Afaceri de la zero

Bursa din Londra prefera NYSE in locul Nasdaq

13.03.2006, 00:00
Bursa de Valori din Londra (LSE), care a respins o oferta de 3,45 mld. euro din partea Nasdaq, ar putea sa accepte fuziunea cu Bursa de Valori din New York (NYSE), scrie The Sunday Times.

Oferta Nasdaq a fost de 13,8 euro (16,4 dolari) pentru o actiune a LSE, cu 64% peste oferta de 8,4 euro/actiune inaintata de banca Macquarie luna trecuta. Bursa din Londra a caracterizat oferta ca una "cu mult sub valoarea companiei".

NYSE, cel mai mare rival al bursei electronice Nasdaq, este pe cale sa faca propria oferta. John Thain, sef executiv al NYSE, a convocat o adunare de urgenta cu consilierii sai si este de asteptat ca acesta sa pregateasca o oferta prin intermediul Citigroup.

"Varianta preferata de LSE ramane cea de continuare a afacerilor in mod independent. Dar daca aceasta este imposibil de aparat, bursa din New York reprezinta partenerul ideal de derulare a unei negocieri", spun surse apropiate tranzactiei.

Thain si-a facut deja publica dorinta de consolidare pe piata europeana. Oferta este a treia respinsa de LSE in ultimele 15 luni, aceasta incercand cu disperare sa-si pastreze independenta.

"Credem ca oferta noastra este una completa si la pretul corect. Suntem incurajati de reactia initiala a unuia dintre actionarii importanti si vom incerca sa tinem cont si de preferintele altor actionari ai LSE", au declarat surse din cadrul Nasdaq.

"Suntem constienti ca oferta se apropie de valoarea reala a companiei. Suntem in continuare dispusi la negocieri cu Nasdaq", a precizat David Keir, managerul unui fond la Scottish Windows, care detine 7,3% din actiunile LSE.

In eventualitatea aparitiei primei burse de valori transatlantice, SEC, principalul organism ce reglementeaza piata de capital din SUA, este pregatita sa inceapa discutiile cu partenerii europeni pentru impartirea atributiilor de supraveghere a operatiunilor.

Reprezentantii Nasdaq sunt de parere ca o piata americano-europeana ar reduce costurile, iar emitentii ar putea lista actiunile atat la Londra, cat si la New York.

Actiunile NYSE s-au apreciat cu 16% de la debutul lor din 8 martie, cu o valoare de piata de 9,92 mld. euro, fata de cea a Nasdaq de 3,3 mld. euro.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania