Afaceri de la zero

Borsa Italiana, pregatita pentru investitori

27.04.2006, 00:00
Dupa recentul val de consolidari pe piata burselor, cea mai mare bursa din Italia se pregateste pentru listare.

Speculatiile legate de preluari aparute in jurul burselor de valori din Europa au cuprins si Borsa Italiana, operatorul pietei de actiuni a Italiei, in contextul in care aceasta se pregateste sa vanda actiuni proprii, relateaza Wall Street Journal Europe.

La inceputul acestui an, unele estimari initiale sugerau ca operatorul ar putea fi evaluat la 800 de milioane de euro sau aproape un miliard de dolari, in cadrul unei oferte publice initiale lansate catre sfarsitul acestui an.

Acum, bursa de actiuni, ce intentioneaza sa vanda un pachet de 30%-40% catre investitori, ar putea fi evaluata la o suma totala de 1,2 miliarde de euro, conform unor surse apropiate companiei.

Bursa, pe care sunt listate companii importante cum ar fi producatorul de automobile Fiat si compania petroliera ENI, s-ar putea dovedi a fi un element neprevazut in cadrul indelungatului proces de consolidare a operatorilor bursieri la nivel global.

Borsa Italiana, cu sediul la Milano, este a opta bursa de actiuni din lume din punctul de vedere al valorii actiunilor tranzactionate in cadrul sau in 2005, conform Citigroup.

"Dorim sa participam la reorganizarea industriei la nivel european", a declarat Massimo Capuano, directorul executiv al Borsa Italiana.

"Acest lucru ar putea implica o anumita consolidare sau un parteneriat international". Capuano a refuzat sa ofere detalii privitoare la oferta publica initiala.

In trecut, conducerea bursei din Milano a declarat ca partenerul sau preferat este London Stock Exchange, avand in vedere calitatea Londrei de capitala a sectorului european al serviciilor financiare. Mai intai insa, bursa italiana doreste sa incheie oferta pana in toamna.

Bursa spaniola Bolsa y Mercados Espanoles se pregateste, de asemenea, pentru lansarea ofertei publice initiale in Europa, declarand anul trecut ca analizeaza oportunitatea unei listari.

Principalele burse de actiuni europene si americane au asistat la un val de speculatii privitoare la fuziuni in ultimele luni, fiecare dintre acestea luand in vizor burse rivale ca potentiali parteneri. Astfel, recent Nasdaq a cumparat 51% din LSE, care la randul sau a purtat discutii cu New York Stock Exchange si Euronext.

Comentariile lui Capuano sugereaza ca procesul de reorganizare a burselor europene s-ar putea adanci, cuprinzand si cel de-al doilea nivel al operatorilor de piete ca marime.

Consolidarea ar putea implica parteneriate sau alte tipuri de cooperare, si nu fuziuni complete. "Marile burse se concentreaza cu siguranta asupra potentialilor mari parteneri, insa acestea nu ignora si micile parteneriate", declara Andrew Mitchell, analist in ca-drul Fox-Pitt Kelton. "Nimeni nu poate sti cu certitudine cum vor evolua lucrurile si de aceea nu ar fi intelept ca bursele sa nu ia in considerare toate alternativele", arata Mitchell.

Aliantele dintre burse sunt incurajate, investitorii fiind in cautarea unui acces mai usor si mai putin costisitor la o gama mai larga de piete, iar pietele de actiuni resimt presiunea propriilor actionari in sensul unei expansiuni mai agresive si al reducerii costurilor.

In 2005, Borsa Italiana a inregistrat o crestere cu 35% a profitului sau net, pana la 43,1 milioane de euro comparativ cu anul anterior.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania