat dimensiuni de masa.



In Suedia, spre exemplu, exista nu mai putin de 458 de cluburi specializate, in care sunt inscrisi peste 550.000 de practicanti ai acestui sport.
diana.sava@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania