Afaceri de la zero

Bulgarii vor sa puna un impozit pe profit de 12%

04.04.2006, 00:00
Bulgaria ar putea renunta, anul viitor, la cea mai stricta politica fiscala din Europa, prin tintirea unui buget echilibrat, pentru a putea cofinanta proiecte de dezvoltare impreuna cu UE, a declarat, luni, ministrul adjunct de finante, Gheorghi Kadiev, citat de Reuters.

In conditiile unui deficit de cont curent record, autoritatile de la Sofia vizeaza pentru acest an obtinerea unui excedent fiscal de 3% din PIB, cel mai mare din istoria tarii.

Concomitent, guvernul intentioneaza sa micsoreze impozitul pe profit la 12%, cel mai redus nivel din Europa, pentru a stimula investitiile si a diminua decalajul fata de statele occidentale. In Romania, impozitul pe profit este de 16%. "Cred ca vom tinti un buget echilibrat, dar analizam mai multe optiuni. Trebuie sa obtinem un excedent de 3% in acest an, care nu va fi posibil in 2007 din cauza cofinantarii proiectelor UE", a declarat Kadiev.

FMI a solicitat autoritatilor bulgare sa obtina un excedent bugetar mai mare pentru a compensa deficitul de cont curent, care a atins anul trecut nivelul record de 11,9% din PIB, ca urmare a unui val de importuri de bunuri de consum.

Bulgaria coteaza moneda nationala in raport cu euro, in cadrul unui consiliu monetar care limiteaza operatiunile bancii centrale, astfel incat politica fiscala este unul dintre putinele instrumente prin care pot fi controlate riscurile externe. Strategia fiscala stricta a afectat insa proiectele de refacere a infrastructurii, necesare pentru atragerea investitiilor si imbunatatirea productivitatii.

Kadiev a mai spus ca guvernul va avea o viziune mai clara in privinta amplorii relaxarii fiscale dupa finalizarea estimarilor aferente anului 2007. "Am inceput sa lucram asupra bugetului pe 2007 in urma cu o luna si cred ca vom putea prezenta primele previziuni privind veniturile si cheltuielile pentru doua saptamani", a spus oficialul. In luna mai, autoritatile de la Bruxelles urmeaza sa recomande fie aderarea Bulgariei la UE in 2007, fie amanarea cu un an pentru continuarea reformelor.

De la preluarea puterii, in august 2005, guvernul socialist bulgar s-a angajat sa majoreze salariul mediu lunar de 160 de euro, cel mai redus din oricare alt stat candidat cu exceptia Turciei, si sa imbunatateasca standardul de viata prin atragerea firmelor straine.

"Intentionam sa reducem impozitul pe profit la 12% in 2007. Va fi cel mai scazut din UE. Este clar ca incercam sa facem economia mai atractiva pentru investitorii straini si sa micsoram economia subterana", a spus Kadiev.

Ministerul bulgar de Finante intentioneaza de asemenea sa majoreze venitul minim netaxabil la 200 de leva (123,9 dolari) pe luna, de la 180 de leva in prezent. Taxa pe valoarea adaugata (TVA) va fi mentinuta insa la 20%, cu exceptia serviciilor hoteliere, care vor beneficia de o reducere de 7%.

Modificarea impozitelor trebuie sa obtina aprobarea guvernului si a Parlamentului, iar autoritatile s-au angajat ca procedurile sa aiba loc pana la sfarsitul lunii iulie. Masurile vor furniza fonduri suplimentare de 165 mil. leva mediului de afaceri si 300 mil. leva populatiei, contribuind in acelasi timp la combaterea evaziunii fiscale si a economiei subterane, estimate la 30-40% din activitatile comerciale.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania