Afaceri de la zero

Cu toate panzele sus: previziunile FMI privind cresterea mondiala, mai optimiste

05.04.2006, 00:00
Previziunile de crestere economica globala ale Fondului Monetar International vor fi probabil mai optimiste, fiind incurajate de expansiunea din Japonia si din restul Asiei, informeaza Bloomberg.

FMI ar putea, totodata, sa mareasca previziunile pentru Asia, fara a include Japonia. Acest lucru ar putea sa se intample la intalnirea FMI care va avea loc pe 20 aprilie, dupa cum a afirmat Wanda Tseng, responsabila pe zona Asia si Pacific. Pe 21 septembrie 2005 FMI estima o crestere globala pentru 2006 de 4,3 procente, iar pentru Asia prevedea o crestere de 6,9 procente.

Cresterea cererii globale de telefoane mobile, camere digitale si televizoare cu ecrane plate produse de Samsung impulsioneaza cresterea economica din Asia. Totodata, sunt impulsionate exporturile companiilor cu profil tehnologic din China, Coreea de Sud si Taiwan. Economia Japoniei, care a inregistrat trei crize din 1991 pana acum, castiga teren, intrucat consumul intern si exporturile cresc.

"Revenirea Japoniei este din ce in ce mai puternica", a declarat Tseng intr-un interviu. "In Europa sunt sperante de crestere economica. La fel, SUA si China se descurca destul de bine", a adaugat ea.

Banca Mondiala si-a marit saptamana trecuta previziunile pentru o mare parte din Asia, intrucat exporturile de produse tehnologice au crescut semnificativ in SUA, Europa si Japonia. Previziunile sunt mai optimiste mai ales pentru Asia de Est, excluzand Japonia si India. Astfel, previziunile de 6,2 procente facute in noiembrie anul trecut au crescut la 6,6 procente.

Vanzarile globale de semiconductori au crescut in februarie cu 6,8 procente fata de anul trecut, ajungand la 15,9 miliarde de euro. Cresterea a fost incurajata de cereri mai mari la telefoanele mobile, conform unei asociatii de profil.

Economia SUA ar putea creste cu 3,4 procente in acest an, urmand cresterea de 3,5 procente de anul trecut. Totodata, Japonia ar putea inregistra o crestere de 3 procente in 2006, mai mare decat cea de 2,8 procente din 2005, a previzionat Banca Mondiala in raportul semestrial.

Totusi, economia SUA a crescut doar cu o rata anuala de 1,7% in ultimul trimestru, cea mai mica crestere din ultimii trei ani. Reprezentantii Fed (banca centrala americana) au declarat ca aceasta crestere a fost "temporara" si au crescut dobanda pentru a 15-a oara consecutiv, aceasta ajungand la 4,75%.

Economia Japoniei a crescut cu o rata anuala de 5,4 procente in acelasi trimestru, intrucat consumul intern si exporturile au crescut. Companiile mari din Japonia vad cresterea consumului intern cu 2,7 procente in acest an, conform studiului realizat de Banca Japoniei.

Economia Statelor Unite va cunoaste o accelerare a a cresterii in primul trimestru al acestui an dupa scaderea din ultimele trei luni din 2005. Cresterea totala va fi de peste 3 procente, considera Tseng.

Previziunile referitoare la economia Chinei vor creste, in timp ce Indonezia va cunoaste o scadere, a afirmat Tseng la o intalnire in Siem Reap dintre ministrii de finante si reprezentantii bancilor centrale din 10 tari din sud-estul Asiei, plus Japonia, China si Coreea de Sud.

"In China, cresterea de anul trecut a fost in jur de 10 procente, iar in 2006 credem ca va oscila foarte putin, ajungand probabil la 9,5 procente.

Perioada de crestere a Chinei este foarte puternica, iar exporturile si investitiile sunt principalele motoare", a declarat Tseng.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania