Afaceri de la zero

Cimentul stagneaza la 250 milioane euro

05.05.2004, 00:00 Autor: Adrian Mirsanu


Piata cimentului din Romania a avut in 2003 o rata de crestere sub asteptari, de circa 4,3%, aproape la jumatate fata de previziunile specialistilor. Valoric, vanzarile celor trei producatori internationali de pe piata - HeidelbergCement (Germania), Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta) au totalizat aproximativ 4,9 milioane tone, adica o valoare estimata a vanzarilor in jur de 250 milioane euro.



Practic, primul trimestru al anului trecut a fost unul dintre cele mai slabe din ultimii ani, toti operatorii inregistrand scaderi cu 30% - 40% a vanzarilor. In acest an, sezonul rece nu s-a mai prelungit, Holcim raportand deja o crestere cu 37% in primul trimestru, inregistrand o cifra de afaceri de 11 milioane euro.



Piata cimentului este impartita astfel intre Holcim, care detine o cota de piata de circa 31%, HeidelbergCement - 35%, respectiv Lafarge - 34%.



"Pentru acest an, mizam pe o crestere de 4% a pietei cimentului, in condititiile in care proiectele publice de autostrazi, drumuri nationale ar putea inregistra intarzieri", estimeaza Kurt Habersatter, presedinte si director general al Holcim Romania, filiala locala a grupului elvetian.



Cei trei investitori controleaza fiecare trei fabrici de ciment: Lafarge are unitati de producere a cimentului la Medgidia, Targu Jiu si Hoghiz (judetul Brasov), CarpatCement (filiala locala a germanilor de la HeidelbergCement) dispun de fabrici la Deva, Bicaz si Fieni, iar elvetienii la Alesd, Campulung si Turda.



Grupurile straine au investit de la intrarea lor pe piata in perioada 1997 - 1998 fonduri de peste 700 milioane euro in achizitii de fabrici, modernizari, investitii in protectia mediului.



Cei trei jucatori, care fac parte din CIROM, patronatul din industria cimentului, au fost acuzati anul trecut ca fac intelegeri de tip cartel pe piata si "tin" preturile pe piata interna "sus", in timp ce la export practica valori de 20 - 25 dolari in medie pe tona de ciment. Holcim, Lafarge si HeidelbergCement au respins acuzatiile, in acest moment fiind pe rol o investigatie a Consiliului Concurentei pe aceasta tema.



Pe o piata integral privata si dupa o restructurare a activitatilor din industria cimentului, acum mai lucreaza aproximativ 6.500 de angajati, potrivit ultimelor informatii disponibile.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania