Afaceri de la zero

Bush l-a angajat pe cel mai puternic bancher de pe Wall Street sa-i faca ordine in finante

01.06.2006, 00:00
Economia Statelor Unite este de acum in mainile unuia dintre cei mai influenti oameni de pe Wall Street, cu o larga experienta in pietele financiare.

Hank Paulson, presedintele executiv al celei mai puternice banci de pe Wall Street, Goldman Sachs, a fost numit de presedintele George Bush in fruntea Ministerului de Finante, o miscare care ar putea conduce la intarirea structurilor acestui departament si la cresterea increderii investitorilor in economia SUA, scrie Financial Times.

George Bush, presedintele SUA, cauta de luni de zile un inlocuitor pentru John Snow, actualul ministru de finante, si a gasit in Paulson, unul dintre cei mai cunoscuti si respectati oameni de pe Wall Street, persoana care sa puna la punct problemele din economia americana. Cea mai importanta dintre acestea este cea legata de deficitul de cont curent, date fiind legaturile acestuia cu multe dintre statele care exporta masiv in SUA.

"Ca ministru de finante, Hank va fi principalul meu consilier pe diverse probleme ce tin de domeniul economic international care afecteaza prosperitatea intregii natiuni americane", a declarat Bush.

John Snow si predecesorul sau nu au fost vazuti niciodata ca facand parte din cercul presedintelui american, de aceasta data insa administratia a confirmat ca Paulson va avea locul sau la masa discutiilor prezidentiale.

"Nu aduci in fruntea Ministerului de Finante un om care sa faca reclama acestui departament, ci o persoana care reprezinta un element cheie al economiei", a precizat Tony Snow, purtator de cuvant al Casei Albe.

Acest lucru nu s-a intamplat in ultimii cinci ani si jumatate sub administratia Bush. Unii oficiali care au venit la Washington cu o aura corporatista sau cu o buna reputatie pe cea mai mare piata financiara din lume, au plecat cu coada intre picioare, pentru ca deciziile politice ale Casei Albe nu tineau cont de sfaturile acestora. Printre acestia se numara fostul consilier pe probleme de economie, Shephen Friedman, care a fost si presedinte al Goldman Sachs o perioada de timp, si O''Neill, fost director executiv al Alcoa.

"Administratia Clinton realizase o structura dominata mai mult de planul economic decat de cel politic in ceea ce priveste deciziile economice", este de parere Gene Sperling, fost director al Consiliului National Economic al fostului presedinte al SUA, acum consilier la Goldman Sachs. "Aceasta structura nu exista in cadrul administratiei Bush", a adaugat el.

Potrivit unui oficial al administratiei, Paulson si Josh Bolten, un oficial al Casei Albe, au avut o serie de discutii aprinse legate de insistentele lui Paulson care dorea sa aiba un rol activ in deciziile de politica economica. In cele din urma presedintele Bush a fost de acord cu solicitarile lui Paulson.

Un ministru de finante cu o credibilitate puternica l-ar putea ajuta pe Bush sa-i convinga pe americani, deci pe cei care vor vota la alegerile din noiembrie, ca reducerile fiscale propuse de administratie alimenteaza expansiunea economica, fapt ce o face mai puternica in lupta cu tarile cu o dezvoltare puternica precum China.

"Sunt surprins de faptul ca desi economia este in bune conditii, americanii se arata tot mai nemultumiti in sondajele de opinie", a declarat John Castellani, presedinte al Business Roundtable, un grup influent de directori executivi. "Trebuie sa aducem la cunostinta natiunii americane aceste informatii", crede Paulson.

Locul fostului director executiv al Goldman Sachs, cea mai mare firma de operatiuni pe piata de capital din SUA, va fi luat de actualul presedinte al acestei companii, Lloyd Blankfein.

Numirea lui Paulson va mai atenua din ingrijorarile investitorilor de pe piata financiara, mai ales cele legate de deficitele bugetare si de cont curent. El a asigurat ca se va acorda sprijin in ceea ce priveste cresterea exporturilor de produse chinezesti in SUA.

"Paulson este omul potrivit pentru acest rol, intelege piata si in acelas timp este cunoscut pentru lucrul acesta", considera Donald Marron, presedinte si fondator al Lightyear Capital.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania