Afaceri de la zero

Cel mai influent om din BCE se retrage

29.05.2006, 00:00
Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), este pe cale sa finalizeze procesul de remaniere din cadrul consiliului de conducere al acestei institutii, scie Financial Times.

Un anunt cu privire la noile atributii pe care cei sase directori din conducerea BCE le vor avea de acum incolo va fi dat publicitatii spre sfarsitul acestei saptamani, urmat de retragerea lui Otmar Issing, economist-sef al BCE in ultimii opt ani de zile.

Issing, in varsta de 70 de ani, a fost arhitectul strategiei de politica monetara a institutiei europene, politica bazata pe informatiile cu privire la masa monetara, ca factor de influenta pe termen lung a inflatiei.

"Este momentul ca presedintele BCE sa-si arate maiestria in ceea ce priveste organizarea acestei institutii", a declarat Julian Callow, economist la Barclays Capital.

Schimbari de asemenea amploare in cadrul consiliului de adminstratie al BCE nu au mai avut loc din 2003, cand Trichet, fost guvernator al Bancii Centrale Franceze, a devenit presedinte al acestei institutii.

Deciziile cu privire la noile responsabilitati ale membrilor conducerii BCE vor fi luate dupa ce inlocuitorul lui Issing, Jurgen Stark, fost vicepresedinte al Bundesbank, va incepe munca in cadrul institutiei europene. Insa Trichet ar putea sa foloseasca aceasta remaniere pentru a stabili o atmosfera de colegialitate printre directorii executivi ai BCE, fara ca vreunul din acestia sa detina o pozitie inalta in cadrul consiliului de conducere.

O posibila schema in acest sens s-ar putea realiza prin impartirea responsabilitatilor fostului economist-sef, legate de activitatea de cercetare si cea din cadrul departamentului economic, mai multor directori executivi. Cea mai plauzibila miscare ar fi transferarea resposabilitatilor departamentului economic vicepresedintelui BCE si fost guvernator al Bancii Centrale a Greciei, Lucas Papademos. Departamentul de cercetare ar reveni in acest caz lui Manuel Gonzalez-Paramo.

Insa guvernul german ar dori ca Spark sa joace un rol mai important in cadrul acestei institutii. Acesta si-a castigat reputatia de adept al unei discipline fiscale austere pentru zona euro. Insa este in acelasi timp si un sustinator al dezvotarii politicii de analiza monetara dusa de Issing. Nu se asteapta modificari in ceea ce priveste strategia de analiza a masei monetare, instrument care a fost sustinut atat de guvernatorii bancilor centrale din cele 12 state ale zonei euro, precum si de directorii executivi din consiliul de conducere al bancii.

Evolutia indicatorilor inflationisti din cadrul acestei analize explica, in mare parte, de ce oficialii BCE doresc majorarea ratei dobanzii de referinta cu cel putin un sfert de procent pe 8 iunie, la numai cateva zile dupa plecarea lui Issing. Pensionarea lui vine pe fondul unei atentii sporite acordate previziunilor indicatorilor macroeconomici furnizati de BCE.

"Persoana din cadrul consiliului de conducere care se va ocupa de strategia de previzionare a indicatorilor macroeconomici va fi mai influenta si va detine mai multa putere in cadrul acestei institutii", crede Erik Nielsen, economist la Goldman Sachs.

Urmatorul membru dupa Issing care isi va incheia mandatul de opt ani in cadrul BCE va fi Papademos, in anul 2010.

Unii observatori cred ca impartirea responsabilitatilor de zi cu zi din cadrul BCE va reduce relevanta muncii din cadrul departamentului de cercetare.



* Jean-Claude Trichet conduce procesul de remaniere din cadrul consiliului de conducere al BCE

* Procesul de remaniere se traduce printr-o regandire a responsabilitatilor celor sase directori executivi ce guverneaza institutia

* Anuntul vine dupa ce Otmar Issing, economist-sef la BCE si membru foarte important in cadrul institutiei, a anuntat ca se retrage, dupa ce si-a incheiat mandatul de opt ani de zile

* Locul lui Issing va fi luat de Jurgen Spark, vicepresedinte al Bundebank, guvernul german dorind ca acesta sa-si puna amprenta asupra politicii duse de institutia europeana.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania