Afaceri de la zero

Cornel Dinu a fost marele perdant al derby-ului Dinamo - Rapid

15.08.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Extrem de circumspecti, intuind perfect scenariul derby-ului Dinamo - Rapid, Cornel Dinu si Anghel Iordanescu si-au luat o marja de siguranta inaintea jocului atunci cand si-au manifestat temerile.

In opinia lui Puiu, "derby-ul a venit mult prea devreme, cand echipele nici nu s-au cristalizat. Aceasta programare timpurie va greva atat spectacolul fotbalistic dar mai ales nu va putea sa ofere o imagine exacta asupra potentialului real al celor doua echipe". Nu departe de omologul sau s-a situat si tehnicianul dinamovist care a marsat pe ideea ca "ambele echipe sunt inca in perioada de cautare".

Temandu-se de un eventual esec care le-ar putea stirbi prestigiul, cei doi tehnicieni au mizat exclusiv pe un joc pragmatic. Intrebarea care se pune, in urma acestui 0-0, este daca merita derby-ul sa aiba un invingator?

Dinamo a ratat sansa unei victorii de moral fiindca nu a avut omul potrivit la locul potrivit atunci cand si-a creat cele mai mari ocazii de gol. Mihalcea, campionul ratarilor nu a avut luciditatea unui golgeter. Iar Petre si Niculaie nu au facut decat sa-i tina isonul. Mijlocul a "arat" mult, dar nu a limpezit jocul.

Din pacate, Danut Lupu, creierul echipei, a jucat de parca tocmai atunci ar fi fost anesteziat. Desi a evoluat un sfert de ora in superioritate numerica, Dinamo nu a gasit calea spre gol, de vina fiind nu doar pripeala propriilor atacanti ci, in unele cazuri, interventiile miraculoase ale portarului rapidist Razvan Lucescu.

Putea insa Rapidul sa plece de pe un teren neutru cu toate cele trei puncte? Cu siguranta, daca Sergiu Radu, Maldarasanu, Nicolae Constantin sau Iftodi (ce bara formidabila a avut!) nu ar fi fost urmariti de ghinion. A jucat insa Rapidul la victorie?

Dupa cum i-a asezat antrenorul Iordanescu in teren, in sistemul 3-6-1, cu un singur varf, rapidistii au avut ca principala sarcina sa inchida toate culoarele catre poarta lui Lucescu, de unde si supraaglomerarea zonei centrale.

Pentru o echipa aflata in plin proces de omogenizare, Rapidul s-a prezentat mai bine decat adversarul. A jucat pragmatic, chiar daca a comis erori nepermise in defensiva. A avut puterea, prin propriul antrenor, sa-si recunoasca lacunele.

Ceea ce nu s-a intamplat si in tabara dinamovista, acolo unde antrenorul Dinu a infierat arbitrajul lui Lica "unul care traieste cel mai bine din arbitraj. El nu l-a eliminat pe Iencsi la primul fault si nu a acordat penalti la Niculaie".

A gresit oare atat de mult Lica incat sa merite aceste blamari? Nici vorba. Daca au existat erori de arbitraj, ele trebuie trecute in contul tusierilor Onicas si Olah. In rest, nu-l poti invinui pe Lica pentru ca a ratat Mihalcea, Petre, Niculae sau Tames. Pentru ca altfel ar trebui sa aducem in discutie povestea cu barna si paiul.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania