Afaceri de la zero

Cu o locatie buna, afacerea are 95% sanse de reusita

03.05.2004, 00:00 Autor: Georgiana Stavarache


"Sunt profesoara de limbi straine si nu stiam nimic despre afaceri, despre cum se fac banii. Nu stiam decat sa-i cheltuiesc. Sotul meu m-a convins sa renunt la meseria mea si sa incep o afacere in franciza. Am cautat un domeniu care mi se potrivea si am ales bijuteriile", spune Cristina Prioteasa, proprietara magazinului de bijuterii fantesie si accesorii Astarte din Carrefour Orideea.



In ianuarie anul trecut, totul nu era decat o idee. Acum, cei doi soti au inceput sa acorde la randul lor francize unor persoane doritoare sa deschida magazine in franciza, reteaua de magazine Astarte urmeaza sa se extinda in provincie si pe termen mai lung chiar peste hotare.



"Dupa ce m-am decis sa incep afacerea, primul pas a fost sa contactez o firma care acorda consultanta pentru cei care vor sa-si inceapa o afacere in sistem franciza, CHR Consulting. CHR are un portofoliu de firme straine interesate sa se extinda in strainatate si printre ele figura si Astarte. Compania nu avea magazine decat in Franta si intentiona sa se extinda si in alte tari", continua Cristina Prioteasa.



Au urmat vizite la sediul companiei franceze, discutii cu reprezentantii firmei, strangerea de informatii, vizitarea magazinelor.



"In martie am semnat contractul cu francizorul, in vara a inceput investitia si in toamna a avut loc deschiderea, odata cu inaugurarea complexului Orhideea", spune Prioteasa. In cazul Astarte, investitia totala a fost in jur de 50.000 de euro, acesata incluzand investitiile pentru amenajarea spatiului de vanzare, stocul initial, taxa de franciza.



"Cel mai important in orice afacere in comert este locatia. In cazul unei francize in comert, daca ai gasit un loc cu trafic ridicat, cu vad comercial, afacerea are 95% sanse de reusita. Noi inchiriasem un spatiu comercial la Orhideea, inca inainte de a avea toate informatiile despre franciza", mai spune Prioteasa. Ea mai detine in franciza si cele doua magazine de imbracaminte pentru femei Extyn, din Mall si Carrefour Orhideea, francizorul acestora fiind o companie Italiana. Arhitect de meserie, sotul sau, Doru Prioteasa, testase deja sistemul francizei si se convinsese ca functioneaza. El a luat in franciza mai multe magazine de telefonie mobila Germanos din Bucuresti.



"Mi-am dat seama ca franciza este un sistem de mare viitor in Romania. Avantajul francizei este ca nu necesita experienta in domeniul pe care il alegi, asa ca teoretic oricine poate incepe o astfel de afacere. Nu ai nevoie de un capital foarte mare si toate informatiile, know-how-ul afacerii, este asigurat de francizor", explica Doru Prioteasa.



Inceputul a fost peste asteptari. "Magazinul a fost foarte bine primit de piata. Acum vanzarile lunare sunt de circa 15.000 de euro, iar marja de profit este de circa 15%", spune Cristina Prioteasa. Volumul de munca este destul de mare.



"Muncim cam 12 ore pe zi, dar asta pentru ca avem si magazinele Extyn si Germanos. Daca am avea numai Astarte, ar trebui sa muncim mai putin. Profitul de la magazinul Astarte este de 1.500-2.000 de euro pe luna", mai spune ea. Compania franceza alcatuieste colectiile, astefl incat bijueriile din magazinul din Carrefour sunt aceleasi cu ale oricarui magazin Astarte din Franta.



Chiar daca a inceput de la un singur magazin, Astarte se extinde rapid pe piata.



"Am solicitat companiei franceze si am obtinut dreptul de master-francizor pentru Romania. Asta inseamna ca putem acorda la randul nostru dreptul de franciza altor persoane din Romania. Deja avem un francizat, o persoana din Pitesti, care va deschide peste doua saptamani un magazin Astarte in Carrefour Militari", mai spune Prioteasa.



"Am inchiriat deja spatii in Plaza Romania si la complexul Metropola Center de la Casa Radio. Anul viitor cred ca vom deschide trei magazine in provincie", adauga Prioteasa.



Doru Prioteasa este si membru fondator al Asociatiei Retelelor de Franciza din Romania. Asociatia inceraca sa intervina pentru modificarea legislatiei in domeniu.



"Legea francizei din Romania nu este complet adaptata la cea europeana. Incercam sa introducem si posibilitatea ca cei care incep o afacere in franciza sa aibe acces la fonduri europene, pentru a-si finanta investitia initiala", precizeaza Doru Prioteasa.
georgiana.stavarache@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania