Afaceri de la zero

Banca Centrala Europeana, ingrijorata de nivelul inflatiei

23.03.2006, 00:00
Banca Centrala Europeana atrage atentia asupra unei posibile cresteri a inflatiei in tarile Uniunii Europene. Axel Weber, membru al consiliului BCE, a declarat ca "este nevoie de o monitorizare atenta a factorilor inflationisti". De asemenea el a mai adaugat ca "trebuie preintampinata o eventuala crestere a nivelului preturilor in cele 20 de tari membre ale UE", informeaza Bloomberg.

BCE a majorat de doua ori rata dobanzii in ultimele patru luni, de la 2% la 2,5%. Aceste doua cresteri au fost facute datorita imbunatatirii situatiei economice in zona euro, dar si datorita cresterii pretului petrolului. Investitorii se asteapta ca BCE sa majoreze, pana la sfarsitul anului, rata dobanzii la 3,25%.

In 2006 inflatia in zona euro ar putea depasi pragul de 2% pentru al saptelea an consecutiv, estimandu-se o valoare de circa 2,2%. In luna februarie preturile de consum au crescut in zona euro cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Strategia BCE pe termen mediu vizeaza mentinerea nivelului inflatiei putin peste pragul de 2%.

Intr-un interviu acordat de Guy Quaden, de asemenea membru al conducerii BCE, acesta a lasat sa se inteleaga ca la viitoarea sedinta a forului european se va decide o noua majorare a dobanzilor. alexandru.matei@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania