Afaceri de la zero

Cresterea inflatiei ar putea aduce o noua majorare a dobanzii in Statele Unite

16.06.2006, 00:00
In ciuda cresterii economice bune inregistrata in ultimele luni, exista semne ca ritmul de crestere economica a Statelor Unite ar putea incetini, a declarat banca centrala americana (Fed), conform BBC News.

Desi activitatea economica in ansamblu a fost in crestere in perioada cuprinsa intre lunile aprilie-iunie, consumatorii dau semne de prudenta in contextul cresterii preturilor la energie, indica Beige Book, raportul pe care banca centrala a SUA il publica de opt ori pe an sub titlul "Summary of Commentary on Current Economic Conditions by Federal Reserve District".

Cele mai afectate sunt familiile cu venituri mici, vanzarile magazinelor de discount fiind in scadere.

Raportul Beige Book, ce se bazeaza pe informatii furnizate de 12 banci federale regionale, se doreste a fi un fel de "rezumat" al conditiilor economice din Statele Unite.

"Cateva districte au citat nivelul ridicat al preturilor la benzina drept factorul ce a determinat schimbarea tiparelor legate de achizitia de bunuri si a perspectivelor legate de vanzari", se arata in studiul Fed.

Banca centrala a adaugat de asemenea ca temerile companiilor legate de inflatie s-au accentuat, unii producatori fiind nevoiti sa majoreze preturile odata cu cresterea costurilor legate de materii prime.

In afara de pretul carburantilor, si cel al produselor petroliere, al metalelor si al multor materiale de constructii s-au aflat in crestere in ultimele trei luni, a aratat Fed.

Temerile legate de presiunile inflationiste au determinat banca centrala sa majoreze ratele dobanzii in cadrul ultimelor 16 intruniri ale sale, pana la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 5 procente.

Majoritatea specialistilor se asteapta ca banca centrala americana sa decida o noua majorare in cadrul urmatoarei intruniri tinand seama de actualele presiuni inflationiste. In acelasi timp, acestia se tem ca o noua majorare ar putea afecta cresterea economica a Statelor Unite.

Datele din raport par sa confime aceste temeri, aratand ca in ciuda cresterii economice generale inregistrate in decurs de trei luni pana la inceputul lunii iunie, "exista unele semne ce indica o incetinire a ritmului de crestere economica". In raport se arata ca patru din cele 12 regiuni analizate au raportat o crestere mai lenta, in timp ce alte sapte districte au indicat o stagnare a activitatii economice.

Philadelphia a fost singura care a raportat o crestere.

In luna mai, preturile platite de consumatori pentru bunuri exceptand energia si produsele alimentare au inregistrat o crestere peste asteptari, conform CNN Money.

CPI (indicele preturilor la consum) a avansat cu 0,4% in mai, dupa o crestere de 0,6% in aprilie, a anuntat Departamentul Muncii. Raportul a contribuit la clarificarea cursului asupra caruia se va decide Fed.

"Acum este clar ca Fed va majora ratele pe 29 iunie. Dezbaterea a luat sfarsit", a aratat Anthony Chan, economist-sef in cadrul JP Morgan Private Client Services.

O astfel de decizie ar determina o crestere a costurilor legate de imprumut pentru consumatori. In acelasi timp, companiile

si-ar putea reduce cheltuielile, incetinind cresterea economica si micsorand profiturile sectorului corporatist.

Din acest motiv sunt investitorii in actiuni nelinistiti in privinta cresterii inflatiei si ratelor. Actiunile insa au crescut de fapt, investitorii fiind multumiti de faptul ca vor sti ce se va intampla cu ratele. Raportul din aceasta luna privitor la CPI este considerat extrem de important dupa ce Fed a declarat ca viitoarele decizii privitoare la majorarile de rate vor depinde de cifrele economice inregistrate.

Raportul indica o crestere de 2,4% a preturilor in ultimele 12 luni, peste nivelul de impus de Fed, de 2%. Acest lucru inseamna ca salariile muncitorilor nu tin pasul cu inflatia si, mai important, ar putea determina banca centrala sa impinga ratele mai departe decat sperasera multi investitori la inceputul lunii.



Semne de incetinire a cresterii economice

* Indicele preturilor la consum, principalul instrument de masurare a inflatiei al guvernului, creste cu 0,4% in mai, peste asteptarile analistilor

* Consumatorii dau dovada de prudenta in contextul cresterii pretului la energie

* Presiunile inflationiste nou create ar putea impinge banca centrala americana sa majoreze din nou ratele dobanzii la sfarsitul lunii

* O noua majorare ar spori costurile legate de contractarea de imprumuturi pentru consumatori

* In urma majorarii, companiile si-ar putea reduce cheltuielile, incetinind ritmul de crestere economica.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania