Afaceri de la zero

Beat crita, legendarul Best a adormit intr-un parc din Londra

18.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Una din marile legende ale fotbalului britanic, fostul international irlandez George Best traverseaza o noua perioada de criza datorita alcoolului. Nu mai departe de joia trecuta, el a fost gasit zacand pe o banca, in stare de semiconstienta, de catre ingrijitorul lui Battersea Park. "Era ora 7 dimineata. Nu stiam ce sa fac si l-am chemat pe amicul meu Alan sa ma ajute. Noroc ca el este din Manchester si a recunoscut in omul pe pe banca pe fostul sau prieten de pahar, George Best", a declarat acesta, vizibil ingrijorat de faptul ca Best disparuse in vreme ce el si Alan cautasera o ambulanta pentru a-l duce la spital.

Multi se intreaba cum de a fost posibil ca ex-starul lui Manchester sa ajunga intr-o astfel de situatie? Intr-o declaratie facuta cotidianului News of the World, unul dintre prietenii familiei Best a incercat sa clarifice lucrurile: "A luat-o razna dupa ce s-a certat cu Alex, sotia sa. Este deplorabil sa vezi un om stand chircit pe banca tinand strans in mana o sticla de sampanie pe jumatate golita. Ma mir ca nu a intrat in coma alcoolica. E ca si cum si-ar dori sa moara. Am crezut ca lucrurile vor merge bine intre ei dupa ce George a fost internat pentru ca avea probleme cu ficatul. Atunci medicii i-au spus ca un pahar in plus i-ar fi fatal. Fiecare gura de alcool ar fi putut fi ultima".

Suparat ca Alex, sotia sa de 28 de ani, ii interzisese consumul de alcool, George, acum in varsta de 54 de ani, s-a hotarat sa se razbune. Asa ca, dupa 18 luni de abstinenta, a pornit sa colinde carciumile din Londra in cautarea "elixirului fericirii". Dupa primul pahar dat pe gat in prima crasma iesita in cale, George si-a mutat domiciliul la Dover Street Wine Bar, un local de noapte situat in vestul Londrei. Cei din club au fost socati cand l-au vazut golind pahar dupa pahar. "Era atat de beat incat abia mai putea merge", a marturisit unul dintre clinti.

Apoi, pana la 4 dimineata, a baut sampanie la Palm Beach Casino de unde a plecat spre vila sa din cartierul Chelsea. Istovit de drum si naucit de aburii alcoolului, Best a adormit pe una din bancile parcului Battersea. Cu greu a reusit sa ajunga acasa in jurul orei 9,00, unde a repetat scena scandalului din seara precedenta. "Am fost ingrijorata din pricina disparitiei sale. Am sunat pe la toate carciumile pe unde stiam ca merge, de unde mi s-a raspuns ca tocmai plecase. Multumesc lui Dumnezeu ca este in viata", s-a "spovedit" cu vadita jena si durere tanara doamna Best. Upa care a sunat la spitalul Cromwell pentru a-si interna sotul. In zadar fiindca acesta hotarase, de unul singur, sa mearga la sanatoriul de alcoolici Forest Mere, unde o noapte de cazare costa 250 de lire sterline. Nu inainte de a mai lua "una mica" la pub-ul Royal Anchor din Guildford. Proprietarul Steve Purdew a avertizat intreg personalul medical sa-l tina sub stricta supraveghere 24 din 24 de ore pentru a face imposibila evadare lui George la vreuna din carciumi. "era atat de agitat din cauza tratamentului, ca nu-si gasea locul. Lipsa alcoolului il irita. Era palid si abia se tinea pe picioare", marturisea Helen Davidson, o femeie in varsta de 42 de ani, din Sidcup (Kent).

Best a parasit locanda, duminica la amiaza, in drum spre casa facand o scurta escala la localul The Phene Arms unde a servit doar o Coca.

Profesorul Roger Williams, care l-a consultat ultima oara, i-a spus doar atat: "Nu mai bea!" Desi afirma ca "nu vreau ca Alex sa ramana vaduva de tanara", George nu conttientizeaza drama pe care o traieste. Moartea se pare ca nu-l sperie. Acum, in loc sa fie plecat in vacanta cu Alex, prefera sa bata localurile impreuna cu prietenii.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania