Afaceri de la zero

Cresterea ratelor dobanzii atrage exportatorii de petrol inapoi catre dolar

08.03.2006, 00:00
"Reciclarea" petrodolarilor proveniti de la tarile exportatoare de petrol din cadrul OPEC continua sa sustina dolarul american, conform unui studiu recent, relateaza Financial Times.

Tarile producatoare de petrol din Orientul Mijlociu s-au indepartat de dolar in perioada cuprinsa intre anii 2001-2004 pe fondul temerilor conform carora moneda americana ar fi supraevaluata si al celor legate de potentiala inghetare a activelor arabe dupa evenimentele din 11 septembrie. Acest lucru a contribuit la declinul inregistrat de dolar timp de trei ani.

Totusi, o crestere constanta a ratelor dobanzii in Statele Unite de la 1% in iunie 2004 la 4,5% a reatras surplusul de lichiditati din Orientul Mijlociu.

Aproximativ 72% din valoarea totala, de 46 de miliarde de dolari (38 de miliarde de euro), a depozitelor constituite de rezidentii Opec in cadrul bancilor internationale in cel de-al treilea trimestru al anului 2005 au reprezentat depuneri in dolari, conform BIS, in crestere de la un nivel foarte scazut de 61% inregistrat cu doi ani in urma.

In contextul in care preturile la petrol se afla in crestere din anul 2001, exportatorii OPEC au inceput sa se bucure de o putere din ce in ce mai mare din punct de vedere financiar. Departamentul de Energie al Statelor Unite estimeaza ca veniturile din exporturi de petrol obtinute de OPEC vor totaliza 522 de miliarde de dolari in acest an, in crestere de la 120 de miliarde de dolari in 1998.

Reluarea reciclarii petrodolarilor in Statele Unite a jucat fara indoiala un rol important in cresterea de 15 procente inregistrata de dolar in raport cu moneda europeana si yenul japonez in 2005, cand majoritatea comentatorilor anticipasera un al patrulea an consecutiv de declin pentru moneda americana.

Totusi, dolarul ramane vulnerabil in fata unei corectii in cazul in care ritmul majorarilor de rate in zona euro il va depasi pe cel inregistrat in Statele Unite, reducand diferenta de randament in favoarea Statelor Unite. BIS a descoperit insa ca tarile exportatoare de petrol din afara Opec, cum ar fi Rusia, Norvegia si Mexic, isi reduc expunerea fata de dolar.

Numai 61% din suma de 36 de miliarde de dolari pe care au plasat-o acestea in sistemul bancar international este exprimata in dolari, in scadere de la 75% inainte de 2002.

Acest fapt poate reflecta ascendenta tarilor exportatoare europene, Norvegia investind cea mai mare parte a fondului sau de stabilizare in active europene si Rusia raportand rubla la un cos de monede dominate de euro si monede ale fostei Uniuni Sovietice. catalina.apostoiu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania