Afaceri de la zero

Ce preferati, muzica de camera sau de gradina?

07.09.2004, 00:00 Autor: Cecilia Stroe


In societatile occidentale, activitatile de sponsorizare sunt legate intr-o maniera din ce in ce mai semnificativa de initiativele cu caracter cultural si artistic; exista figura profesionala a "expertului in sponsorizari in domeniul cultural" si o adevarata "filozofie" a marketingului cultural. Pentru cei mai multi dintre romani, cuvantul "sponsorizare" este inca asociat in primul rand cu evenimentele sportive; exista totusi si la noi initiative private ale unor asociatii si fundatii care vizeaza promovarea valorilor romanesti din zona culturii, dar in spatele acestora se afla uneori straini care dispun de ambele ingrediente necesare pentru a intra in aventura sponsorizarii - entuziasmul si banii.



Sylvia Petre s-a nascut in Germania si a studiat harpa la Julliard School din Statele Unite, una dintre cele mai bune scoli de muzica ale lumii. Pentru ca s-a casatorit cu un roman, Adrian Petre, si el muzician, si-a propus sa contribuie la diminuarea tendintei tinerilor muzicieni romani de a parasi Romania, atragand atentia oamenilor de afaceri asupra lor.



Cei doi muzicieni s-au cunoscut in strainatate si s-ar fi putut stabili oriunde. Adrian Petre avea cetatenie americana, dar, povesteste Sylvia, a decis ca viitorul sau este in Romania. "Am colindat lumea in lung si in lat, dar dupa Revolutie sotul meu a vrut neaparat sa ne stabilim aici ", spune ea, intr-o limba romana aproape perfecta.



A infiintat in urma cu patru ani Unisono, o asociatie nonprofit care in prezent sustine Bucharest Wind Orchestra, o orchestra simfonica de suflatori si Unisono Youth Orchestra, o orchestra simfonica formata din 50 de tineri muzicieni si solisti romani, atat studenti, cat si absolventi ai scolilor de muzica.



Din iunie si pana in septembrie, in fiecare an, la resedinta familiei Petre de la Izvorani, gradina luxurianta se transforma in " sala " de concert in cadrul unui festival-concurs intitulat Open Air Summer Concerts, la capatul caruia se acorda doua premii: unul al juriului, in valoare de 500 de dolari si un altul al publicului, de 300 de dolari. Ideea concertelor in aer liber i-a fost sugerata de un grup de prieteni artisti. Acestia i-au admirat gradina si i-au spus ca locul ar fi "formidabil " pentru astfel de evenimente. "Am inceput aceasta activitate cu o doza foarte mare de improvizatie", marturiseste Sylvia Petre.



Dupa cum spune, investitiile s-au facut pe parcurs - "banii nu au venit dintr-o data" - si, de altfel, nici in prezent nu doreste sa investeasca mai mult decat strictul necesar pentru a putea organiza evenimentele. "Banii pe care pot sa-i adun prefer sa ii investesc in muzicieni", precizeaza ea. La seria de concerte in aer liber au participat pana in prezent peste 300 de tineri muzicieni si s-a strans o suma de 40.000 de euro, pentru a sustine atat muzicienii, cat si concertele.





Riscul banilor de la stat



De la Ministerul Culturii, Sylvia Petre a aflat ca si in Romania exista o categorie speciala de organizatii neguvernamentale care primesc sprijin pentru ca se considera ca de activitatea pe care o desfasoara beneficiaza publicul larg. Conceptul de organizatie cu statut de utilitate publica, recunoscut de mai multe tari si introdus in legislatia romaneasca de Ordonanta 26/2000, implica faptul ca, daca o asociatie sau o fundatie intruneste conditiile de eligibilitate stipulate de lege, i se recunosc trei drepturi: de a i se concesiona servicii publice fara caracter comercial, de a primi resurse de la bugetul de stat si din bugetele locale si de a mentiona pe toate documentele pe care le intocmeste ca a fost recunoscuta ca fiind de utilitate publica. "Asa a fost denumita anul trecut o asociatie a vanatorilor", isi aminteste Sylvia Petre.



Un prieten a avertizat-o insa ca daca Unisono devine o astfel de asociatie isi va pierde independenta. "Nu stiu in ce masura am fi obligati sa facem ce ni se spune, dar deocamdata fac ce cred eu ca este necesar, amintindu-mi ce mi se parea mie ca este necesar cand eram studenta".



Este presedinte al asociatiei, dar marturiseste ca se sfatuieste si cu ceilalti sase membri din consiliul Unisono inainte de a lua o decizie. In ceea ce priveste organizarea, Unisono beneficiaza si de ajutorul unor voluntari din comunitatea de straini traitori in Romania, de la ambasade si din lumea business-ului. "Lor pur si simplu le place muzica clasica si doresc sa ne ajute". Dar le solicita ajutorul si tinerilor muzicieni romani cu care colaboreaza la evenimente: "Ei trebuie sa invete sa fie mai razbatatori, pentru ca daca esti genul acela care se ascunde si spune <eu sunt muzician si doar cant>, nu ajungi nicaieri. Trebuie sa fii vazut, sa fii auzit, trebuie sa ai curaj si sa stii sa te prezinti - si multi dintre ei mai au de invatat la acest capitol", considera muziciana.





Cui ii plac concertele clasice



Nu poti organiza un eveniment peste noapte si sa ai si audienta, adauga ea. Daca vrei sa faci totul profesionist, trebuie sa alergi zilnic, opt ore, timp de o luna de zile. Sunt multe de facut, de la cumpararea pupitrului pana la partituri, partiturile trebuie sa fie suficiente si cineva trebuie sa se ocupe de acest lucru, apoi trebuie realizat programul, trebuie executat afisul si tinut contactul cu presa. Adrian Petre, sotul ei, a ajutat-o foarte mult si nu numai financiar, precizeaza ea. "Veneau muzicienii mai devreme la concert si nici nu-l recunosteau, el monta scena; acum nu mai are timp, asteapta de la mine sa ma descurc, mi-a zis ca m-a ajutat un an, m-a ajutat doi, dar nu mai vrea sa auda", spune ea, marturisind ca totusi, atunci cand are probleme sau trebuie sa semneze un contract, apeleaza tot la cunostintele sotului.



Infiintarea asociatiei a fost sponsorizata de casa de avocatura Altheimer&Gray, iar in primul an, Unisono a primit de la Connex o statie de amplificare. "Era o necesitate, pentru ca un concert de muzica clasica in aer liber nu poate fi sustinut fara o sonorizare adecvata". Pe parcursul celor patru ani, Unisono a beneficiat de mult ajutor din mediul de afaceri, admite Sylvia Petre, care a reusit sa atraga la evenimentele sale sponsori precum Maersk Sealand, Avrig 35, Sicomed, Deloitte&Touche, Antares, Austrian Airlines, GBG, Lufthansa. Partea financiara ramane insa principala dificultate a acestei activitati, considera ea, precizand ca greu nu e sa gasesti o sala in Bucuresti pentru un concert, totul e sa ai insa buget. "Nu este foarte simplu sa gasesti resurse pentru evenimente, uneori esti recunoscut pentru ceea ce faci, dar nu toata lumea realizeaza ca nu ceri banii respectivi pentru tine".



Dupa cum marturiseste, au fost insa si cazuri in care "s-a dus vorba": "Asa i-am cunoscut pe cei de la Ernst&Young, au fost invitati la unul dintre concerte si m-au intrebat ei daca se pot implica". Unul dintre cei mai fideli sponsori ai evenimentelor organizate de Unisono, Ernst&Young, al doilea jucator de pe piata locala a serviciilor profesionale de audit si consultanta, a sustinut financiar concertele de gradina anul acesta pentru a treia oara consecutiv. "Am inteles ideea care sta la baza activitatii Unisono, este de fapt vorba despre o sansa care li se ofera tinerelor talente romanesti de a se afirma, de a-si arata talentul in fata unui public international", considera Wim Van Hoeven, partener in cadrul companiei, venit la ultimul concert in aer liber al stagiunii Unisono, de saptamana trecuta, sa asculte concertul de muzica de camera. "Cu siguranta, ne vom implica si in continuare, probabil la anul, pentru ca este o cauza nobila", a mai spus el.



In opinia Sylviei Petre, deocamdata firmele romanesti nu sunt foarte interesate dea bani pentru cultura si de fapt, sa investeasca astfel in imaginea lor. Pune insa acest lucru pe seama tranzitiei, nu numai economice, ci chiar si a gusturilor publicului: nu e surprinzator pentru nimeni ca la ora actuala se gasesc mult mai repede bani pentru un concert de muzica pop decat pentru unul de muzica clasica.





Pe gratis la Festivalul Artelor



Infiintata in toamna anului trecut, Orchestra Simfonica de Suflatori pe care Unisono o sustine a fost invitata sa cante in deschidere la Festivalul Artelor, din aceasta saptamana. Organizata de Guvernul Romaniei, manifestarea a avut un buget de 65 de miliarde de lei, din care, conform informatiilor aparute in presa, peste 85% ar fi reprezentat onorariile artistilor. In cazul artistilor promovati de Unisono a fost vorba insa de o participare "onorifica", adica gratis. "Toti membrii din aceasta orchestra sunt tineri si nu pot trai din onoare, a fost foarte greu sa le spunem ca nu vor fi platiti, dar le-am explicat ca bugetul este foarte auster, ca acest eveniment este important pentru noi, pentru ca va fi televizat, iar ei au inteles", spune Sylvia Petre.



Ea spera ca, urmare a "capitalului de imagine" castigat cu ocazia festivalului, orchestra va primi si alte invitatii unde muzicienii vor fi si platiti. In general, explica ea, fiecare eveniment are un buget care se imparte la numarul de muzicieni. Nu se imparte in mod egal, fiindca si in orchestre exista o ierarhie in functie de valoare si de experienta, desi, avand in vedere ca onorariile sunt stabilite de obicei la o suma intre 2 si 4 milioane de lei, diferenta nu poate avea decat o valoare simbolica.



Nu mai exista in Romania o orchestra similara cu Orchestra Simfonica de Suflatori; mai este cea a Armatei, dar nu are acelasi gen de repertoriu, spune presedintele Unisono. "Este foarte scump sa primesti repertoriu nou, iar orchestra aceasta are un sponsor din Germania, o editura care trimite mereu partituri noi, programul muzical este formidabil, canta si muzica de film si jazz", adauga ea, amintindu-si de un concert organizat in luna iunie la Sala Radio, unde publicul a reactionat aproape ca la un concert de muzica rock.



Recent, Sylvia Petre a semnat un contract pentru un concert la Ateneul Roman, care va avea loc pe 26 septembrie, cu participarea multor muzicieni romani de la orchestre din strainatate. "Prin acest concert vreau sa-mi indeplinesc un vis, acela de a-i aduce sa cante pe tinerii muzicieni romanii care au plecat din Romania sau care stau mai mult in strainatate", spune ea. In domeniul muzical, experienta in strainatate este foarte importanta, dar muzicienii romani valorosi ar putea sa cante mai des si in tara, daca li s-ar oferi onorarii decente. Mai sunt si exceptii: cazuri in care muzicieni de valoare incearca sa-si faca o cariera in Romania, ca de exemplu violoncelistul Razvan Tuma. Acesta a studiat la Boston, unde s-a si casatorit cu o argentinianca. "El este un foarte bun muzician, a cantat solo in toata lumea, dar impreuna cu sotia incearca sa-si creeze aici un viitor. Ea a avut o sansa incredibila, a participat anul acesta la Cerbul de Aur si a castigat locul al treilea".





Straini la cursuri in Romania



Pana in prezent, Unisono a organizat 21 concerte in aer liber, alte opt concerte in sali precum Auditoriumul Muzeului National de Arta din Bucuresti, cea de la Cercul Militar sau Sala Radiodifuziunii, iar de doi ani de zile organizeaza cursuri de maiestrie internationale - schimburi de experienta intre profesionisti si tineri muzicieni romani si straini.



La cel mai recent astfel de curs, desfasurat la Ramnicu-Valcea luna trecuta, au fost invitati trei profesori straini: Aleksandr Arenkov, Lev Evgrafov si Tomoko Shinozaki. In muzica, ca de altfel in oricare alta meserie, trebuie sa te educi continuu, considera presedintele Unisono. "Nu poti sa te opresti niciodata din invatat, iar schimbul de experienta este esential pentru un muzician. Este foarte important sa intre in contact cu maniere interpretative din tari diferite", explica ea.



Inscrierea la aceste cursuri de maiestrie costa 100 euro, la care se adauga 600 de euro pentru cinci lectii particulare, suma care include si cazarea, transferul la si de la Ramnicu-Valcea si participarea la concertul final.



"S-au inscris aproape numai studenti din strainatate, pentru ca lectiile cu acesti profesori sunt foarte scumpe. Noi am adus aceste cursuri in Romania, cu ideea ca vor fi oricum mai ieftine pentru romani decat in mod normal, pentru ca daca s-ar duce in strainatate ar avea si alte cheltuieli, iar noi, aici, cu ajutorul sponsorilor putem sa acordam si cateva burse". Anul acesta, din cei 15 participanti, doar trei au fost studenti romani: doi nu au platit nimic, iar unul a participat la cursuri doar partial.



In fine, un alt proiect pentru care Sylvia Petre va cauta sponsori este legat de activitatea unui cor de tineri muzicieni numit Accoustic. "Au facut o inregistrare intr-o biserica, o liturghie intreaga, o slujba ortodoxa romaneasca si ne propunem sa folosim acest material pentru un dublu CD".
cecilia.stroe@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania