Afaceri de la zero

Cresterea serviciilor impulsioneaza economia UE

07.06.2006, 00:00
Sectorul serviciilor din tarile europene a crescut in luna mai peste previziunile analistilor, confirmand faptul ca economia europeana si-a accelerat cresterea, motiv in plus pentru Banca Centrala Europeana (BCE) sa majoreze rata dobanzii de referinta, informeaza Bloomberg.

Un indice construit pe baza unui sondaj la care au participat 2.000 de manageri de companii, date colectate de la banci si companii aeriene, a crecut pana la 58,7 de puncte, de la 58,3 de puncte in luna aprilie, conform companiei de cercetare NTC Economics. Un indice de peste 50 de puncte semnifica crestere. Analistii previzionau o valoare a indicelui serviciilor de 58,5 puncte. Raportul privitor la cresterea serviciilor, sector care reprezinta mai mult de doua treimi din economia de 10.000 mld. dolari a statelor europene, este al saptelea din ultimele saptamani care evidentiaza o crestere accelerata a economiilor celor 12 state ale zonei euro. Industria a inregistrat cel mai mare avans din ultimii sase ani in luna mai, conform unui studiu de saptamana trecuta.

"Toate studiile arata o crestere robusta a economiei europene", a precizat Elwin de Groot, economist la Fortis Bank din Amsterdam.

Raportul privind cresterea industriei europene a fost urmat la scurt timp de raportul conform caruia increderea europenilor in economia proprie a crescut de asemenea pana la un maxim de cinci ani. Unul dintre motive este scaderea somajului care a contribuit la cresterea consumului.

Membrii BCE au afirmat faptul ca o accelerare a cresterii economice si a inflatiei necesita costuri de imprumut mai mari, pentru temperarea fenomenului inflationist.

Indicele ce masoara nivelul preturilor in sectorul de sevicii s-a majorat in luna mai, pana la 54,5 de puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2000, de la 53,3 de puncte in luna precedenta.

Masa monetara in cele 12 state din zona euro a fost cea mai ridicata din ultimii trei ani in luna aprilie. Oficialii BCE se asteapta ca rata inflatiei sa se mentina peste nivelul de 2% pentru al saptelea an consecutiv.

Majorarea dobanzilor la euro poate afecta cresterea economiei europene pana la sfarsitul anului prin aprecierea monedei unice fata de dolar, care deja a inregistrat o apreciere de 9% de la inceputul anului.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania