Afaceri de la zero

Bine ati venit in satul miliardarilor

10.03.2003, 00:00 Autor: Dan Brie

Locuitorii unui sat clujean au ajuns la o prosperitate de invidiat de pe urma vanzarii obiectelor de artizanat pe care le confectioneaza. Oamenii s-au orientat spre acest mestesug intrucat pamantul lor e neroditor, asa incat nu se prea pot ocupa cu agricultura. La 1.662 de suflete, cate numara, satul are mai bine de 200 de firme de tip asociatie familiala si un singur somer. Majoritatea magazinelor de artizanat pe care gospodarii si le-au deschis la strada sunt pustii - si asta pentru ca oamenii isi supravegheaza marfurile din casa, prin camere de luat vederi. O buna parte a produselor se vand in strainatate, pe sume mult mai consistente decat in tara. In timp, satenii au adunat averi considerabile, iar casele dichisite pe care si le-au inaltat dovedesc cu prisosinta belsugul de care au parte.
Oamenii din Izvorul Crisului, dintre care 97% sunt maghiari, s-au apucat sa confectioneze obiecte de artizanat impinsi, practic, de foame. "Pamantul e plin de pietre, neproductiv, insa nu avem de ce sa ne plangem. Traim bine, iar Primaria nu trebuie sa ajute pe nimeni. Oamenii se ajuta singuri. Au bani, nu intreb pe nimeni cati, dar i-au facut din munca proprie", explica primarul Antal Janos.
In Izvorul Crisului exista peste 200 de asociatii familiale care se ocupa numai de producerea si comercializarea artizanatului. O buna parte a marfii este livrata direct in strainatate, la preturi mult mai mari decat cele practicate in Romania: 50 de euro un joc de sah facut manual, fata de 150.000-350.000 de lei la "intern", 15 euro pentru o borseta din piele, fata de 120.000 de lei, 250-600 de euro pentru un set de fotolii impletite, cu masuta, fata de 1,5 - 4 milioane de lei si asa mai departe.
Izvorenii si-au deschis magazine si in Ungaria si Austria. "Sincer sa fiu, nu cred ca exista tara in care sa nu fi ajuns produsele noastre. Cele mai multe ajung in Ungaria, Austria, Germania, SUA, dar si in Africa de Sud ori Japonia. Cat despre preturi, totu-i negociabil. Cel mai bine ne apreciaza strainii, care platesc bine pentru un obiect din lemn, lucrat manual, ce poate fi un cadou deosebit", spune primarul din Izvorul Crisului, si el mester de artizanat.

Oameni care tac si fac
Oamenilor din Izvorul Crisului nu le place deloc sa vorbeasca despre afacerile lor si se invoiesc greu sa primeasca un strain in casa. De altfel, multe dintre locuintele lor sunt inconjurate cu garduri de piatra de peste trei metri inaltime, construite astfel incat nimeni sa nu se poata uita la ei in curte. Toate casele noi in Izvorul Crisului sunt structurate macar pe un parter si un etaj, dar multe dintre ele au trei niveluri.
In aproape jumatate din gospodarii se afla un atelier de artizanat, unde lucreaza barbatii. Acestia sunt specializati in cioplirea lemnului, in vreme ce femeile se ocupa de asa-numitele "cosele" (cusaturi) si lucreaza in camera de primire (un fel de sufragerie), aflata la parter. Copiii izvorenilor incep sa invete "meserie" pe la varsta de 3 ani. Atunci, baietilor li se pune in mana ciocanul, iar fetelor - acul. Sunt considerati "calificati" cand implinesc 12 ani.

Sah Mat SRL
Una dintre cele mai cunoscute asociatii familiale din Izvorul Crisului este Sah Mat SRL, in cadrul careia lucreaza 18 persoane. "Confectionarea pieselor de sah si a cutiilor a fost una dintre primele ocupatii artizanale in sat. Fac treaba asta de peste 30 de ani", spune Mihaly Ioan, un mester in varsta de 45 de ani, fara sa se opreasca din munca.
Impreuna cu fiul sau Csongor (22 de ani), el face mai ales piese de sah si jucarii din lemn, intr-un atelier aflat in spatele casei. Fiica sa, Katalin (17 ani), ca si celelalte fete din sat, se ocupa de "cosele". Obiectele confectionate de familia Mihaly sunt transportate in "drumul tarii", de unde sunt distribuite, prin asociatie, in magazine.

Un primar microbist
In ceea ce il priveste pe primarul Antal Janos, acesta nu este doar producator de artizanat, ci si un pasionat de fotbal. In biroul sau se afla un urias steag al Romaniei, un drapel, tot de mari dimensiuni, al comunei Izvorul Crisului, o vitrina cu obiecte de artizanat si doua mingi de fotbal.
Una dintre ele i-a fost facuta cadou de Ferenc Puskas, fosta vedeta a nationalei maghiare si a lui Real Madrid. "Mi-a trimis-o, cu autograful sau, in anul 2000, cand am organizat aici un meci de fotbal intre veteranii echipei Ferenczvaros Budapesta si echipa noastra. Aflase ca sunt un mare pasionat de fotbal", spune primarul.

Afacerea de 115 ani
O parte a comerciantilor din Izvorul Crisului au renuntat la productie, dedicandu-se comertului. Ei preiau marfa de la consateni sau de la mesteri din Harghita (in special ceramica) si o vand in localitate, pe Valea Prahovei, pe litoral sau in strainatate.
Stilul lor e inconfundabil. "Sunt perioade, de regula vara, in care nu facem fata comenzilor. Se castiga bine, dar regulile sunt stricte, cimentate in cei 115 ani de cand se face afacerea aici. Nu poti sa dai din gura, sa spui vrute si nevrute, s-ar duce naibii totul. In timp, unii au adunat averi importante. 50.000 de dolari e o suma mica. Uitati-va la case! Dar, uneori, nici noi nu stim daca-i zi sau noapte. Vrei bani? Lucreaza si fa-i!", spune unul dintre comercianti.
Izvorul Crisului se gaseste intr-o zona fara resurse. Dar nimeni nu moare de foame. Dimpotriva: oamenii au case trainice si aratoase, precum si siguranta zilei de maine.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania