Afaceri de la zero

Bancheri de la Merrill Lynch si Goldman Sachs, acuzati de insider trading

13.04.2006, 00:00
Dupa opt luni de anchete, oficialii americani au reusit sa obtina probe intr-un caz ce implica divulgarea de informatii privilegiate de catre angajati ai celor doua grupuri financiare intr-o afacere ilegala de 5,5 milioane de euro.

Un analist pe piata obligatiunilor de la Goldman Sachs, un bancher de la Merrill Lynch si un tipograf au fost arestati si acuzati de delapidare si dezvaluirea de informatii privilegiate pe baza carora au obtinut castiguri ilicite estimate la 5,5 milioane de euro, titreaza CNN Money.

Autoritatile au declarat ca planul de operare implica sustragerea de copii pre-publicate ale revistei Business Week pentru acces la informatii legate de actiuni, precum si obtinerea de informatii despre fuziunile viitoare de la un bancher care opera pe acest segment.

Procurorul care ancheteaza cazul a precizat ca cei pusi sub arest sunt Eugene Plotkin, un analist pe piata obligatiunilor la Goldman Sachs si Stanislav Shpigelman, un bancher pe domeniul investitiilor la Merrill Lynch. Un alt participant la operatiunile ilegale, Juan Renteria, angajat la o tipografie care imprima Business Week, a fost arestat in Milwaukee. Toti cei trei sunt acuzati de dezvaluire de informatii privilegiate, frauda si delapidare.

"Acesti inculpati si-au dezvoltat o retea de surse de informatie si au transformat-o intr-o masina de produs bani, care a functionat o perioada, obtinand castiguri ilicite de milioane de dolari", a declarat Michael Garcia, procuror al statului New York.

Cazul scoate in evidenta faptul ca "exista inca oameni motivati de lacomie chiar din cadrul firmelor mari si performante, care sunt gata sa-si puna in joc cariera si libertatea", spune Garcia.

Cazul are legatura cu arestarea de anul trecut a lui David Pajcin, un fost angajat al Goldman care s-a folosit de pre-publicatiile revistei Business Week pentru a face tranzactii pe bursa. Pajcin coopereaza in prezent cu autoritatile, spun oficialii.

Reprezentantii Comisiei de supraveghere a pietei americane de capital (SEC) au declarat ca planul a fost orchestrat de Plotkin si Pajcin, care l-au convins pe Shpigelman sa le furnizeze informatii cu privire la viitoarele fuziuni in schimbul unui procent din castigul obtinut de acestia. Apoi, Plotkin si Pajcin au recrutat doi indivizi, printre care si tipograful Renteria, care i-au ajutat sa obtina slujbe in cadrul unei sectii de printare a revistei. Arestarile sunt rezultatul unei investigatii ce s-a intins pe durata a opt luni, incepand cu august 2005.

Plotkin, de 26 de ani, risca o pedeapsa maxima de 70 de ani inchisoare, Shpigelman, de 23 de ani, ar putea sta 55 de ani dupa gratii, iar Renteria, de 20 de ani, ar putea fi inchis timp de 15 ani.

In mod separat, SEC ii ancheta si ea pe Shpigelman, Plotkin, Renteria si un numar de alte persoane pentru obtinerea de informatii privilegiate. Printre cei implicati se numara matusa lui Pajcin, Sonia Anticevic, o fosta angajata la o fabrica de lenjerie din Croatia. Dupa spusele lor, Plotkin si Pajcin

l-au angajat pe Shpigelman de la Merrill Lynch sa le furnizeze informatii din cadrul bancii despre diverse operatiuni in schimbul unor sume stabilite de comun acord.

Apoi, cei doi au tranzactionat actiuni bazandu-se pe aceste informatii, realizand profituri ilicite de cel putin 5,2 milioane de euro.

In cadrul altui aranjament, cei doi inculpati i-au mituit pe Renteria si Nickolaus Shuster, angajati ai Wisconsin, fabrica unde revista Business Week era printata, sa le dezvaluie actiunile favorite mentionate in revista la rubrica "Inside Wall Street", inainte ca revista sa fie vanduta la standuri.

Printre operatiile despre care acestia au obtinut informatii privilegiate se numara, achizitia de catre Procter & Gamble a Gillette in ianuarie 2005 si achizitia din august a anului trecut a Reebok de catre Adidas. Profitul obtinut din tranzactii cu actiuni Adidas s-a ridicat la 1,64 milioane de euro. In reteaua de operatiuni ilegale au fost implicate mai mult de 20 de persoane.

adrian.cojocar@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania