Afaceri de la zero

Coface garanteaza aducerea graului in Romania

27.06.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Asiguratorul francez de credite pentru export, Coface, a anuntat ca va garanta exportul a 100.000 de tone de grau pentru Romania, a declarat ieri un oficial francez.

"Exista o linie de credit deschisa Romaniei pentru cumpararea a 100.000 de tone de grau francez" a declarat un consilier pe comert si economie al ambasadei Frantei la Bucuresti, citat de Reuters. "Pentru moment aceasta linie de credit nu este operationala, dar Romania, care o poseda, o poate utiliza daca vrea", a adaugat acesta. Imprumutul a fost solicitat de tara noastra, potrivit acestuia.

"Romania va importa anul acesta, dar nu stiu cat. Bugetul este restrans, deci vom cumpara cat mai putim posibil", a declarat Alin Giurgiu, director executiv general al Fondului Proprietatii Private din Romania. In plus, a mai afirmat ca in Romania importurile raman o problema delicata, chiar daca tara are multe credite la dispozitie.

"Exista un mare semn de intrebare cu privire la importuri. Seceta face aceste importuri necesare, dar ministrul agriculturii nu este ferm de acord ca ele sunt stringente" a mai spus oficialul francez.

Doar o treime din necesarul de grau va fi asigurata anul acesta, iar pretul unui kilogram de paine va fi de patru ori mai mare decat al unui kilogram de grau, potrivit estimarilor Patronatului Roman al Industriei de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN). "Dupa ce se vor opri din productia de grau de anul acesta 300.000 de tone grau furajer, 600.000 de tone pentru samanta si alte 300.000 de tone se vor restitui la rezerva de stat, pentru consum va ramane o cantitate mult prea mica, doar de 600.000 de tone, tinand cont de faptul ca necesarul de consum al populatiei este de cel putin 1.800.000 de tone de grau", a precizat Aurel Popescu, presedintele ROMPAN. Romania va fi nevoita sa acopere deficitul de grau din importuri, dupa ce, pana acum, a exportat grau fara sa tina cont de necesitatile de consum intern.

Ministrul Agriculturii si Alimenatiei, Ioan Muresan, a declarat recent ca productia de grau a acestui an, chiar afectata da seceta, ar putea ajunge la circa 3,7 milioane de tone, cantitate in masura sa asigure necesarul de consum al Romaniei, de 3,5 milioane tone anual.

In acelasi timp, ministrul a admis posibilitatea derularii unor importuri, intre 250.000 si 500.000 de tone, pentru asigurarea calitatii graului de panificatie. Respectivele importuri ar putea fi derulate in baza acordurilor incheiate in sistem GSM sau COFACE, cu SUA, respectiv Franta, dar s-ar putea apela si la Ungaria, care are un disponibil important pentru export.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania