Afaceri de la zero

Ce pune de fapt la cale familia Dolan?

23.06.2005, 18:30 Autor: Mihaela Andries
Charles si James Dolan ar dori ca firma Cablevision sa se dezvolte fara a fi nevoita sa dea socoteala pentru fiecare miscare. Solutia gasita de ei este continuarea strategiei agresive de extindere in paralel cu delistarea companiei din piata de valori mobiliare si separarea serviciilor de cablu si telecomunicatii de cele dedicate divertismentului.

Iar, in plan secundar, Charles F. Dolan, fondatorul de 78 de ani al companiei, care si-a asumat de-a lungul timpului multe riscuri dificil de digerat pentru actionari, va putea conduce compania dupa cum va considera de cuviinta, fara a fi obligat constant sa se alinieze estimarilor privind rezultatele financiare trimestriale.

Insa operatiunea nu va decurge tocmai lin, in primul rånd deoarece oferta de cumparare formulata de familia Dolan pentru Cablevision nu este inca acceptata de actionari si, in al doilea rånd, pentru ca este de natura sa accentueze problemele cu care se confrunta cåteva dintre activele actuale ale Cablevision.



Oferta de 7,9 miliarde de dolari

Familia care controleaza Cablevision a propus un pret de 7,9 miliarde de dolari (6,4 mil. euro) pentru preluarea intregului capital al companiei, actionarii urmånd sa primeasca 21 dolari (17,5 euro) pe actiune in numerar si actiuni ale unei noi companii listate la bursa, Rainbow Media. Aceasta va reuni o parte dintre activele aflate in prezent in portofoliul Cablevision, precum Madison Square Garden, Radio City Music Hall, echipa de baschet New York Knicks, echipa de hochei New York Rangers, canalele American Movie Classics (AMC), Independent Film Channel (IFC) si Womena??s Entertainment (WE), Fuse si retelele regionale de transmisiuni sportive ale Cablevision.

Oferta totala se ridica la 33,5 dolari/actiune (28 euro/actiune), ceea ce reprezinta un pret superior cu 25% valorii actiunilor Cablevision de la inchiderea sedintei de vineri. Conform mesajului adresat de Dolan consiliului de administratie, valoarea de 12,50 dolari/actiune atribuita Rainbow inseamna ca familia plateste actionarilor o prima de 46% pentru activitatile de cablu si telecomunicatii ale Cablevision, adica 4.377 dolari pentru fiecare abonat la serviciile de cablu, a??considerabil mai mult decåt in cele mai recente tranzactii similarea??. Cu toate acestea, pretul propus de familia Dolan nu reprezinta un pret record: in 1999, compania de telecomunicatii AT&T a platit 6.000 dolari pentru fiecare abonat al firmei MediaOne. Unii analisti considera exagerat pretul de 12,5 dolari propus pentru fiecare dintre actiunile Rainbow si apreciaza ca familia Dolan urmareste sa preia controlul serviciilor de cablu cu costuri infime. Cablevision este al saselea mare operator de televiziune prin cablu din SUA.



Iesirea din vizorul opiniei publice

Dupa separarea activelor de divertisment, cluburile sportive care au ratat in mod repetat calificarile in NBA si NHL in ultimii ani vor fi mai usor de examinat de opinia publica. Orice tranzactie prin care se schimba actionariatul New York Rangers va necesita aprobarea consiliului director al Ligii Nationale de Hochei (NHL), iar Asociatia Nationala de Baschet (NBA) va analiza la råndul sau operatiunea care vizeaza echipa New York Knicks.

Nici Madison Square Garden nu va trece neobservat. Atåt timp cåt a facut parte din corporatia Cablevision, performanta financiara a complexului Madison Square Garden nu a trebuit sa fie expusa detaliat in declaratiile financiare trimestriale ale companiei. In plus, calendarul proiectului de renovare a Madison Square, programat sa inceapa anul viitor, nu este tocmai clar, desi unul dintre directorii institutiei a declarat ca proiectul de 300 milioane de dolari (circa 250 mil. euro) va fi intr-adevar lansat.

Intr-o scrisoare adresata consiliului de administratie, presedintele Charles Dolan si fiul sau, directorul executiv James Dolan, au subliniat necesitatea de a delista compania pentru ca aceasta sa poata raspunde provocarilor ridicate de noile tehnologii si de concurenta fara a fi nevoita sa tina cont de tendinta pietei de a se axa asupra rezultatelor pe termen scurt. a??Suntem pregatiti sa suportam riscurile de a fi actionari unici si suntem increzatori ca firma va avea succesa??.

In acelasi timp, compania Rainbow Media va fi bine pozitionata pentru a-si continua cresterea.

a??Consideram de mult timp ca valoarea acestor active disparate nu se reflecta integral in pretul pe actiune al Cablevision si va fi mult mai usor de recunoscut intr-o companie separataa??, au mai spus cei doi.

Planul a luat prin surprindere industria televiziunii prin cablu si cotidianul New York Times a comentat pe larg uimirea analistilor, investitorilor si actionarilor fata de planul familiei Dolan. a??Ce pune de fapt la cale familia Dolan? Incearca sa introduca in joc compania? Este oferta un rezultat al disputelor din interiorul familiei? Delistarea companiei a fost in plan de la bun inceput?a??, s-au intrebat jurnalistii publicatiei. Singurul lucru cert este ca impartirea companiei in doua ar fi a??o solutie eleganta pentru luptele internea??.



Variantele sunt multe

Cablevision este al treilea operator de televiziune prin cablu care analizeaza posibilitatea de a se retrage de la bursa in acest an. Aceeasi cale au urmat-o Cox Communications - numarul trei din SUA - si Insight Communications - al noualea operator de cablu din Statele Unite, care a fost delistat de fondatori cu ajutorul Carlyle Group.

Conform termenilor propusi, Charles Dolan va fi presedintele consiliului de administratie al viitoarei companii private de televiziune prin cablu, pe care o va conduce impreuna cu directorul executiv Tom Rutledge, in timp ce James Dolan va fi presedintele consiliului de administratie si directorul executiv al Rainbow Media, dar si unul dintre membrii consiliului director de la Cablevision. Contractele de difuzare dintre diviziile celor doua entitati vor continua sa existe.

Dupa finalizarea tranzactiilor, Dolan Family Group va detine capitalul integral al Cablevision si un pachet de aproximativ 20% din actiunile Rainbow.

Familia Dolan, care controleaza 71% dintre actiunile cu drept de vot ale Cablevision, a precizat ca este interesata doar de o tranzactie prin care sa delisteze compania si ca nu planuieste vånzarea participatiei. O comisie de directori independenti va evalua oferta facuta de familie in numele actionarilor firmei si i-ar putea obliga pe Dolan sa majoreze pretul de achizitie propus.

Totusi, aparitia unui alt candidat la achizitia Cablevision este foarte posibila, avånd in vedere atractivitatea data companiei de cei trei milioane de abonati cu venituri ridicate din suburbiile New York-ului - principala zona media din SUA - si de serviciile premium, precum Internetul de mare viteza, unde se detaseaza de operatorii rivali.

Grupul Time Warner - frecvent mentionat ca posibil cumparator, compania Comcast sau fonduri private de actiuni ar putea lansa la råndul lor oferte pentru Cablevision, insa risca sa se loveasca de opozitia familiei Dolan, care dispune de posibilitatea de a bloca fara mari probleme ofertele concurente. Totusi, Charles si James Dolan au fost suficient de iscusiti pentru a actiona in momentul in care Time Warner este ocupat cu finalizarea complicatei achizitii a Adelphia Communications, ceea ce micsoreaza posibilitatea unei oferte pentru Cablevision.

Pe de alta parte, in cazul in care s-ar decide sa vånda serviciile de cablu, familia Dolan ar dispune de o mai mare flexibilitate daca ar detine intregul capital si ar putea obtine un pret mult mai ridicat decåt in prezent pentru actiunile lor cu drept de vot.

O alta varianta posibila pentru viitorul Cablevision este o noua listare la bursa in situatia in care cotatiile companiilor de televiziune prin cablu ar urca.

Familia Cox, care a delistat recent Cox Communications citånd motive similare cu cele expuse de Dolan, a trecut de la statutul de companie necotata la cel de companie cotata si invers de doua ori in ultimele doua decenii.

Actiunile Cablevision au avansat spectaculos dupa ce oferta familiei Dolan a fost facuta publica, atingånd cel mai inalt nivel din peste doi ani.



Disputa tata-fiu

In urma cu cåteva luni, intre fondatorul Cablevision si fiul sau a existat o confruntare intens mediatizata pe tema diviziei de televiziune prin satelit Voom, a carei mentinere era sustinuta de Charles Dolan, spre deosebire de fiul sau, care ii cerea desfiintarea.

Voom, lansat in octombrie 2003, a dezvaluit dupa un singur an de activitate ca activitatea sa este nerentabila si ca a pierdut mai multi clienti decåt a atras. In decembrie 2004, decizia de a vinde sau de a inchide Voom luata de consiliul de administratie i-a dat cåstig de cauza lui James Dolan in disputa cu tatal sau.

Drept urmare, Cablevision a decis, la inceputul anului curent, sa vånda Voom companiei EchoStar Communications la un pret de 200 milioane de dolari (circa 150 mil. euro).

In luna martie, Charles Dolan a intreprins unele manevre pentru a recåstiga controlul companiei de la fiul James, concediind trei directori din consiliul de administratie si numind alti cinci. Noul consiliu a acceptat sa-i acorde timp lui Charles Dolan påna la sfårsitul lunii pentru a modifica contractul cu EchoStar si a redeveni proprietarul Voom.

Insa, in luna aprilie, consiliul de administratie al Cablevision a votat in unanimitate pentru inchiderea Voom in data de 30 aprilie, cu exceptia unor canale destinate vånzarii de programe companiilor de servicii prin satelit si cablu.

O data cu impartirea Cablevision, tatal si fiul vor avea fiecare propriul fief.



A infiintat HBO

NAscut in octombrie 1926 in Cleveland, Charles Dolan s-a inrolat in fortele aeriene americane si a studiat la Universitatea John Carroll inainte de a-si incepe cariera in telecomunicatii. Debuturile sale profesionale au constat in editarea, productia si distributia de filme de scurt metraj realizate la evenimente sportive, våndute apoi posturilor de televiziune. Afacerea a fost vånduta unei companii careia i s-a alaturat si el. Mutåndu-se mai aproape de centrul media pe care il reprezenta New York-ul, Dolan a fondat Teleguide Inc. la inceputul anilor a??60, care furniza un serviciu de informatii prin cablu pentru hotelurile din New York. La inceputul anilor a??70, Dolan a fondat canalul de televiziune cu plata Home Box Office (HBO), pe care l-a våndut Time-Life inainte de a infiinta Cablevision Systems Corporation in Long Island. Cablevision a fost listata la bursa in 1984, dar familia Dolan a pastrat controlul. Charles Dolan, a carui avere este estimata de Forbes la 1,8 miliarde de dolari (1,2 mld.euro), este un om al premierelor. Printre acestea, lansarea HBO - primul post national de televiziune cu plata si a News 12 - primul canal local de stiri din SUA care a transmis 24 de ore din 24. Dolan si sotia sa, Helen Ann, locuiesc in Long Island. Dintre cei sase copii, trei fac parte din echipa manageriala a Cablevision.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania