Afaceri de la zero

Becker isi plateste libertatea cu 10 milioane de marci DM

08.08.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Boris Becker este in momentul de fata un om de afaceri in toata puterea cuvantului. Fostul celebru tenisman are deja doua firme de marketing, iar astazi, la Berlin, va da detalii despre obiectul de activitate (comert electronic) al celei de-a treia: Sportgate. Impreuna cu fostul director al postului de televiziune RTL, Helmut Thoma, planuieste inclusiv listarea acesteia la bursa. Dar pentru a-si vedea linistit de business trebuie neaparat sa scape de sechelele trecutului.

La 1 decembrie 1996, functionarii fiscului german i-au intors efectiv cu fundul in sus vila din Bogenhausen (langa Munchen), in cautare de dovezi. Acte care sa demonstreze ca "Bum Bum" s-a sustras de la plata impozitelor intre 1985 si 1993, declarandu-si domiciul stabil la Monte Carlo, un veritabil paradis fiscal, si nu in Germania, unde de fapt locuia. Pentru a-i demonstra vinovatia, autoritatile au scotocit inclusiv casa din Leihmen a parintilor, au luat la intrebari sponsorii, facandu-le deranj pana si prietenilor.

In momentul de fata, cercetarile se afla foarte aproape de finalizare. "S-ar putea ca in doua saptamani sa ne fie prezentate concluziile. Oricum, Serviciul financiar ne-a transmis in iunie pretentiile sale", a declarat Erich Samson, consilierul lui Becker. Altfel spus, cam cat ar trebui sa plateasca Boris pentru ca ancheta sa fie definitiv ingropata si sa nu-i fie intentat un proces care l-ar purta prin tribunal si i-ar pata imaginea. Potrivit saptamanalului Bild am Sonntag, in discutie ar fi 10 milioane de marci (DM).

Suma de care "Bum Bum", a carui avere este estimata la peste 200 milioane de marci, s-ar lipsi chiar daca se considera in continuare nevinovat: "Noi nu ne-am schimbat convingerea ca Herr Becker n-are ce plati fiscului. Dar Serviciul Financiar are o cu totul alta opinie si ar fi pierdere de vreme sa ne luptam in continuare, iar relatia noastra cu statul, altfel fair-play in ultima vreme, sa aiba de suferit".

Motivul pentru care Boris a acceptat sa iasa de data aceasta pe locul doi isi are explicatie in planurile lui de viitor. In 1996, cand fiscul i-a rascolit casa, "Bum Bum" declara suparat ca va parasi Germania. Astazi, insa, este mai convins ca niciodata ca trebuie sa ramana la Munchen. Considera ca pentru afacerile sale asa este cel mai intelept sa procedeze.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania