Afaceri de la zero

Cereri de finantare la ANDR de 8,3 milioane de euro pana la 15 septembrie

10.08.2000, 00:00 Autor: Cosmin Ghinea


Firmele si organizatiile romanesti care vor sa primeasca finantare in cadrul programului Phare pentru proiecte de investitii in dezvoltare locala, turism si dezvoltarea resurselor umane trebuie sa trimita cererile la Agentia Nationala pentru Dezvoltare Regionala (ANDR) sau la agentiile regionale pana pe 15 septembrie.

Fondul disponibil pentru aceasta licitatie este de aproximativ 8,3 milioane de euro. Din acest fond, 60% sunt pentru initiative locale, 20% pentru turism si 20% pentru dezvoltarea resurelor umane. Fiecare ADR poate realoca fonduri de la o componenta la alta, daca este cazul.

Proiectele referitoare la initiativa locala de dezvoltare au drept tinta dezvoltarea si cresterea sectorului privat prin sprijinirea directa a investitiilor microantreprinderilor si intreprinderilor mici si medii. De asemenea, se vor co-finanta initiativele destinate imbunatatirii infrastructurii de afaceri, se vor asiata initiativele de dezvoltare locala si se va incuraja participarea institutiilor romanesti la programe si retele internationale.

Alte doua tipuri de proiecte se refera la imbunatatirea potentialului turistic si la dezvoltarea abilitatilor profesionale si crearea de oportunitati de locuri de munca.

Acest program va finanta proiecte de investitii care au ca obiective dezvoltarea sectorului privat, diversificarea economiei regionale si imbunatatirea competivitatii locale, a capacitatii manageriale si de inovare. Proiectele au drept scop cresterea economica si crearea de noi locuri de munca durabile.

Prin aceste proiecte solicitantii nu pot obtine fonduri pentru procurarea de echipamente sau pentru pregatirea profesionala a functionarilor publici locali.

Proiectele pot fi propuse numai de administratia publica locala, organizatii non-guvernamentale, firme private, scoli si universitati, prin Agentiile pentru Dezvoltare Regionale corespunzatoare regiunilor unde se desfasoara proiectul. Termenul limita pentru primirea cererilor este 15 septembrie, ora 12.

In cadrul acestui program vor fi acordate finantari nerambursabile in cele opt regiuni de dezvoltare: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti-Ilfov.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania