Afaceri de la zero
Businessul unui absolvent de MBA

Businessul unui absolvent de MBA

26.05.2009, 13:54
Absolvent al unui program MBA in SUA, Marius Stefan este unul dintre proprietarii companiei de inchirieri de masini Autonom Rent A Car din Capitala. Alaturi de Dan Stefan, fratele sau, care a lucrat timp de sase ani in Franta in consultanta, Marius Stefan a infiintat firma de inchirieri auto in 2005 in Piatra-Neamt.
Antreprenorul a decis sa deschida aceasta afacere la numai 29 de ani, dupa ce a observat firmele cu profil similar din SUA si a analizat un studiu de caz pentru masterat.
„Am pus la punct un plan de afaceri, am vorbit cu mai multe banci si firme de leasing si am reusit sa obtin fondurile pentru primele agentii. In 2006 am deschis agentii in Bacau, Iasi, Suceava, Galati, Constanta, Bucuresti". In anul 2007, a continuat extinderea retelei de agentii in Timisoara, Cluj- Napoca, Brasov, Sibiu si Targu Mures. Investitia initiala a fost de aproximativ 5.000 de euro, bani necesari pentru plata avansului la trei masini cumparate in leasing si amenajarea unui spatiu pentru firma.
Costul investitiilor totale depaseste 4 mil. euro, care au fost finantate in mare parte prin leasing si credite. „Am terminat anul 2007 cu o flota de 300 de masini si o cifra de afaceri a celor doua firme de aproximativ 1,5 mil. euro, inclusiv TVA", a precizat el. Marius Stefan estimeaza o cifra de afaceri pentru anul 2008 de peste 2,6 mil. euro, inclusiv TVA. Principalii clienti ai companiei sunt romanii care au revenit din strainatate pentru o perioada si au nevoie de masina, cetatenii straini care au afaceri in Romania sau sunt turisti, dar si companiile. Concurenta pe aceasta piata este foarte mare, mai ales in Bucuresti: „Sunt peste 300 de companii de inchirieri de masini in Bucuresti si mai mult de 10 companii au peste 60 de masini. Printre aceste 10 firme se numara si francizorii marilor jucatori internationali, care isi desfasoara activitatea in mare parte in Bucuresti".
 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania