Afaceri de la zero

Au fost platiti huliganii ca sa se bata in fata obiectivelor TV?

26.05.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Lovitura de teatru in fotbalul european! Incidentele derulate saptamana trecuta la Copenhaga, inaintea finalei Cupei UEFA ce a opus pe Galatasaray Istanbul lui Arsenal Londra, au fost puse la cale de posturile de televiziune britanice. Potrivit ziarelor spaniole de miercuri, UEFA ar fi invinuit canalul de televiziune Sky Sports, care nu avea drepturi de transmisie a finalei, ca a platit suporteri turci si englezi ca sa se bata in fata camerelor de luat vederi. Incaierarile incepute in seara de marti si continuate miercuri, in ziua meciului, s-au soldat cu raniti si numeroase pagube materiale.

Conform purtatorului de cuvant al UEFA, Markus Studer, citat de aceleasi surse, "anumite posturi de televiziune si-au postat obiectivele la locul evenimentelor cu mult inainte ca acestea sa se produca". Ziarul BT din Copenhaga scrie ca tocmai acest aspect da de gandit si intareste suspiciunile referitare la platirea huliganilor. "Toate aceste informatii, a declarat Studer, au acoperire in constatarile facute de politie". Oricum, pentru a lamuri chestiunea in cauza, forul european a demarat marti propria-i ancheta, dar miercuri a dezmintit ca ar fi invinuit deja pe cineva.

Contactat ieri, postul de televiziune incriminat de presa spaniola, "Sky Sports", a dezmintit orice amestec in toata aceasta afacere. "Mi se pare o acuzatie absurda si ne distantam total de ea. De altfel, oricine a urmarit transmisiunile noastre legate de finala de la Copenhaga poate confirma ca n-am sarit calul cu imaginile de la incidente", a luat pozitie Chris Heynes, seful de presa al postului amintit. Acesta a invitat UEFA "sa vina cu probe, daca detine. Vom fi bucurosi sa le vedem".

In cazul in care probele exista si englezii vor fi gasiti vinovati, atunci sunt de asteptat sanctiuni drastice din partea forului continental. Excluderea echipei reprezentative de la Euro 2000 sau pierderea oricarei sanse de a mai obtine organizarea Mondialului din 2006 sunt de luat in calcul. Prima varianta n-ar fi o premiera, incepiutul fiind facut cu Iugoslavia in 1992. La europenele din 1992, "nationala" plava a fost inlocuita cu Danemarca, motivele sanctiunii dictate de UEFA fiind de ordin politic.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania