Afaceri de la zero

Bernanke este optimist in ceea ce priveste viitorul economiei SUA

22.03.2006, 00:00
Noul presedinte al Fed, Ben Bernanke, a dorit, in primul discurs oficial de cand se afla la conducerea bancii centrale a SUA, sa sublinieze ca economia americana nu da semne reale de stagnare si ca, la intalnirea conducerii Fed de la sfarsitul lunii se poate decide o noua majorare a ratelor dobanzilor, informeaza Bloomberg.

Diferenta mica dintre dobanzile pe termen lung si cele pe termen scurt reprezinta dupa parerea lui "o reflectare a increderii pe care investitorii o au in economie" si mai putin "o incetinire economica semnificativa".

"Tema principala a fost sa arate ca nu se teme de un posibil viitor mai slab al economiei", a caracterizat discursul lui Bernanke economistul-sef pe SUA al Lehman Brothers, Ethan Harris.

Acest discurs reprezinta singura aparitie oficiala inaintea intalnirii generale a Fed din 27-28 martie, unde se va discuta asupra posibilitatii maririi pentru a 15-a oara consecutiv, cu un sfert de punct procentual, rata de referinta a dobanzii, pana la 4,75%. Perspectiva optimista a lui Bernanke fata de viitorul economiei americane si parerea lui ca o eventuala calmare a cresterii preturilor pe piata imobiliara ar putea fi absorbita de piata fara prea multe probleme par a confirma o noua majorare a dobanzii.

"Va trebui sa compenseze dobanzile pe termen lung, neobisnuit de mici, cu dobanzi mai mari pe termen scurt", este de parere Kevin Harrington, manager de capital la Clarium Capital Management.

Dolarul si-a apreciat pozitia fata de euro pentru a doua zi consecutiv, ca urmare a declaratiilor incurajatoare emise de Bernanke. Moneda nationala a SUA s-a apreciat ieri fata de euro pana la nivelul de 1,2136 dolar/euro la bursa monetara din Londra, fata de cursul de 1,2164 dolar/euro, stabilit cu o zi in urma.

"Discursul lui Bernanke a demonstrat ca temerile de pe piata imobiliara nu vor fi un factor inhibator daca Fed se va hotari sa ridice din nou nivelul dobanzii", a declarat Robert Hormats, vicepresedinte la Goldman-Sachs.

Bernanke a precizat in cadrul discursului ca indicatorii de piata arata "faptul ca factorii economici de pe piata nu au rezerve concludente fata de viitorul economiei", adaugand ca impartirea riscului la nivel de corporatie "pare a fi in acord cu o continuare concludenta a cresterii economice".

Economia SUA va creste intr-un ritm anual de aproximativ 4,7% in lunile ianuarie, februarie si martie, cel mai ridicat ritm din ultimii doi ani, conform unui studiu efectuat de Bloomberg.

Comparativ, rata de 4,7 procente este de aproape trei ori mai mare decat media de crestere economica inregistrata pe trimestrul patru. victor.rotariu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania